04.04.2014

Crusell-oboekilpailuun hakijoita ympäri maailmaa

Kansainväliseen Crusell-oboekilpailuun haki määräaikaan mennessä 54 oboistia kaikkiaan 22 eri maasta. Eniten hakemuksia tuli Espanjasta, josta kilpailuun hakee yhdeksän oboistia. Suomesta pyrkijöitä on kuusi, Ranskasta viisi ja Kiinasta neljä. Lisäksi hakijoita on Saksasta, Japanista, Puolasta, Venezuelasta, Portugalista, Australiasta, Liettuasta, Belgiasta, Italiasta, Israelista, Iso-Britanniasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Latviasta, Tanskasta, Ecuadorista, Argentiinasta sekä Tšekin tasavallasta. Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1984 tai sen jälkeen syntyneille oboisteille ja hakijoiden ikähaarukka on 16–30 vuotta.

Esikarsintalautakunta valitsee hakijoiden joukosta enintään 40 kilpailijaa jatkoon varsinaiseen kilpailuun, joka järjestetään 27.7.-1.8.2014. Uudessakaupungissa. Esikarsinnan suorittavaan raatiin kuuluvat Washington Barella (Berliinin Universität der Künste -taideyliopiston oboensoiton professori), Jorma Valjakka (Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolo-oboisti) sekä Anni Haapaniemi (Tapiola Sinfoniettan soolo-oboisti). Kukin kilpailija on ilmoittautumisen yhteydessä lähettänyt pakollisen äänitteen, joiden perusteella valinta tehdään. Esikarsintakierrokselta jatkoon hyväksytyistä kilpailijoista tiedotetaan viimeistään 30.4.

Oboekilpailun tuomaristo on varsin edustava ja laaja-alainen. Siihen kuuluvat Harri Mäki pj (Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetisti ja Crusell-viikon taiteellinen johtaja), Jacques Tys (Pariisin Oopperan soolo-oboisti ja Pariisin Konservatorion professori), Christian Wetzel (Kölnin Musiikkikorkeakoulun professori), Celia Gough ent. Nicklin (Lontoon Kuninkaallisen Musiikkiakatemian professori) ja Alexei Ogrintchouk (Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin soolo-oboisti ja Geneven Musiikkikorkeakoulun professori). Kilpailun palkintojen yhteisarvo on 11.000 euroa.

Crusell-viikko järjestetään 26.7.-2.8.2014.

www.crusell.fi