13.03.2024

Crusell-viikko tuo ihmisiä yhteen kesällä 2024

Crusell-viikko soi Uudessakaupungissa 22.7.–28.7.2024 teemalla Yhdessä!

Yhdessä tekeminen on musiikissa vahvasti läsnä aina. Crusell-viikolla kokeillaan myös uusia avauksia toimia eri tavoin yhdessä yleisön, yhteistyökumppanien ja menneen sekä tulevan kanssa. Konserttiohjelmissa Yhdessä -teema kuuluu eri musiikkityyleissä, kuten vahvoissa kansanmusiikkivaikutteissa ja eri kulttuurien kohtaamisista syntyneessä musiikissa.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii neljättä vuotta Olli Leppäniemi, joka kertoo Yhdessä-teeman näkyvän festivaalilla tänä vuonna eri tavoin niin ohjelmassa kuin festivaalin toteutuksessakin: ”Yhdessä-teeman ajatus heräsi halusta olla enemmän yhtä paikallisen yhteisömme kanssa, tavoittaa paremmin paikallisia ihmisiä ja sitä kautta vahvistua, mikä on erityisen tärkeää tässä maailmantilanteessa. Katsetta tulevaisuuteen luodaan tekoälyä hyödyntämällä sekä Crusell-viikon mestarikursseilla, jotka kestävät tänä vuonna päivän pidempään kuin aiemmin. Festivaalin päätöskonsertissa nuoret muusikot saavat tilaisuuden loistaa yhdessä kokeneiden opettajien ja muiden vierailijoiden kanssa. Menneisyys on mukana, kun perjantain konsertissa puhalletaan henkiin lähes 200 vuoden takaa Crusellin käyrätorvikonsertto, joka saa Suomen ensiesityksensä Crusell-viikolla.”

Crusell-viikko on nyt toista vuotta kokonaan Crusell-seura ry:n järjestämä ja seuran puheenjohtaja Tuomas Takala kannustaa myös kaupunkilaisia osallistumaan eri tavoin festivaalin toteutukseen. ”Pienikin panos otetaan kiitollisuudella vastaan, eikä talkoolaisena tai kotimajoittajana toimimiseen tarvita mitään erityistaitoja. Crusell-seuran jäseneksi tai Crusell-naisiin voi myös liittyä matalalla kynnyksellä ja tätä kautta tukea tapahtuman toteutusta”, Takala kertoo.

Tänä vuonna erityishuomio on paikallisessa yhteisössä ja yhteistyökumppaneissa, jotka ovat mahdollistamassa konserttisarjan toteutumista. Crusell-viikko toivoo saavuttavansa yleisöä ja erilaisia ihmisryhmiä myös aiempaa laajemmin. Keskiviikosta lauantaihin viikon taiteilijoiden ja mestarikurssien opiskelijoiden pienkokoonpanot kiertävät paikallisissa hoivakodeissa ja asumisyksiköissä ja tiistaista lauantaihin kaupunkilaisia ilahduttamassa nähdään katusoittajia.

Kesän huippuhetki on Crusellin kadonnut aarre -konsertti, jossa Suomalainen Barokkiorkesteri ja solisti Tommi Hyytinen esittävät Suomen ensiesityksenä kadoksissa pitkään olleen mutta vastikään löydetyn B.H. Crusellin käyrätorvikonserton alkuperäissoittimilla. Festivaalille on jälleen saapumassa suuri joukko kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita ja ansioituneita opettajia, kuten klarinetisti Yehuda Gilad, huilisti Andrea Lieberknecht, fagotisti Dag Jensen, oboisti David Walter sekä tähtiviulisti Ilya Gringolts.

Rauman Poikasoittokunta avaa viikon maanantaina 22.7. kello 12 Uudenkaupungin torilla, jossa viikon jokaisena päivänä järjestetään ilmaiskonsertti ”Päivän puhallus”. Lyhtyjen yö -pikniktapahtuma kokoaa kaupunkilaiset Vallinmäelle nauttimaan hämärtyvästä kesäillasta hyvän musiikin ja herkkujen kera. Torstai-illan oopperateemaista konserttia tähdittää sopraano Mari Palo. Tiistaina esiintyvä suosittu lastenmusiikkiyhtye Mimmit vahvistettuna puupuhaltimilla on taattu hitti koko perheelle.

Uudessakaupungissa syntyneen, kansainvälisen uran luoneen klarinetistin ja säveltäjän, Bernhard Henrik Crusellin nimeä kantava Crusell-viikko on maailmanlaajuisestikin uniikki, puupuhallinmusiikkiin erikoistunut festivaali. Konserttien ohella järjestettävät mestarikurssit keräävät yhteen soitonopiskelijat ympäri maailmaa.

Crusell-viikko Uudessakaupungissa 22.7.–28.7.2024

Crusell-viikon ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.crusell.fi. Lippuja festivaalille myyvät Lippu.fi-verkkokauppa ja toimipisteet kautta maan sekä Uudessakaupungissa Uudenkaupungin matkailutoimisto.

Yhdessä konsertteja toteuttamassa

Uusikaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö, Uudenkaupungin suomalaisen seuran säätiö, Turun osuuskauppa, Vahterus, Valmet Automotive Oy, Yara Oy, Vakka-Suomen Puhelin, OP Lounaisrannikko, Ajado, Uudenkaupungin Sanomat, Vakka-Suomen Voima Oy, Uudenkaupungin seurakunta, LähiTapiola Länsi-Suomi

Festivaalin sivuille