18.08.2015

Dima Slobodenioukista Sinfonia Lahden ylikapellimestari syksystä 2016 alkaen

Slobodenioukista myös orkesterin jokavuotisen Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja

 

Sinfonia Lahti (Lahden kaupunginorkesteri) on nimittänyt uudeksi ylikapellimestarikseen Dima Slobodenioukin syyskauden 2016 alusta lähtien, jolloin Okko Kamun ylikapellimestarikausi päättyy. Lahden ja Nastolan yhdistymishallitus teki asiasta päätöksen kokouksessaan 17.8.2015. Slobodenioukin sopimuskausi ulottuu kevätkauden 2019 loppuun, ja hän ottaa vuodesta 2016 alkaen vastaan myös orkesterin kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät.

 

Slobodeniouk: ”Suuri kunnia luoda uutta Lahden hienon orkesteriperinteen perustalle”

 

”Kun ihmiset kysyvät minulta, olenko aina halunnut olla kapellimestari, vastaukseni on yhä useammin: Ei, en ole. Vaikka tulenkin orkesterimuusikoiden perheestä, en silti voinut kuvitella, millaista on olla kapellimestari”, Dima Slobodeniouk kuvaa musiikillista kasvuympäristöään ja jatkaa: ”Kun tuleva tehtäväni Sinfonia Lahden ylikapellimestarina muuttuu tänään tosiasiaksi, oivallan jälleen kerran, että kapellimestarina oleminen on sitä, mitä haluan ja minkä vuoksi elän.” Slobodeniouk näkee tulevan yhteistyön loistavana tilaisuutena kehittää musiikillisia suhteita orkesteriin ja yleisöön niin kotona Lahdessa kuin ulkomailla. ”Olen ollut onnekas voidessani kehittää ja ylläpitää hyvin avoimen ja hedelmällisen suhteen Sinfonia Lahden kanssa siitä lähtien, kun ensi kerran johdin sitä vuonna 2001 tuuraten Leif Segerstamia. Tänään – tämä on minulle suuri kunnia ja haaste luoda jotain uutta Lahden hienon orkesteriperinteen perustalle”, Slobodeniouk iloitsee. ”Uskon ja toivon, että voimme tekemällä musiikkia vaikuttaa ihmisten elämään heidän ikäänsä ja sosiaalista taustaansa katsomatta. Klassisen musiikin ainutlaatuinen piirre on se, ettei sitä tarvitse muuttaa sanoiksi tai selittää. Näin ollen sillä on kyky tavoittaa ja koskettaa.”

 

Intendentti, valtuuskunnan puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja iloitsevat kiinnityksestä

 

Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen kertoo kapellimestarikiinnityksestä tyytyväisenä: ”Vänskän, Sarasteen ja Kamun menestyksekkäiden kapellimestarikausien jälkeen odotamme Slobodenioukin kautta suurella innostuksella. Sen perusteella mitä orkesterimme on hänen kanssa viime vuosina työskennellyt, on tulevalta kaudelta lupa odottaa paljon.” Jo merkittävää kansainvälistä uraa tekevän Slobodenioukin työ orkesterin ylikapellimestarina antaa Kirjosen mukaan loistavat edellytykset orkesterin taiteellisen tason kehittämiseen edelleen ja myös levytys- ja kiertuetoiminnan jatkamiseen. ”Seuraava levytysprojektimme Slobodenioukin kanssa BIS-levymerkille on jo sovittu tammikuulle 2016, eli siirtymä uuteen aikaan tulee tapahtumaan tältäkin osin luontevasti”, Kirjonen kuvailee.

 

Sinfonia Lahden muusikkoja edustavan valtuuskunnan puheenjohtaja Petri Komulainen kertoo olevansa hyvin ylpeä ja innostunut tehdystä kiinnityksestä ja kuvailee orkesterin olevan uuden ajan kynnyksellä. ”Monet utopistiseltakin tuntuneet haaveet ovat toteutuneet, ja olemme nousseet kovan työn ja akustiikaltaan erinomaisen Sibeliustalon ansiosta huippuluokan sinfoniaorkesteriksi. Samaan aikaan riveihimme on tullut uusia ja taitavia soittajia, jotka ovat tuoneet raikkaita ideoita rautaisen ammattitaidon saattelemina joukkueeseemme”, Komulainen toteaa ja jatkaa: ”Tähän yhtälöön sopii uusi ylikapellimestarimme erinomaisesti. Slobodenioukilla on vahvat suomalaiset siteet, jotka yhdistyvät kovassa nousussa olevaan kansainväliseen uraan. Olen vakuuttunut, että hän pystyy tuomaan uuden, energisen näkökulman orkesterimme työskentelyyn ja tekemään houkuttelevia avauksia yhä laajemmalle yleisöpohjalle.”

