10.07.2016

Dramaattinen Verdin Otello avasi perjantaina Savonlinnan Oopperajuhlat

Olavinlinnassa nähtiin perjantaina Otello, ensimmäinen Shakespeare-trilogian oopperoista. Verdin Otello on Oopperajuhlien omaa uutuustuotantoa. Kaksi muuta Verdin Shakespearen näytelmiin perustuvaa oopperaa, Falstaff ja Macbeth, saavat ensi-iltansa 13.7. ja 14.7. Ravenna Festivalin vierailuesityksinä.

Otellon näyttämökuvan särkyneet peilit sointuvat Olavinlinnan dominoiviin muureihin. Miesten, Jagon ja Otellon, valtataistelusta syntyvä mustasukkaisuus ja petos rakkaudessa syöksevät Otellon ja Desdemonan turmioon. Hopeanhohtoisiin renessanssiasuihin sonnustautunut kansa eli kuoro osallistuu suureen draamaan yhtä lailla ilakoiden kuin surrenkin.

Ensi-illassa Jagon roolin laulanut Tommi Hakala kuvailee:”Rooli antaa tilaa painottaa ja varioida asioita. Hän on herkkätajuinen sosiopaatti, joka ymmärtää Otellon heikkouksia ja osaa manipuloida muita. Tässä teoksessa tapahtuu sama kuin Kullervossa. Kun menen maskiin, alan muuttua Jagoksi. Musiikin alkaessa olen Jago”.

”Kapellimestari Xian Zhang on taitava. Hän osaa oopperan läpikotaisin, on erittäin tarkka ja pystyy pitämään teoksen otteessaan. Laulajien välillä vallitsee myös hyvä ilmapiiri”, lisää baritoni Hakala.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10% yritysyhteistyösopimuksista. www.oopperajuhlat.fi