31.07.2023

Crusell-viikko 2023 on päättynyt – festivaali ylitti viime vuoden lipunmyynnin

42. Crusell-viikko sai päätöksensä lauantaina 29.7. Puupuhallinmusiikkia juhlittiin teemalla Unelmia huomisesta ja kamarikonserttien sarjassa kuultiin konsertit Unelmoiden, Meri, Arktis, Teollinen vallankumous ja Amazon.

Asiantuntijoina viikolla vierailivat Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja WWF Suomen ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman. Konserteissa kokeiltiin uudenlaista lähestymistapaa, jossa asiantuntijatietoa nivottiin osaksi konsertin ohjelmaa. Meri ja Arktis-konserteissa kuultiin konsertin aikana Markku Ollikaisen haastattelu, ja Bernt Nordman juonsi Crusell-viikon konsertit Teollinen vallankumous ja Amazon. Puheenvuorot keräsivät positiivista palautetta konserttikävijöiltä. Yleisradio radioi Crusell-viikon konserteista kaksi, konsertit Meri ja Arktis.

Crusell-viikon lipunmyyntitulos oli n. 1500 myytyä lippua. Tämä ylitti viime vuoden lukemat, vaikka konsertteja olikin vähemmän. Kokonaiskävijämäärä oli noin 4330 siinä sen sijaan jäätiin viime vuodesta jonkin verran, mikä selittyy vuoden 2022 runsaalla ilmaistapahtumien määrällä ja tapahtumien suuremmalla kokonaismäärällä.

Crusell-voittajan konsertti Wallilan Kartanossa oli loppuunmyyty. Muita myydyimpiä konsertteja olivat Eläimellistä menoa -elokuvakonsertti, Meri sekä Arktis. Yleisö jakautui kuitenkin konsertteihin melko tasaisesti. Lyhtyjen yö keräsi Vallinmäelle noin tuhat ihmistä. Mestarikurssit olivat vuonna 2023 erittäin korkeatasoiset ja opiskelijoita Uutenkaupunkiin kerääntyi noin 50. WWF Suomen kanssa yhteistyössä jokaisesta myydystä lipusta lahjoitettiin euro Itämeren suojeluun. Lisäksi yleisölle tarjottiin erillinen lahjoitusmahdollisuus, joka keräsi noin 2000 euron potin WWF:n hyväksi.

Crusell-viikon tavoitteena oli tänä vuonna lisätä verkostojen ja yhteistyökumppaneiden näkyvyyttä Uudessakaupungissa. ”Haluamme tuoda esille niitä ihmisiä, jotka omalta osaltaan ovat tekemässä Crusell-viikkoa. Yhteistyöverkostot kaupungissa ovat laajat”, kertoo Crusell-viikon toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama. ”Haluamme myös muistuttaa, että olemme Crusell-viikon aikana keränneet palautetta viikosta, ja palautetta saa antaa vielä festivaalin jälkeenkin.”

Lisäksi Aho-Kuusama on helpottunut ja onnellinen, kun ensimmäinen Crusell-seuran itsenäisesti järjestämä ja hänen johtamansa Crusell-viikko on takanapäin. ”Haluan lämpimästi kiittää koko Crusell-viikkoa järjestämässä ollutta joukkuetta. Vuosikymmeniä festivaalia järjestänyt porukka teki minuun suuren vaikutuksen.”

Vuonna 2024 festivaali siirtyy seitsemänpäiväiseksi ja Crusell-viikkoa vietetään viikolla 30 maanantaista sunnuntaihin 22.–28.7.2024. Toiminnanjohtajana jatkaa Elina Aho-Kuusama ja taiteellisena johtajana Olli Leppäniemi. Vuoden teemasta annettiin pieni maistiainen Päivän puhalluksessa: ”Ensi vuonna jatketaan ja kehitetään eteenpäin jo olemassa olevia yhteistöitä työnimellä Yhdessä. Pohdimme yhteistyötä niin opiskelijoiden ja opettajien välillä kuin eri kansojen ja sukupolvien ja yleisön ja muusikoiden välillä”, kertoo Olli Leppäniemi. ”Tietysti teemaan sopii myös Crusell-viikko ja Uusikaupunki yhdessä. Yhdessä ovat Uudenkaupungin historia ja tulevaisuus sekä kaikki Crusell-viikon yhteistyökumppanit. Haluamme jatkaa festivaalin nivomista yhä tiiviimmin osaksi uusikaupunkilaisten tapahtumakesää.”

Vuoden 2023 mestarikurssien opettajista tiedossa ovat Yehuda Gilad (klarinetti), Andrea Lieberknecht (huilu) ja Dag Jensen (fagotti). Oboen mestarikurssin opettaja julkaistaan myöhemmin.

Crusell-seura haluaa kiittää vuoden 2023 onnistuneesta Crusell-viikosta yleisöä, taiteilijoita, opettajia, kurssilaisia, Crusell-naisia ja henkilökuntaa sekä viikon mahdollistaneita yhteistyökumppaneita ja yrityskumppaneitamme. Uusikaupunki ja Crusell-viikko toivottavat yleisön taas tervetulleeksi ensi heinäkuussa!

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

08.05.2024

Crusell-viikon mestarikursseille hakemusten tulva

Osana Crusell-viikkoa järjestettävät puupuhallinten mestarikurssit täyttyivät ilmoittautujista, ja Crusell-viikko ylitti oppilasmäärälle asetetut tavoitteet moninkertaisesti. Hakemuksia oli kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Mestarikurssien ilmoittautuminen päättyi 30.4. Andrea Lieberknechtin huilun mestarikurssille sekä Yehuda Giladin klarinetin mestarikurssille haki…

13.03.2024

Crusell-viikko tuo ihmisiä yhteen kesällä 2024

Crusell-viikko soi Uudessakaupungissa 22.7.–28.7.2024 teemalla Yhdessä! Yhdessä tekeminen on musiikissa vahvasti läsnä aina. Crusell-viikolla kokeillaan myös uusia avauksia toimia eri tavoin yhdessä yleisön, yhteistyökumppanien ja menneen sekä tulevan kanssa. Konserttiohjelmissa Yhdessä -teema kuuluu eri musiikkityyleissä, kuten…