 

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta iloitsee: ”Dima Slobodenioukin kiinnittäminen Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi merkitsee uutta, mielenkiintoista aikaa kaupunkimme musiikkielämälle. Okko Kamu saa pitkään maamme musiikkielämässä vaikuttaneesta Slobodenioukista arvoisensa jatkajan kaupungin vetovoimaa edistävänä tekijänä toimivan orkesterimme johdossa.”

 

Taiteilija-agentuuri Schmid: ”Slobodenioukille urallaan jälleen uusi virstanpylväs”

 

Dima Slobodenioukia edustavan Konzertdirektion Schmidin taiteilija-agentuuriosaston päällikkö Karen McDonald toteaa yhtiön presidentti Cornelia Schmidin puolesta heidän iloitsevan Slobodenioukin saavuttaessa urallaan jälleen merkittävän virstanpylvään. ”’Me kaikki onnittelemme häntä uudesta tehtävästään Sinfonia Lahdessa ja Sibelius-festivaalilla. Konzertdirektion Schmid on jo pitkään luonut suhteita moniin suomalaistaiteilijoihin ja Suomen upeisiin musiikki-instituutioihin, ja olemme iloisia voidessamme vahvistaa tätä yhteyttä Sinfonia Lahden kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Toivotamme tämän kumppanuuden tulevaisuuteen hienoa musiikin tekemistä ja suurta menestystä.

 

Dima Slobodeniouk

 

Elokuussa 2015 julkistettiin Dima Slobodenioukin nimitys Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi ja Sibelius-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi syyskaudesta 2016 alkaen. Ohjelmistoon syvällisestä perehtymisestään ja älykkäästä taiteellisesta johtajuudestaan kiitoksia saanut Slobodeniouk on toiminut syyskuusta 2013 lähtien myös Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana yhdistäen tämän uusiin tehtäviinsä Lahdessa. Venäläiset juurensa ja Suomessa tekemänsä musiikilliset opinnot yhdistäen Slobodeniouk tuo esiin näiden maiden musiikilliset vahvuudet.

 

Dima Slobodeniouk on vahvasti esillä monilla kansainvälisillä konserttiareenoilla. Konserttikaudelaa 2015/16 hän vierailee johtamassa Lyonin kansallisorkesteria, Göteborgin sinfonikkoja, Stuttgartin radio-orkesteria, Alankomaiden radion filharmonikkoja Amsterdamin Concergebouwssa, Luzernin sinfoniaorkesteria, Islannin sinfoniaorkesteria sekä säännöllisenä vieraana Helsingin kaupunginorkesteria ja Radion sinfoniaorkesteria. Hän tulee työskentelemään Jean-Yves Thibaudet’n, Patricia Kopatchinskajan, Dmitry Sitkovetskyn, Baiba Skriden, Viktoria Mullovan, Tine Thing Helsethin, Anssi Karttusen, Ewa Podleśin, Barbara Hanniganin ja Helena Juntusen kanssa.

 

Slobodenioukilla on intohimo laaja-alaiseen ohjelmistoon Beethovenista, Verdistä, Mahlerista, Sibeliuksesta, Stravinskysta aina aikamme säveltäjiin mm. Jonathan Harvey, katalonialaissäveltäjä Benet Casablancas ja Magnus Lindberg, jonka sellokonserton Espanjan-ensiesityksen hän johtaa. Hän myös pureutuu Unsuk Chinin kahteen laulusarjaan (”Les Silences des Sirenes” ja ”SnagS and Snarls”). Keväällä 2016 Galician sinfoniaorkesteri vierailee hänen johdollaan Madridissa solistinaan Yefim Bronfman ja Adu Dhabissa solistinaan Javier Perianes.

 

Nuorten muusikkojen kanssa työskenteleminen on lähellä Slobodenioukin sydäntä, ja hän työskenteli musiikinopiskelijoiden kanssa vuoden 2015 Verbierin festivaalilla. Hän myös aloittaa Galician sinfoniaorkesterissa hankkeen, jossa kymmenen päivän aikana opiskelijoille annetaan mahdollisuus johtaa ammattiorkesteria.

 

Tänä vuonna julkaistiin Lotta Wennäkosken teoksia sisältävä levytys Radion sinfoniaorkesterin kanssa (Ondine). Slobodenioukilla on aktiivinen yhteistyö BIS-levymerkin kanssa, ja Sebastian Fagerlundin musiikkia on tallennettu hänen johdollaan Göteborgin sinfonikkojen kanssa.

