20.07.2023

Crusell-viikko alkaa paremman huomisen sävelin

42. kertaa järjestettävä Crusell-viikko alkaa lauantaina 22.7. Uudessakaupungissa ja jatkuu aina lauantaihin 29.7. Puupuhaltimia juhlistavan kansainvälisen musiikkifestivaalin teemana on vuonna 2023 ”Unelmia huomisesta”. Teemaan konserteissa johdattaa luonnon ja unien inspiroima musiikki. Musiikillisesti luvassa on läpileikkaus eri tunnelmiin ja aikakausiin.

Uusina avauksina mukana on yhteistyö WWF Suomen kanssa. Jokaisesta myydystä lipusta lahjoitetaan euro Itämeren suojeluun, minkä lisäksi ilmaistapahtumissa ja koko viikon ajan yleisö voi lahjoituksin tukea WWF Suomen työtä. WWF Suomen ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman vierailee viikolla juontamassa kaksi konserttia (Teollinen vallankumous ja Amazon), ja viikolla kuullaan myös Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaista (konserteissa Meri ja Arktis). Yleisradio radioi kaksi konserttia (Meri ja Arktis).

Crusell-viikolla vietetään myös vapaaehtoistyön juhlavuotta, kun Crusell-naiset täyttävät 30-vuotta. Crusell-naiset tekevät festivaalin eteen joka vuosi suuren työn muun muassa kahvilan pitämisen ja kannatustuotteiden tekemisen ja myynnin merkeissä. ”Crusell-naiset ovat osa Crusell-seuraa ja toimivat seuran hyväksi vapaaehtoisvoimin. Noin 20 aktiivin joukko painaa Crusell-viikolla töitä niin sanotusti rakkaudesta lajiin”, sanoo Crusell-naisten puheenjohtaja Jaana Pieniniemi-Lahikainen.

”Festivaaliviikkoa odotetaan innostunein ja odottavin, mutta myös jännittynein tunnelmin”, kertoo musiikkiviikon toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama. Aho-Kuusamalle Crusell-viikko on ensimmäinen festivaali toiminnanjohtajana. ”Crusell-viikkoa on kuitenkin tekemässä joukko rautaisia ammattilaisia, jotka ovat tehneet festivaalilla töitä vuosikymmeniä”, hän sanoo.

Crusell-viikko alkaa pääsymaksuttomalla Avajaispuhalluksella Uudenkaupungin torilla lauantaina 22.7. kello 12.00. Päivän puhalluksessa kuullaan maistiaisia illan konsertista taitellisen johtajan Olli Leppäniemen johdattelemana. Avajaispäivä huipentuu Unelmoiden-konserttiin Uudenkaupungin vanhassa kirkossa ello 18.00. Olli Leppäniemen ja palkitun Kamus-kvartetin yhteiskonsertissa kuullaan Yli-Salomäen ja Beethovenin ohella Osvaldo Golijovin hengästyttävä Dreams and Prayers of Isaac the Blind.

Sunnuntaina 23.7. kello 18.00 ohjelmassa on Crusell-voittajan konsertti Wallilan Kartanossa. Vuoden 2021 klarinettikilpailun voittaja Jonathan Leibovitz esiintyy yhdessä pianisti Elina Gotsouliakin kanssa. Luvassa on rakastettuja klarinettiklassikoita ja leikkisän riemukasta taituruutta.

Illan huipentaa yhdessä Uudenkaupungin seurakunnan kanssa järjestettävä Crusell-yömessu Uudenkaupungin uudessa kirkossa klo 22.00. Kesäyön tunnelmallisessa musiikkimessussa soivat suomalaiset laulut Sibeliuksesta Kortekankaaseen ja lempeä puupuhallinmusiikki. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Maanantai-illassa kuullaan Timo Lassy -trion Jazzilta kello 18.00 Hotelli Aquariuksessa. Suomen johtavaksi saksofonistiksikin tituleeratun Timo Lassyn tenorisaksofoni soi häpeilemättömän rouheasti ja Ravintola Meritähti tarjoaa upeat merinäköalat sekä tuoreista raaka-aineista valmistetut suolaiset ja makeat cocktail-palat.

Iltakonserttien lisäksi Päivän puhallukset järjestetään Crusell-viikon jokaisena päivänä 22.–29.7. kello 12.00 Uudenkaupungin torilla. Suosituissa Päivän puhalluksissa soivat maistiaiset illan konserteista ja esitellään puupuhallinsoittimia, viikon taiteilijoita ja taustavaikuttajia. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Uudenkaupungin torilla palvelee myös Crusell-naisten kahvio.
Liput Crusell-viikolle ovat saatavilla Lippu.fi:n verkkokaupasta ja toimipaikoista kautta maan sekä Uudenkaupungin matkailutoimistosta (Rauhankatu 10). Konserttien ovimyynti avataan konserttipaikoilla noin tunti ennen konsertin alkua. Konsertit juonnetaan ja lisäksi sähköiset käsiohjelmat ovat vapaasti luettavissa crusell.fi -verkkosivuilla. Konserteissa ei ole myynnissä paperista käsiohjelmaa.

Crusell-viikko Uudessakaupungissa 22.–29.7. / Ohjelma: www.crusell.fi / Liput: https://www.lippu.fi/artist/crusell-viikko/#calendar-start=2023-07

Festivaalin sivuille