29.03.2017

Devendra Banhart ja lukuisia jazzin huippuja kesällä Pori Jazziin

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva kulttiartisti Devendra Banhart konsertoi Pori Jazzissa torstaina 13. heinäkuuta. Festivaalin ohjelmistoon on lisätty myös lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia jazznimiä, muun muassa Sun Ra Arkestra, The Bad Plus ja Ambrose Akinmusire. Pori Jazzin liput ovat myynnissä edulliseen S-Etuhintaan 31.3. asti.

Devendra Banhartin konserttia Suomessa on odotettu pitkään ja hartaasti, sillä yhdysvaltalais-venezualainen taiteilija on ollut seurattu kulttihahmo jo viidentoista vuoden ajan. Niin kutsuttuun New Weird America -genreen usein liitetty Banhart on julkaissut yhdeksän studioalbumia, joista tuorein Ape in Pink Marble ilmestyi viime vuonna. Banhart on totuttu tuntemaan lapsenmielisen värikkäänä, usein avoimen huomionhakuisenakin artistina, jonka musiikkia on kuvailtu vaihtoehtoiseksi ja psykedeeliseksi folkiksi. Tim Buckleyn, Syd Barrettin ja Marc Bolanin kaltaisiin legendoihin verratun Banhartin musiikissa on kuulunut folk-perinteen lisäksi vaikutteita muun muassa klezmeristä, brasilialaisista rytmeistä, jazzista ja countrysta. Kriitikkojen ja musiikinharrastajien suosikki Devendra Banhart on ollut likipitäen julkaisusta toiseen, ja torstaina 13.7. hänet nähdään vihdoin Suomessa.

Torstain konserttiin on lisätty uusina niminä myös jazztrumpetisti Ambrose Akinmusire kvartetteineen sekä kolmikymppisen yhdysvaltalaiskitaristin johtama Julian Lage Trio. Molemmat muusikot kuuluvat yhdysvaltalaisen jazzin ajankohtaisimpiin ja seuratuimpiin nimiin. Ambrose Akinmusire julkaisee legendaarisella Village Vanguard -klubilla äänitetyn live-albumin toukokuussa, ja Julian Lagen Arclight oli puolestaan yksi viime vuoden kehutuimmista jazz-tallenteista.

 

Huippujazzia Yhdysvalloista ja Euroopasta

Perjantain 14.7. konserttiohjelmaa täydentävät kansainvälisen jazzin ykkösyhtyeisiin jo pitkään lukeutunut The Bad Plus sekä yhdysvaltalainen jazz- ja soul-laulajatar Kandace Springs. Brittijazzin ajankohtaisia tuulia Kirjurinluodossa esittelee Yussef Kamaal -yhtye, joka julkaisi debyyttialbuminsa Black Focus viime syksynä. Päivän aikana kuullaan myös kaksi suomalaisten jazz-yhtyeiden levynjulkaisukonserttia, joista vastaavat Olli Hirvonen New Helsinki sekä Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri.

Lauantaina 15.7. Kirjurinluodossa esiintyy yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista jazz-yhtyeistä, tarunhohtoinen Sun Ra Arkestra. Vuosikymmenten ajan toiminutta kokoonpanoa johtaa nykyään 92-vuotias saksofonisti Marshall Allen, joka on kuuluisan yhtyeen sekä ainutlaatuisen musiikillisen maailman luoneen jazzlegenda Sun Ran pitkäaikainen ystävä ja soittokumppani. Konsertin ohjelmaa täydentää myös brittisaksofonisti Shakaba Hutchingsin johtama Shabaka & The Ancestors, jossa bändiliiderin ohella kuullaan etelä-afrikkalaisia muusikoita. Yhtyeen viimevuotinen albumi Wisdom of Elders oli spirituaalisen jazzin muotovalio ja kansainvälinen arvostelumenestys.

 

Pääsyliput myynnissä edulliseen S-Etuhintaan

Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään 13.–15. heinäkuuta. Konserttien pääsyliput ovat saatavilla edulliseen S-Etuhintaan 31.3. asti. Päivälippujen ohella myynnissä on VIP-paketteja sekä Radio Aalto Lounge -lippuja, jotka tarjoavat mahdollisuuden tavallista tasokkaampaan festivaalikokemukseen.

Lisää ensi heinäkuun Pori Jazz -esiintyjiä julkistetaan tulevina viikkoina. Festivaalin aiemmin vahvistettujen tähtivieraiden joukosta löytyvät muun muassa JamiroquaiBrian Wilson presents Pet SoundsGrace JonesHerbie Hancock ja Wilco.

 

PORI JAZZ FESTIVAL

52nd Pori Jazz Festival / 8th-16th July 2017

www.porijazz.fi / facebook.com/porijazz / twitter.com/porijazz