08.03.2012

Crusell-viikon lipunmyynti alkaa maanantaina 12.3.

Crusell-viikko järjestetään 21.-28.7. nyt jo 31. kerran ja viikon uutena taiteellisena johtajana toimii ensimmäistä vuottaan klarinetisti Harri Mäki. Lipunmyynti konsertteihin alkaa maanantaina 12.3.

Tämän vuoden teemana on ”Linnut”. Puupuhallinpainotteisen kamarimusiikin ohjelmistosta löytyy paljon kiehtovaa lintuaiheista soitettavaa ja festivaali huipentuu Hannu Linnun ja Tapiola Sinfoniettan esittämään Beethovenin Pastoraalisinfoniaan.

Samassa konsertissa solistina kuullaan lisäksi myös Suomen ja koko kansainvälisen kentän ykkössopraanoa, Soile Isokoskea.

Viikon konserttisarjaan on myös tilattu viideltä säveltäjältä lyhyitä aforistisia teoksia lintuteemaan liittyen. Säveltäjät ovat: Veli-Matti Puumala, Juan Antonio Muro, Asko Hyvärinen, Minna Leinonen ja Charles Neidich.

Festivaali hakee tänä vuonna kosketuspintaa saksalaisen koulukunnan puhallintaitureihin ja heidän kykyynsä yhdistää äärimmäinen intensiteetti ja yhtyemäinen, kollektiivinen soittotapa.

Professorit saksalaisista huippuorkestereista ja -korkeakouluista tuovat kaupunkiin osaamistaan: Oboessa Washington Barella, joka opettaa Berliinissä ja toimii SWR orkesterin soolo-oboistina. Klarinettia opettaa Ralph Manno, Kölnin Musiikkikorkeakoulun klarinettiprofessori ja Celibidachen luottoklarinetisti Münchenin Filharmonikoista. Eberhardt Marschall, Baijerin radion soolofagotisti ja Münchenin Musiikkikorkeakoulun professori opastaa fagotinsoiton saloihin.

Suomalaisen yhteyden saksalaiseen soittoperinteeseen tuo Markus Maskuniitty, Hannoverin Musiikkikorkeakoulun käyrätorven professori ja Ruotsin Kuninkaallisten Filharmonikoiden soolokäyrätorvisti. Suomen puupuhallinosaamisen huippua edustavat kärkinimet Petri Alanko ja Christoffer Sundqvist pitävät lisäksi oman kurssinsa Crusell-viikolla.

Hollantilainen huiluvirtuoosi Jacques Zoon opettaa ja esiintyy viikolla ahkerasti. Barcelonalainen Trio Kandinsky (Corrado Bolsi, Amparo Lacruz, Emili Brugalla), sellisti Iseut Chuat ja viime vuoden Crusell-fagottikilpailun voittaja Theo Plath ovat muita ulkomaisia tähtiä.

Kotimaisia laulajia Soile Isokosken lisäksi maailman huipulta ovat Tuuli Lindeberg, Essi Luttinen ja Jussi Lehtipuu.

Viikko alkaa torilla multi-instrumentalisti Kristiina Ilmosen avajaispuhalluksella. RSO:n sooloklarinetisti, ilmiömäinen Christoffer Sundqvist urakoi useassa konsertissa. Cembalisti Elina Mustonen soittaa mielenkiintoisen sooloillan lintuteemaa alleviivaten. Kitaristi Ismo Eskelinen tarjoaa kitara- ja puhallinpainotteisen konsertin Pyhärannan kirkossa. Jukka Perko uudella projektillaan ja Kirmo Lintinen yhtyeineen sekä riemastuttava Sväng huuliharppuyhtye tuovat toista tulokulmaa viikon teemoihin ja yhteiseen kokemukseemme.

Vallinmäen tunnelmallinen musiikkipiknik Lyhtyjen Yö ja torilla päivittäin keskipäivällä kuultava Päivän Puhallus ovat edelleen ohjelmassa. Lapsille on luvassa Poulencin satu Babar-norsusta Juha-Pekka Mikkolan ja Eveliina Kytömäen esittämänä.

Lipunmyynti Lippupalvelun toimipisteissä ympäri maata mm. Uudenkaupungin matkailutoimisto puh.: 02 84515443.

Crusell-viikko 21.-28.7.2012

Etusivu