13.03.2014

Uudenkaupungin Crusell-viikon teemana on vesi

Vuoden 2014 Crusell-viikon teemana on vesi. Vettä elementtinä sen eri olomuodoissa juhlistetaan ja järjestämme maraton-konsertin Itämeren suojelun hyväksi.

Avajaispäivänä Uuteenkaupunkiin saapuu Espoo Big Band johtajanaan Marzi Nyman ja solistinaan Lenni-Kalle Taipale.

Naisnäkökulmaa festivaalille tuovat Mia Huhdan tähdittämä chanson-konsertti, jossa kuullaan mm. Poulencin Léocadia, Hindemithin Die Junge Magd ja Weillin Frauentanz.

Veden idea toteutuu monissa viikon teoksissa ja virtaava vesi toimii myös ajan metaforana tiistain konsertissa, joka alkaa lapsuutta kuvaavilla Hillborgin ja Berlioz’n teoksilla jatkuen Janacekin puhallinsekstetto ”Nuoruuden” kautta Schubertin testamentilliseen ”Tyttö ja Kuolema”-jousikvartettoon.

Torstaina 31.7. konsertoi Olli Mustonen ystävineen. Kuullaan mm. Darius Milhaudin jazz-sävytteinen Maailman Synty ja nuori sellistilupaus Jonathan Roozeman soittaa Mustosen sellosonaatin itse säveltäjän kanssa. Ollilta kuullaan muitakin viimeaikaisia teoksia.

Vuoden orkesterivierailija on Jousia Ensemble ja loppukonsertin solistina kuullaan viikon puhallinvirtuoosien lisäksi sopraano Tuuli Lindebergiä. Läpimurron juuri tehnyt Aili Ikonen HERD-yhtyeineen tuo suomalaisen iskelmän kulta-ajan takaisin omalla huikealla tavallaan. Laulutaidetta edellä mainittujen lisäksi edustavat mm. Mia Huhta (sopraano) ja Samae Koskinen. Muista viikon taiteilijoista mainittakoon mm. Emily Beynon (huilu), José Luis Estellés (klarinetti), Kari Kriikku (klarinetti), Tuulia Ylönen (klarinetti), Janne Nisonen (viulu), Eriikka Maalismaa (viulu), Lilli Maijala (alttovilu), Timo-Veikko Valve, (sello), Eero Ignatius (kontrabasso) ja YaWen Lin (harppu).

Kantaesityksiä festivaalin vesi-teemasta tilataan kolmelta säveltäjältä: Olli Kortekankaalta, Juhani Nuorvalalta ja Kirmo Lintiseltä.

Kurssitoiminta jatkuu entiseen tapaan. Viikolle tuodaan merkittäviä puupuhallinpedagogeja maailmalta mm. Emily Beynon (huilu), José Luis Estellés (klarinetti), Laurent Lefèvre (fagotti). Nuorisokurssin huilisteille pitää Hanna Juutilainen ja klarinetisteille Tuulia Ylönen.

Crusell-viikolla järjestetään nyt viidettä kertaa musiikkijuhlan historiassa kansainvälinen puupuhallinkilpailu. Nyt vuorossa on kansainvälinen Crusell-oboekilpailu (Crusell International Oboe Competition 2014). Kilpailutoimikunnan muodostavat Harri Mäki pj (Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetisti ja Crusell-viikon taiteellinen johtaja), Jorma Valjakka (RSO:n soolo-oboisti), Anni Haapaniemi (Tapiola Sinfoniettan soolo-oboisti) ja Takuya Takashima (Turun Filharmonisen Orkesterin soolo-oboisti). Pakollisena teoksena kuullaan Matthew Whittallin uusi teos oboelle ja pianolle. Oboekilpailun arvostelulautakuntaan on saatu poikkeuksellisen edustava ja laaja-alainen jury. Siihen kuuluvat Harri Mäki pj (Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetisti ja Crusell-viikon taiteellinen johtaja), Jacques Tys (Pariisin Oopperan soolo-oboisti ja Pariisin Konservatorion professori), Christian Wetzel (Kölnin Musiikkikorkeakoulun professori), Celia Gough ent. Nicklin (Lontoon Kuninkaallisen Musiikkiakatemian professori) ja Alexei Ogrintchouk (Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin soolo-oboisti ja Geneven Musiikkikorkeakoulun professori). Palkintojen yhteisarvo on 11.000 euroa.

Konsertteja järjestetään eri puolella Uuttakaupunkia ja sen ympäristöä mm. kirkoissa. Yhtenä tärkeänä runsaasti paikallista väkeä tavoittavana foorumina Uudenkaupungin torin päivittäiset ilmaiskonsertit. Viikon toimintaan perinteisesti kuuluva ilmaiskonsertti Lyhtyjen Yö on edelleen mukana tuomassa kodikasta tunnelmaa musiikin siivittämänä. Itämeren hyväksi pidetään Promenadikonsertti. Lapsille on luvassa Risto Räppääjä-konsertti.

Lipunmyynti 17.3. alkaen Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10, puh. 02 8451 5443 tai Lippupalvelun toimipisteet kautta maan. Muut tiedustelut Rauno Melos 0500 743073.

Uudenkaupungin Crusell-viikko järjestetään 26.7. – 2.8.2014 nyt jo 33. kerran. Taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Harri Mäki.

Koko viikon ohjelma ja taitelijat osoitteessa www.crusell.fi