17.07.2012

Crusell-viikolla puhalletaan uusin tuulin

Uusi taiteellinen johtaja Harri Mäki tuo puupuhallinten viikolle tuoretta tunnelmaa samalla, kun myös moni tuttu perinne jatkuu. Teemana ovat linnut, ja viikon aikana nousee siivilleen niin suuria lahjakkuuksia kuin melodioita klassisista yksinlauluista romantiikkaan ja jazziin.

Crusell-viikko lehahtaa tänä vuonna lentoon lauantaina 21.7., kun Kristiina Ilmonen ja Sysihai puhaltavat ilmoille viikon avauksen teknovivahteisen kansanmusiikin keinoin. Ilmosen lisäksi keveitä tunnelmia mukanaan tuovat jälleen kerran Uuteenkaupunkiin palaava jazz-saksofonisti Jukka Perko yhtyeineen, sekä pianisti Kirmo Lintinen ja huuliharppuyhtye Sväng, jotka vastaavat viikon loppupuolen vauhdituksesta.

Avauspuhalluksen ja Svängin karonkan (28.7.) väliin mahtuu monenlaista, perinteisestä kamarimusiikista laulusolisteihin ja cembalokonserttiin. Vanhassa kirkossa kuullaan kamarimusiikin helmiä kuten Schubertin oktetto (24.7.) ja Messiaenin Aikojen lopun kvartetto (25.7.); tarjolla on romantiikkaa Brahmsin ja Ravelin tunnelmissa (Muuttolinnut 25.7.) ja barokkia Bachin ja Vivaldin sävelin (Vivaldin tikli 26.7.).

Myös tunnelmallisessa Pyhärannan kirkossa on jälleen konsertti, jossa on tarjolla klarinetisti Christoffer Sundvistin ja kitaristi Ismo Eskelisen uusia tulkintoja tutuista klassisista teoksista. Tuttuja aiemmilta vuosilta ovat myös Crusell-hölkkä, lastenkonsertti ja perinteinen Lyhtyjen Yö. Jokavuotisten mestarikurssien opettajina toimii kaarti kansainvälisiä puupuhaltimien mestareita, jotka esiintyvät myös konserteissa. Tämän vuoden ulkomaiset vieraat ovat Jacques Zoon (huilu), Washington Barella (oboe), Ralph Manno (klarinetti), Theo Plath ja Eberhard Marschall (fagotti), Iseut Chuat (sello) sekä espanjalainen Trio Kandinsky, jossa soittavat Corrado Bolsi (viulu), Amparo Lacruz (sello) ja Emili Brugalla (piano).

Taiteellisen johtajan Harri Mäen ensimmäiselle Crusell-viikolleen antama lintuteema on esillä useissa konserteissa, kuten maanantain 23.7. laulajavieraiden konsertissa Yölinnut, jossa esiintyvät sopraanot Tuuli Lindeberg ja Essi Luttinen sekä baritoni Jussi Lehtipuu. Perjantaina 27.7. viime vuoden fagottikilpailun voittaja Theo Plath ja muut viikon taiteilijat tarjoilevat Riikinkukkohetkiä.

Linnut virittävät kuulijoita konserttitunnelmiin myös uusilla sävellyksillä. Viikon aikana kuullaan konserttien alussa viideltä eri säveltäjältä lyhyitä tilausteoksia, joiden aiheina ovat lintujen olemus, lento ja laulu. Lintuviikon kenties korkealentoisin hetki koittaa kuitenkin lauantaina 28.7., kun Uudessa kirkossa voimansa yhdistävät Tapiola Sinfonietta, sopraano Soile Isokoski ja kapellimestari Hannu Lintu.

Lippujen myynti on lähtenyt mukavasti käyntiin ja myytyjen lippujen määrässä odotetaan päästävän edellistä vuotta parempaan tulokseen. Lähes kaikkiin konsertteihin on kuitenkin vielä lippuja saatavana Lippupalvelun toimipisteistä.

Crusell-viikko 21.-28.7.2012

Musiikkijuhlat Uudessakaupungissa