11.03.2015

Crusell-viikon teemana on Horisontti

Crusell-viikko tarjoaa tulevana kesänä kuunteluelämyksiä musiikkimme maantieteellisiltä reuna-alueilta. 34. kerran Uudessakaupungissa järjestettävän puupuhallinfestivaalin esitykset näyttävät tien keskieurooppalaisen musiikin lähteille. Luvassa on taidokasta musiikkia, alkuvoimaa ja ahaa-elämyksiä.

Tämän vuoden teemana on Horisontti. Tarkoituksena on välttää yltiötuttuja säveltäjiä. Festivaalin konserteissa kuullaan musiikkia Euroopan reuna-alueilta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Pohjois-Afrikasta sekä Lähi- ja Kaukoidästä. Kyseessä on siis eräänlainen Keski-Euroopan välttelyviikko.

Ohjelmiston kautta kuulijat pääsevät itse löytämään aarteiston, josta keskieurooppalaiset säveltäjät ovat aikoinaan vaikutteensa ammentaneet. Crusell-viikolla soi mm. mustalaismusiikkia, jazzia, klezmeriä ja tangoa.

Crusell-viikon konsertissa Maailmanmatkaajat 29.7. kuullaan mm. komeetan lailla huipulle nousseen säveltäjä Aki Yli-Salomäen uusi teos. Festivaalin ensimmäisenä sunnuntaina kuullaan urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen soittamana Aulis Sallisen uusi teos, joka juhlistaa niin Uudenkaupungin Uuden kirkon urkujen juhlavuotta kuin säveltäjän 80 –vuotisjuhlaakin.

Yhtyevieraina kuullaan espanjalaista Moonwinds puhallinyhtyettä ja Lapin Kamariorkesterin puhallinkvintetti Aurigaa. Tapiola Sinfoniettan soittamassa loppukonsertissa kuullaan Gustav Mahlerin kiinalaisiin teksteihin sävelletty Das Lied von der Erde eli Maan laulu. Kapellimestarina konsertissa toimii Dima Slobodeniouk ja solisteina mezzosopraano Virpi Räisänen sekä tenori Mati Turi.

Viikon herkkupaloja ovat myös Kalevi Ahon hiljattain sävelletty kvintetto puhaltimille ja pianolle, Maurice Ravelin Tzigane sekä klarinetille ja jousikvartetille sävelletyt Houtaf Khoyryn ja Osvaldo Golijovin teokset.

Iiro Rantala ja Jukka Perko tunnelmoivat uudella projektillaan pe 31.7. ja loppukaronkassa kuullaan berliiniläistä Tango Finlandés -yhtyettä.

Festivaaliin perinteisesti kuuluva Lyhtyjen Yö jatkaa tutulla paikallaan torstai-iltana.
Päävieraaksi saapuu Jukka Perko Jazztet yhtyeineen.

Lipunmyynti 16.3. alkaen Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10, puh. 050 4205333 tai Lippupalvelun toimipisteet kautta maan.

Crusell-viikko 25.7.-2.8.2015
Koko viikon ohjelma ja taitelijat osoitteessa www.crusell.fi