21.07.2014

Crusell-viikko laitetaan käyntiin lauantaina 26.7. Uudessakaupungissa

Kolmaskymmeneskolmas Crusell-viikko kietoutuu entiseen tapaan puupuhallinmusiikin ympärille. Kansainvälisen oboekilpailun lisäksi huilun, klarinetin ja fagotin mestarikurssit muodostavat festivaalin ytimen.

Runsaan viikon aikana juhlistetaan veden olemusta musiikin keinoin ja kuullaan yli 20 moni-ilmeistä konserttia. Festivaali alkaa Marzi Nymanin, Lenni-Kalle Taipaleen ja Espoo Big Bandin konsertilla ja päättyy Jousia Ensemblen barokki-kimaraan, jossa solisteina sopraano Tuuli Lindeberg ja kurssien opettajat Laurent Lefévre, Emily Beynon ja Hanna Juutilainen. Aivan viimeisen karonkkakonsertin hoitaa klarinetti-ilmiö Kari Kriikku ystävineen.

 

Noiden konserttien väliin mahtuu mm. Mia Huhdan laulamaa chansonia, kabareeta, defunensemblen äärimmäistä avantgardea, useita kantaesityksiä, Risto Räppääjää lapsille, sellisti Timo-Veikko Valveen tunnelmallinen barokki-ilta, Olli Mustosen teemakonsertti, Aili Ikosen tähdittämää 50-luvun suomalaista iskelmää, perinteikäs ulkoilmakonsertti Lyhtyjen Yö ja kamarimusiikin helmistä koostuva maraton-konsertti Itämeren hyväksi.

 

Kansainvälinen Crusell-oboekilpailu 27.7.- 1.8.2014 Uudessakaupungissa

Kansainväliseen Crusell-oboekilpailuun hyväksyttiin 55 hakijan joukosta 37 kilpailijaa, joista 31 on tämänhetkisen tiedon mukaan osallistumassa kilpailuun. Kilpailijat ovat vuonna 84 tai sen jälkeen syntyneitä oboisteja. Suomalaisia on kilpailussa mukana viisi, saksalaisia neljä ja ranskalaisia ja portugalilaisia molempia kolme. Lisäksi kilpailijoita on Japanista, Espanjasta, Puolasta, Ruotsista, Belgiasta, Israelista, Iso-Britanniasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Tšekistä, Latviasta, Kiinasta ja Hong Kongista.

Sunnuntaina 27.7. ja maanantaina 28.7. pidettävän alkuerän perusteella kilpailijoista valitaan enintään 10 keskiviikon välierään. Alku- ja välierät järjestetään Uudenkaupungin Seurakuntakeskuksessa kilpailupäivinä kello 10 alkaen. Välierässä soittavista kilpailijoista neljä valitaan finaaliin, joka pidetään Uudenkaupungin Uudessa kirkossa perjantaina 1.8. klo 18. Kilpailun tulokset julkistetaan finaalin jälkeen heti, kun tulos on selvillä. Kilpailun voittajalle on luvassa 6000 euron suuruinen palkinto. Toinen palkinto on 3000 euroa ja kolmas palkinto on 2000 euroa.

Kilpailun tuomaristo koostuu Euroopan arvostetuimmista oboisteista. Tuomariston puheenjohtajana toimii Crusell-viikon taiteellinen johtaja, klarinetisti Harri Mäki (Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetisti) ja

lisäksi tuomaristoon kuuluvat Jacques Tys (Pariisin Oopperan soolo-oboisti ja Pariisin Konservatorion professori), Christian Wetzel (Kölnin Musiikkikorkeakoulun professori), Celia Nicklin (Lontoon Kuninkaallisen Musiikkiakatemian professori) ja Alexei Ogrintchouk (Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin soolo-oboisti ja Geneven Musiikkikorkeakoulun professori).

Kilpailun välierässä kantaesitetään tilausteos Matthew Whittalilta. Teos on sävelletty oboelle ja pianolle ja se kantaa nimeä Giverny – Two pieces for oboe and piano. Whittal on kertonut saaneensa inspiraation teokselle Pariisin lähettyvillä Givernyssä sijaitsevasta Monet’n puutarhassa.

Kilpailun pianisteina toimivat Emil Holmström, Anna Kuvaja, Matilda Kärkkäinen ja Mirka Viitala. Välierässä barokkisonaattien continuo -säestyksestä vastaavat cembalisti Matias Häkkinen sekä sellisti Joel Laakso. Finaalissa orkesterina toimii Jousia Ensemble konserttimestari Janne Nisosen johdolla.

 

Lipunmyynti Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10, puh. 02 8451 5443 tai Lippupalvelun toimipisteet kautta maan.

Koko viikon ohjelma ja taitelijat osoitteessa www.crusell.fi