11.03.2013

Crusell-viikon ohjelma on julkaistu

Crusell-viikko järjestetään 27.7.-3.8. nyt jo 32. kerran ja viikon taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Harri Mäki. Lipunmyynti konsertteihin alkaa perjantaina 15.3.

Vuoden 2013 Crusell-viikon työnimenä on ”maskit ja kostyymit”. Konserteissa haetaan uutta tulokulmaa tutuille teoksille soittamalla ne ”väärillä” soittimilla. B.H.Crusellilta kuullaan kaksi sovitusta, Beethovenin suositusta Septetosta tehty puhallinversio ja Crusellin omasta klarinettiduosta versio kahdelle klarinetille ja jousikvartetille. Nämä molemmat ovat Suomen ensiesityksiä. Jazz-pianisti Iiro Rantala soittaa Beethovenia, kapellimestari Osmo Vänskää kuullaan klarinetistina. Schubertin Winterreise ja Arpeggione-sonaatti kuullaan puhallinkvintetin säestämänä, Bachin Goldberg-variaatiot tulkitaan harmonikalla. Viikon päätöskonsertissa Mendelssohnin viulukonsertto soitetaankin huilulla.

Muunkinlaista roolileikkiä ilmenee: George Crumbin kulttiteos, naamioituna soitettava Vox Balaenae, kuullaan 31.7. konsertin lopuksi. Viikon ohjelmistossa on myös kansanmusiikista, popmusiikista ja eksotismista ammentavia teoksia. Konserttien määrä säilytetään edellisen vuoden tasolla.

Paikalliset koululaiset tekevät talven mittaan naamioita viikon teemaa tukemaan ja lapsille järjestetään naamiaiset lastenkonsertin yhteyteen. Festivaali käynnistetään Steel Pan Lovers orkesterin toimesta.

Vuoden orkesterivierailijana kuullaan Tapiola Sinfoniettaa, johtajanaan Osmo Vänskä ja solistinaan huilisti Jacques Zoon. Konsertin pääteoksena on Sibeliuksen kolmas sinfonia.

Lauluyhtye Rajaton, Tempera -kvartetti, Anna Mari Kähärä Orkesteri, Il Vento- ja Zetes-puhallinkvintetit ovat yhtyevieraita. Iiro Rantalan uusi, jo Keski-Euroopassa mainetta niittänyt klassinen jousitriokokoonpano Iiro Rantala String Trio tekee Suomen vierailun Crusell-viikolla.

Laulutaidetta edustavat Anna-Mari Kähärän lisäksi baritoni Jussi Lehtipuu ja mezzosopraano Essi Luttinen.

Muista viikon taiteilijoista mainittakoon mm. klarinetisti Olli Leppäniemi, viulisti Jan Söderblom ja Berliinin Filharmonikoiden soolokontrabasisti Janne Saksala.

Kantaesityksiä tilataan neljältä säveltäjältä. Säveltäjät ovat Eero Hämeenniemi, Juhani Nuorvala, Iiro Rantala ja Jouni Kaipainen. Toimeksiantona heille on annettu roolipelit, retrotyyli tai kaukokaipuu.

Kurssitoiminta jatkuu entiseen tapaan. Viikolle tuodaan merkittäviä puupuhallinpedagogeja maailmalta mm. Jacques Zoon (fl), Christian Wetzel (ob) ja Yehuda Gilad (cl), Laurent Lefèvre (bsn). Nuorisokurssin klarinetisteille pitää Olli Leppäniemi. Aiemmasta poiketen huilun nuorisokurssin sijaan järjestämme Markus Maskuniityn vetämän käyrätorvikurssin. Yli soitinrajojen tapahtuvaa oppimista kannustetaan, vierailevat opettajat opettavat myös toistensa oppilaita.

Konsertteja järjestetään eri puolella Uuttakaupunkia ja sen ympäristöä mm. kirkoissa, yhtenä tärkeänä runsaasti paikallista väkeä tavoittavana foorumina Uudenkaupungin torin päivittäiset ilmaiskonsertit. Viikon toimintaan perinteisesti kuuluva ilmaiskonsertti Lyhtyjen Yö saa seurakseen Promenadikonsertin, johon on myös vapaa pääsy.

Lipunmyynti Uudenkaupungin matkailutoimistossa puh.: 02 84515443 ja Lippupalvelun toimipisteissä ympäri maata.

Musiikkijuhlat Uudessakaupungissa