13.01.2015

Compagnie Käfig ja Quorum Ballet Kuopio Tanssii ja Soin pääesiintyjiksi

Portugalilainen Quorum Ballet ja Mourad Merzoukin johtama ranskalainen Cie Käfig esiintyvät ensi kertaa Suomessa. Merzoukin nykytanssia, nyrkkeilyä ja hip hopia yhdistävä huikea ja rajun runollinen Boxe Boxe on kerännyt suuren kansainvälisen suosion. Portugalilaisen nykytanssin ykkösryhmiin kuuluva Quorum Ballet tuo lavalle fadon ilot ja melankolian yhdistettynä uudenlaiseen liikekieleen. Elävällä musiikilla on kesän teoksissa vahva paino.

Pohjoismaiden vanhimman ja suurimman kansainvälisen taidetanssifestivaalin Kuopio Tanssii ja Soin tämän kesän ohjelmassa nähdään jälleen useita Suomessa ennen näkemättömiä ryhmiä ja teoksia. Festivaalin taiteellisen johtajan Jorma Uotisen mukaan ohjelman vahvuus on sen monimuotoisuudessa.

Yksi kesän odotetuimmista ryhmistä on ranskalainen Compagnie Käfig, joka tuo Musiikkikeskuksen lavalle räjähtävää energiaa teoksessaan Boxe Boxe. Hip hop -taiteilija Mourad Merzoukin kekseliäs tapa yhdistää toisiinsa kamppailulajit, sirkus, hip hop ja klassinen musiikki tekevät Boxe Boxesta kokonaisvaltaisen kokemuksen, runollisen rajun spektaakkelin, joka on saanut suosiota ympäri maailman.

– Tälle ajalle on ominaista, että eri tyylit ja tekniikat sekoittuvat. Boxe Boxe on vauhdikas ja todella taidokas esitys, josta todennäköisesti tulee tämän kesän hitti, Uotinen sanoo.

Lyonista kotoisin oleva koreografi on esiintynyt usein muun muassa Lyonin Maison de la Dansessa ja Lyonin biennaalissa, joiden aiempi johtaja Guy Darmet on tukenut Merzoukia ja vaikuttanut merkittävästi hänen uraansa. Teoksen musiikista lavalla vastaa palkittu Debussy Quartet.

Fadon herkästä ja melankolisesta tunnelmasta päästään nauttimaan portugalilaisen nykytanssiryhmä Quorum Ballet’n parissa. Ryhmän taiteellisen johtajan ja muun muassa Martha Graham Dance Companyssa solistina tanssineen Daniel Cardoson teos Correr o Fado sukeltaa Portugalin historiaan nostaen pääosaan veden elementin. Seitsemän tanssijan lisäksi teoksessa esiintyy neljä fado-muusikkoa.

Quorum Ballet valittiin vuonna 2009 Portugalin parhaaksi nykytanssiryhmäksi, ja se on ensimmäinen Kuopiossa nähtävä portugalilaisryhmä sitten legendaarisen Ballet Gulbenkianin.

– Odotan Quorumin fado-teosta paljon. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut mitään siltä musiikkialueelta, Uotinen sanoo.

Ulkomaisista ryhmistä Kuopiossa nähdään myös Tanskan ykkösryhmiin kuuluva Danish Dance Theatre, joka tuo Kuopion kaupunginteatterin uudistuneelle lavalle johtajansa Tim Rushtonin tuoreimman teoksen Black Diamond. Rushtonin teoksia nähtiin Kuopiossa viimeksi vuonna 2010, jolloin ne saavuttivat suuren suosion.

Tanssiviikon flamencoa rakastava yleisö saa jälleen mitä odottaa, sillä tänä kesänä Kuopion valloittaa uuden polven flamencoryhmä Marco Flores. Palkittu ja muun muassa Manuel Liñánin kanssa työskennellyt Flores on esiintynyt ryhmineen muun muassa Lyonin Maison de la Dansessa ja Lontoon Sadler Welssissä. Kuopiossa ryhmältä nähdään viime vuonna Jerezin flamencofestivaaleilla esitetty teos Laberíntica – flamencotanssijan etsikkoretki hänen omaan runollisuuteensa ja persoonallisuuteensa.

 

Runsaasti kotimaista tanssia

Kotimaisen tanssin painotus on ohjelmassa vahva. Erityisesti gaala tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua suomalaisen tanssin monimuotoisuuteen.

Ohjelmassa on muun muassa Susanna Leinonen Companyn tuorein teos Touch of Gravity sekä samassa illassa osa mediataiteilija Marita Liulian multimediaa, tanssia ja livemusiikkia yhdistävästä Swan Song -teoksesta tanssijoinaan Minna Tervamäki ja Ima Iduozee.

– Ihastuin Susanna Leinosen teokseen todella. Hänen liikekielensä on hyvin artikuloitua ja teoksessa on hienot tanssijat. Samassa illassa nähtävässä Swan Songissa Minna Tervamäki pääsee irti kaikista baletin kliseistä. Ima Iduozee puolestaan on tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisia miestanssijoita, ja siksi halusin hänet mukaan tämän kesän ohjelmaan. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan hän lähtee kehittymään, Uotinen sanoo.

Turkulaiselta Aurinkobaletilta nähdään Jorma Uotisen ihastusta herättänyt uutuusteos Ennen viimeisiä ajatuksia.

– Aurinkobaletti ei ole esiintynyt Kuopiossa aikoihin, joten nyt on hyvä hetki tuoda heidät Kuopioon. Omia teoksiani ei ole nähty Kuopiossa pariin vuoteen, enkä pidä sitä pahana, jos taiteellisen johtajan koreografista osaamistakin on välillä esillä, Uotinen sanoo.

Kolme kertaa esitettävässä gaalassa lavalle nousevat muun muassa katseen vangitseva brittiläis-tšekkiläinen tanssijatar Andrea Miltnerová sekä Suomen kansainvälisesti tunnetuin flamencoryhmä Compañia Kaari & Roni Martin yhdellä suosituimmista teoksistaan Korppi ja kello. Gaalassa esiintyvät myös katutanssin ykkösnimet Dennis ”Ätä” Nylund ja Will Funk For Food. Sokerina pohjalla on italialaisen mestarin, Jacopo Godanin teos Sapzio-Tempo Suomen Kansallisbaletin esittämänä.

Pääohjelman lomassa festivaali jatkaa pitkäjänteistä työtään lasten ja nuorten parissa.

– Haluamme tarjota nuorille monimuotoista ohjelmaa ja mahdollisuuksia osallistua, esiintyä, tehdä, nähdä ja kokea. Nuorista kasvaa uutta tanssiyleisöä, mutta heidän huomioimisensa on myös yhteiskuntavastuuta, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen sanoo.

Hän lupaa, että festivaalin ilmais- ja oheisohjelma on tänäkin vuonna kattava ja monipuolinen. Kesän kurssitarjonta sekä ilmais- ja oheisohjelmat julkaistaan myöhemmin keväällä.

Lipunmyynti alkaa 2. maaliskuuta Lippupisteessä www.lippu.fi ja ryhmämyynti 15.1. festivaalitoimistossa. Festivaalin ohjelma kokonaisuudessaan päivittyy kevään aikana kotisivuillemme www.kuopiodancefestival.fi.

46. Kuopio Tanssii ja Soi 10. – 16.6.2015

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä

https://www.facebook.com/pages/Kuopio-Dance-Festival/158055021010586?ref=hl

https://twitter.com/KuopioDanceFest