 

Moskovalaissyntyinen Dima Slobodeniouk opiskeli viulunsoittoa keskusmusiikkikoulussa opettajinaan Zinaida Gilels ja J. Chugajev. Hän jatkoi sieltä vuonna 1989 Moskovan konservatorion musiikkiopistoon ja edelleen Keski-Suomen konservatorioon ja Sibelius-Akatemiaan opettajanaan Olga Parhomenko. Vuonna 1994 hän osallistui Atso Almilan kapellimestariluokalle ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin, Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla. Hän on myös opiskellut Ilja Musinin ja Esa-Pekka Salosen johdolla.

 

Sinfonia Lahti

 

Sinfonia Lahtea (Lahden kaupunginorkesteri) on kutsuttu ”pienen kaupungin ihmeeksi”. Levytysyhteistyön aloittaminen ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa oli ensimmäinen vahva signaali paikallistason toimijan suuntautumisesta kohti kansainvälistä orkesterimaailmaa, ja orkesteri on toteuttanut suurimman osan villeimmistä utopioistaan yhdessä ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän kanssa (1988–2008). Syyskauden 2008 alusta kevääseen 2011 orkesterin taiteellinen neuvonantaja ja Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja oli kapellimestari Jukka-Pekka Saraste. Orkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana toimii Okko Kamu syksystä 2011 kevätkauden 2016 loppuun, ja syyskauden 2016 alusta lähtien näissä toimissa kautensa aloittaa Dima Slobodeniouk.

 

Muusikoiden kanssa yhdessä 1990-luvun alussa asetettu tavoite kansainvälisestä kiertuetoiminnasta, uudesta konserttitalosta ja ennakkoluulottomista projekteista muodosti ajatuksen orkesterista ”erilaisena edelläkävijänä”. Vuodesta 2000 lähtien orkesterin koti on ollut loistavasta akustiikastaan tunnettu Sibeliustalo. Lukuisten levypalkintojen myötä (mm. Grand Prix du Disque 1993, Gramophone Award 1991 ja 1996, Cannes Classical Award 1997 ja 2001, MIDEM Classical Award 2006 ja Diapason d’Or de l’Année 2011) ovat ovet auenneet myös kansainvälisille areenoille. Ensimmäinen suuri kiertue tehtiin Japaniin vuonna 1999, ja samana vuonna orkesteri debytoi menestyksekkäästi myös Avery Fisher Hallissa New Yorkissa.

 

Näitä voitokkaita esiintymisiä seurasivat uusintakutsut, ja kiertueet toteutettiin Yhdysvaltoihin tammikuussa 2005 ja Japaniin vuosina 2003 ja 2006. Japanilaiset kriitikot valitsivat Tokiossa esitetyn Sibeliuksen Kullervon vuoden 2003 parhaaksi klassisen musiikin esitykseksi Japanissa. Orkesteri on esiintynyt Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Buenos Airesin Teatro Colónissa, Pietarin Valkeat yöt -festivaalilla, kahdesti BBC Proms -festivaalilla Lontoossa ja kuudessa konsertissa Wienin Musikvereinissa. Lisäksi orkesteri on konsertoinut mm. Kiinassa, Ranskassa, Espanjassa, Puolassa ja Belgiassa saaden esityksistään runsaasti kiitosta kansainväliseltä lehdistöltä.

 

Ennakkoluuloton asenne näkyy mm. orkesterin tekemissä lukuisissa poikkeuksellisissa levytysprojekteissa. Ensimmäinen virsilevy saavutti kultalevyn noin kuukaudessa, ja kaikkiaan orkesterilla on seitsemän kultalevyä. Platinalevyn ovat saaneet Sibelius-elokuvan soundtrack ja lauluyhtye Rajattoman kanssa tehdyt ABBA- ja Queen-levyt.

Sibeliuksen lisäksi orkesterin toiminnan ytimessä on ollut pitkä ja tuottoisa yhteistyö kunniasäveltäjänsä Kalevi Ahon kanssa. Aho on säveltänyt orkesterille mm. viisi sinfoniaa, ja orkesteri on levyttänyt suuren osan Ahon laajasta orkesterituotannosta. Nämä levytykset ovat poikkeuksetta saaneet ylistävän vastaanoton kansainväliseltä lehdistöltä, niin kuin itse asiassa lähes kaikki levyt orkesterin lähinnä BIS-yhtiölle tekemästä jo yli 80 äänitteen kokoelmasta. Syksyllä 2009 orkesterin BIS-levyjen kansainvälinen myynti ylitti miljoonan myydyn levyn rajan.

 

Yksi Sinfonia Lahden painopistealueista on lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ. Jo kymmenen vuoden ajan orkesterin projektiryhmät ovat esim. jalkautuneet lahtelaisiin kouluihin ja päiväkoteihin tekemään sävellystyötä lasten kanssa Hei, me sävelletään! -projektin merkeissä.

 

Sinfonia Lahden kotisivu:

www.sinfonialahti.fi

 

Sinfonia Lahden konsertteja nähtävissä internetissä:

www.classiclive.com