17.08.2015

Compañía Kaari & Roni Martinin KILL Carmen valtaa Kaapelitehtaan Pannuhallin 28.–30.8. Helsingin juhlaviikoilla

Compañía Kaari & Roni Martinin KILL Carmen saa ensi-iltansa Helsingin juhlaviikoilla 28.–30.8. Roni Martinin johtama yhdeksänhenkinen orkesteri yhdistelee funkia, flamencoa sekä Balkan-vaikutteita. Tanssirooleissa nähdään espanjalaiset flamencotanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro. Lisäksi jokaisella muusikolla on paikka paitsi soittajana myös yhtenä roolihahmona osana tarinaa.

 

Rytmimuusiikki kohtaa flamencon

KILL Carmen on enimmäkseen varsin kaukana perinteisestä flamencosta. Esimerkiksi Roni Martinin säveltämä musiikki yhdistelee rytmimusiikin eri lajeja kuten funkia, flamencoa ja balkanvaikutteita. ”Teoksemme eivät aina näytä eivätkä kuulosta flamencolta. Siitä huolimatta niiden jännite ja kudos pohjautuvat flamencon rakenteisiin”, Roni Martin kertoo.

Kaikki muusikot ovat ryhmän pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ja bändiä on ajettu sisään pitkään: ”Kun orkesterissa on mukana soittajia niin flamencon kuin klassisen musiikin ja jazzinkin puolelta, kestää kauan, että ryhmä pystyy työskentelemään saumattomasti yhdessä flamencon rytmisesti haastavassa kehyksessä sekä improvisoimaan rakenteen sisällä”, Martin jatkaa.

Bändissä soittavat espanjalaiset flamencovirtuoosit kitaristi Juan Antonio Suárez Cano, laulaja Alfredo Santos ja pianisti Pablo Suárez. Suomalaista osaamista edustavat Espanjan tärkeimmissä flamencoryhmissä vaikuttava perkussionisti Karo Sampela, muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa konserttimestarina toiminut klassinen viulisti Henrik Perelló sekä tiukka puhallinsektio, jonka muodostavat Antero Priha, Samppa Leino ja Erno Haukkala. Teoksen säveltäjä Roni Martin soittaa sähkökitaraa, laulaa ja johtaa orkesteria.

Teoksen esitysdramaturgiasta vastaa taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto. ”KILL Carmenin kategorisoiminen on lähes mahdotonta, sillä kansainvälinen työryhmä edustaa moninaista poikkitaiteellista osaamista. Roni Martin on säveltänyt KILL Carmeniin upean musiikin ja orkesteri on teoksessa erittäin merkittävässä roolissa. Carlos ja Mariana ovat puolestaan tajunnanräjäyttäviä tanssijoita”, Kahiluoto luonnehtii. ”Teoksen alkuperäisenä inspiraationlähteenä on käytetty Prosper Mériméen novellia Carmen, mutta se elää aivan omaa elämäänsä tässä ajassa.”

 

KILL Carmen

Taiteellinen johto: Kaari ja Roni Martin

Koreografiat: Carlos Chamorro, Mariana Collado, Kaari Martin
Sävellys: Roni Martin

Dramaturgia: Atro Kahiluoto

Ohjaus: Kahiluoto-Martin-Martin

Puvustus: Erika Turunen

Valaistus: Ville Virtanen

Maskeeraus: Kaisu Hölttä

Tekninen johto: Ilari Suonpää

Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin ja Helsingin Juhlaviikot

Lavalla: Mariana Collado, Carlos Chamorro, Erno Haukkala, Samppa Leino, Roni Martin, Henrik Perelló, Antero Priha, Karo Sampela, Alfredo Santos, Juan Antonio Suárez Cano, Pablo Suárez

 

Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen!

 

KILL Carmen Kaapelitehtaan Pannuhallissa 28.–30.8., pe–la klo 21, su klo 18. Liput alkaen 37,50/27,50 €, Lippupalvelu. Suositellaan yli 12-vuotiaille.

 

Kansainvälisesti palkitun Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteokset tunnetaan vahvasta, rujon absurdista estetiikastaan. Flamencoa ennakkoluulottomasti uudistavan ryhmän teoksissa flamencon tekniikka yhdistyy nykytanssin vapauteen, ja musiikki ja tanssi nivoutuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Roni Martinin musiikissa kuuluu säveltäjän monipuolisuus; kappaleet pohjautuvat flamencon muotokieleen, mutta rikas kokonaisuus syttyy ei-kenenkään-maalla mm. funkin  ja Balkan-musiikin välimaastossa.