07.01.2014

Dada Masilon maailmalla suosiota saavuttanut Joutsenlampi Kuopio Tanssii ja Soihin

45. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla kuunnellaan liikettä ja nautitaan omaperäisistä tulkinnoista ja teoksista. Suomalaisilla tekijöillä on juhlavuoden ohjelmistossa vahva asema.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin 45. juhlavuosi tarjoaa katsojille vahvoja, ajankohtaisia ja tuoreita teoksia ja tekijöitä, jotka kulkevat vahvasti omia polkujaan ja ravistelevat totuttuja rajoja.

– Tänä vuonna ei ole yhtenäistä teemaa kuten viime vuonna, vaan meillä on hyvin erimuotoisia ja -tyylisiä teoksia. Tekijät erottuvat omaperäisyydellään, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Afrikan nouseva nykytanssin tähti Dada Masilo on luonut Joutsenlammesta perinteisestä hyvin poikkeavan, baletin estetiikkaa afrikkalaisen tanssin liikekieleen ja rytmeihin yhdistävän version. Masilon Joutsenlammessa tutuissa tanssivat niin miehet kuin naisetkin. Odilen roolissa nähdään miestanssija. Teos on nähty muun muassa Lyonin biennaalissa ja viime syksynä se saavutti Pariisissa valtavan suosion.

– Kun runsas vuosi sitten kuulin Masilosta, minulla syttyi heti kiinnostus siihen, mikä on tämä ilmiö, Uotinen kertoo.

Omaperäinen ote näkyy myös israelilaissyntyisen, Englannissa nykyään työskentelevän Hofesh Shechterin ensimmäisessä kokoillan koreografiassa. Maailmanpolitiikkaan kantaa ottavassa teoksessa Political Mother päästään tanssin lisäksi nauttimaan rockkeikasta.

Entinen rumpali, perkussionisti ja Batsheva Dance Companyn tanssija perusti oman tanssiryhmänsä vuonna 2008. Sen lisäksi hän on tehnyt koreografioita muun muassa Cedar Lake Contemporary Ballet’lle ja Nederlands Dans Theaterille.

Paluu Kuopioon on Shechterille merkityksellinen, sillä hänen ensimmäinen koreografiansa nähtiin vuonna 2003 Kuopiossa järjestetyssä kansainvälisessä koreografikilpailussa.

– Siitä lähtien Hofeshin nimi on ollut usein esillä. Hän kuuluu tämän päivän tanssintekijöiden kärkijoukkoon samalla tavalla kuten esimerkiksi Ohad Naharin 1990-luvulla, Uotinen sanoo.

– Shechter ja Masilo ovat molemmat maailmalla tuoreita ja ajankohtaisia, uusia näkökulmia taiteenlajillemme tuovia tekijöitä,  olemme ylpeitä siitä, että voimme tuottaa heidän kaltaisiaan edelläkävijöitä Suomeen ja Kuopioon, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen sanoo.

Muutaman vuoden tauon jälkeen myös flamenco palaa festivaalin ohjelmistoon. Antonio Najarron johtaman Ballet Nacional de Españan teoksessa Suite Sevilla sukelletaan syvälle Andalusiaan, flamencon syntymaille.  Juhlavuoden kunniaksi myös suomalaiset tanssitaiteilijat ovat vahvasti esillä ohjelmassa. Harvoin Suomessa esiintyvä Virpi Pahkinen tuo Kuopioon kahden teoksen illan ja hänen soolonsa nähdään gaalassa.

– Pahkinen on omaperäisyydessään kiehtova taiteilija. Hänen teoksissaan on jotakin rituaalista, orientaalia estetiikkaa. Pahkisen teokset saavat minut aina hiljentymään ja kuuntelemaan liikettä, Uotinen sanoo.

Lavalle nousevat myös Jyrki Karttusen hykerryttävä, dramaattinen ja Vuoden Teatteritekonakin palkittu diiva Jemina sekä Alpo Aaltokoski Companyn tanssijat duetossa Together.  Gaala järjestetään suuren kysynnän vuoksi kaksi kertaa. Pohjoismaista tanssitaidetta festivaalilla edustaa myös ruotsalainen Andersson Dance. Lapsille ohjelmaa tarjoaa Routa Company.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme pystyneet sovittamaan ohjelmistossamme yhteen entistäkin paremmin erilaisten yleisö- ja esiintyjäryhmiemme odotuksia laadusta ja taiteesta tinkimättä. Tarjoamme muun muassa entistä laajemmin esiintymismahdollisuuksia nuorille tulevaisuuden tekijöille, Anna Pitkänen sanoo.

Lipunmyynti 3.3. alkaen:            lippu.fi  ja Lippupisteen myymälät kautta maan

Ryhmämyynti 2.1. alkaen:         office@kuopiodancefestival.fi

Kurssimyynti 3.3. alkaen             sales@kuopiodancefestival.fi

Pääohjelma                                    www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 12.-18.6.2014.