04.08.2014

Crusell-viikko 2014 päätökseen – katseet jo vuodessa 2015

Crusell-viikko 2014

Crusell-viikko sujui järjestelyiltään mukavasti ja konserteissa koettiin huimia elämyksiä monen musiikkigenren alueelta. Oboekilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi Philibert Perrinen. Palkinnoksi hän sai 6000 euroa ja lisäksi hänet kutsutaan esiintymään vuoden 2015 Crusell-viikolle.

Crusell-viikon 2014 lopullinen kävijämäärä selviää vasta myöhemmin mutta tällä hetkellä tilanne näyttää siltä, että kokonaiskävijämäärä tulee olemaan hyvin lähellä 8000 kävijää. Myytyjen lippujen määrä on n. 3000 lippua.

 

Crusell-viikko 2015

Vuoden 2015 Crusell-viikon teema on ”Horisontti”. Festivaalin konserteissa kuullaan musiikkia Euroopan reuna-alueilta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi- ja Kauko-idästä. Kyseessä siis eräänlainen Keski-Euroopan välttelyviikko  Haemme periferiasta alkuvoimaa ja kansanmusiikkivaikutteita. Kuullaan mustalaismusiikkia, jazzia, kletzmeriä ja tangoa.

Kurssien opettajina toimivat Gustavo Nunez (fagotti), Emily Beynon (huilu), Jacques Tys (oboe) ja Yehuda Gilad (klarinetti). Muita taiteilijavieraita ovat mm. viulisti Elina Vähälä, klarinetistit Christoffer Sundqvist ja Joan Enric Lluna, oboisti Anni Haapaniemi, pianisti Väinö Jalkanen, cembalisti Matias Häkkinen ja fagotisti Jaakko Luoma.

Yhtyevieraina kuullaan espanjalaista Moonwinds puhallinyhtyettä, Lapin Kamariorkesterin puhallinkvintettiä ja Arktinen Hysteria puhallinkvintettiä. Tapiola Sinfoniettan soittamassa loppukonsertissa kuullaan Gustav Mahlerin kiinalaisiin teksteihin sävelletty Das Lied von der Erde.

Crusell-viikon kestosuosikki Aili Ikonen palaa uudella projektillaan ja loppukaronkassa kuullaan berliiniläistä Tango Finlandese -yhtyettä. Lyhtyjen Yön päävieraaksi kutsutaan Jukka Perko yhtyeineen.

Festivaalin viimeisenä sunnuntaina kuullaan urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen soittamana Aulis Sallisen uusi teos, joka juhlistaa Uudenkaupungin kirkon 150 vuotta täyttäviä urkuja. Teos on Uudenkaupungin seurakunnan ja Crusell-viikon yhteistilaus. Viikolla kuullaan myös Jaakko Kuusiston uusi teos puhallinkvintetille ja Kalevi Ahon hiljattain sävelletty kvintetto puhaltimille ja pianolle. Maurice Ravelin ”Tzigane” ja klarinetille ja jousikvartetille sävelletyt Houtaf Khoyryn ja Osvaldo Golijovin teokset muodostavat viikon taiteellisen ytimen.

www.crusell.fi