02.08.2022

Crusell-viikko on päättynyt: loppuunmyydyt konsertit kruunasivat viikon ja syksyllä vaihtuu toiminnanjohtaja

41. Crusell-viikko Uudessakaupungissa on saatettu päätökseen lauantaina 30.7. Viikon kestäneellä festivaalilla juhlistettiin puupuhaltimia kultaisen 20-luvun tunnelmissa. Monipuolinen konserttisarja tarjosi unohtumattomia elämyksiä, ja painopiste Weimarin tasavallan ajan musiikissa oli vahva. Viikon aikana kuultiin monien natsihallinnon unohduksiin painamien säveltäjien musiikkia. Konserttisarjan lisäksi Crusell-viikolla pidettiin tasokkaita mestarikursseja, joiden opettajina toimivat huippumuusikot Suomesta ja Euroopan suurimmista orkestereista.

Viikko Uudessakaupungissa sujui pääosin aurinkoisissa ja kesäisissä tunnelmissa. ”Viikko oli onnistunut, ja ohjelmaa sekä teemaa kehuttiin paljon”, sanoo toiminnanjohtaja Petri Hatakka. Kävijämäärissä ylitettiin vuoden 2021 kävijät, mutta koronaa edeltäneisiin lukuihin ei ylletty. ”Etenkin kamarimusiikkikonserteissa jäätiin selvästi koronaa edeltäneistä yleisömääristä, mikä on ollut yleinen ilmiö kesän muillakin klassisen musiikin festivaaleilla”, kertoo Hatakka. ”Toisaalta Crusell-viikolla oli myös loppuunmyytyjä konsertteja, kuten nokkahuilukvartetti Bravaden konsertti Kalannin kirkossa ja molemmat näytöksensä loppuunmyynyt Berlin by Night -kabareekokonaisuus Kulttuurikeskus Crusellissa. Myös lastenkonsertti Avain hukassa sekä Waltteri Torikan tähdittämä Torikka, Mozart ja Mahler -konsertti keräsivät paljon yleisöä.”

Suomessa ei vastaavanlaista kabareekonserttia ole ennen järjestetty, ja esitys keräsi paljon kehuja. ”Kabareet kruunasivat koko festivaalin”, sanoo Petri Hatakka. Kirkkokonserttien sarjassa saatiin nauttia tarkasti suunnitellusta kokonaisuudesta, jossa luotiin kokonaiskatsaus 1920-luvun saksalaiseen musiikkiin. Kirkkokonserteista koskettavin oli Theresienstadt – in memoriam, jossa kuultiin Theresienstadtissa eläneiden ja myöhemmin keskitysleireillä kuolleiden säveltäjien musiikkia.

Festivaalin järjestämisessä tapahtuu syksyllä suuria muutoksia, kun Crusell-seuran ja Uudenkaupungin kaupungin yhteistyössä järjestämä viikko siirtyy kokonaan Crusell-seuran järjestettäväksi. Crusell-seura on rekrytoinut tehtävään uuden toiminnanjohtajan. Vasta valittu toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama on festivaaliviikon jälkeen odottavissa tunnelmissa, ja odottaa innolla tutustumista Uudenkaupungin kulttuurielämään. Syksyn ajan Aho-Kuusama ja Crusell-seuran tämänhetkinen toiminnanjohtaja Petri Hatakka työskentelevät yhdessä. Syksyn jälkeen Hatakka jatkaa työssään Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden vastaavana, ja vetovastuu Crusell-viikosta siirtyy Crusell-seuralle ja toiminnanjohtaja Aho-Kuusamalle.

Crusell-viikkoa muutaman vuoden järjestänyt Hatakka on haikeissa tunnelmissa: ”Haikean fiiliksen lisäksi tunnelma on odottava. Odotan kuitenkin innolla sitä, millainen festivaalista muotoutuu, ja mikä tulee olemaan Uudenkaupungin kaupungin rooli Crusell-viikon järjestelyissä. On hienoa päästä muovaamaan festivaalia yhdessä Elinan kanssa.”

Vuonna 2023 Crusell-viikko järjestetään Uudessakaupungissa 22.7.–29.7., ja festivaalin suunnitelmista annettiin maistiaisia lauantain Päivän puhalluksessa. ”Ensi vuonna suunnataan menneisyyden sijaan tulevaisuuteen, kun teemana on unelmia huomisesta”, kertoi taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi. Vuoden 2023 Crusell-viikolla soivat siis tulevaisuuden toiveikkaat sävyt.

Crusell-seura haluaa kiittää vuoden 2022 Crusell-viikosta yleisöä, taiteilijoita, opettajia, kurssilaisia, Crusell-naisia ja henkilökuntaa, sekä viikon mahdollistaneita sponsoreita. Ensi vuosi tuo mukanaan muutoksia, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Uusikaupunki toivottaa festivaalikävijät tervetulleeksi jälleen ensi heinäkuussa!

www.crusell.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

08.05.2024

Crusell-viikon mestarikursseille hakemusten tulva

Osana Crusell-viikkoa järjestettävät puupuhallinten mestarikurssit täyttyivät ilmoittautujista, ja Crusell-viikko ylitti oppilasmäärälle asetetut tavoitteet moninkertaisesti. Hakemuksia oli kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Mestarikurssien ilmoittautuminen päättyi 30.4. Andrea Lieberknechtin huilun mestarikurssille sekä Yehuda Giladin klarinetin mestarikurssille haki…

13.03.2024

Crusell-viikko tuo ihmisiä yhteen kesällä 2024

Crusell-viikko soi Uudessakaupungissa 22.7.–28.7.2024 teemalla Yhdessä! Yhdessä tekeminen on musiikissa vahvasti läsnä aina. Crusell-viikolla kokeillaan myös uusia avauksia toimia eri tavoin yhdessä yleisön, yhteistyökumppanien ja menneen sekä tulevan kanssa. Konserttiohjelmissa Yhdessä -teema kuuluu eri musiikkityyleissä, kuten…