05.07.2017

Claudio Monteverdin mestariteos Vespro Della Beata Vergine juhlistaa säveltäjän 450-vuotisjuhlaa yli 40 taiteilijan voimin Sastamala Gregorianan kesässä!

Suomen musiikkikesän helmi, Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät järjestetään 22. kerran Sastamalassa 21.–28.7. Vuoden 2017 festivaali juhlistaa satavuotiasta Suomea, säveltäjä Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhlaa ja reformaation 500-vuotisjuhlaa.

Sastamalan keskiaikaisessa Pyhän Marian kirkossa esitetään lauantaina 22.7. varhaisbarokin kirkkomusiikin merkkiteos Vespro Della Beata Vergine 1610. Festivaali taiteellinen johtaja, brittiläinen Michael Fields on haaveillut jo yli 20 vuotta kyseisen teoksen esittämisestä akustiikaltaan ainutlaatuisessa Pyhän Marian kirkossa. Vesperissä kiehtoo hengellisen ja maallisen tyylin herkkä sekoitus, jossa virtuoosiset koukeroiset soolo-osuudet, mahtipontinen puhelaulu ja mieleenpainuvat melodiat yhdistyvät saumattomasti kirkkolauluun ja vanhanaikaiseen kontrapunktiin.

Konsertissa esiintyy joka vuosi erikseen festivaalia varten alan huippumuusikoista koottu kymmenhenkinen Sastamala Gregoriana Consort, helsinkiläinen Kamarikuoro Utopia vierailevine solisteineen sekä tamperelainen Pormestari sinkit ja pasuunat. Kuoroa johtaa italialainen kontratenori ja kapellimestari Roberto Balconi, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kansainvälisesti tunnustetuimpana Monteverdin, Händelin, Bachin sekä 1700- ja 1800-luvun italialaisen musiikin esittäjänä. Lavalla nähdään 41 taiteilijaa.

Festivaalin konsertteja on tänä vuonna yhteensä seitsemän, ja ne järjestetään Laukon kartanossa sekä Sastamalan keskiaikaisissa Pyhän Marian ja Pyhän Olavin kirkoissa. Festivaalia tukee myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa järjestettävä ilmainen lastentapahtuma, ”Löydä luontosi”, jossa osallistujat pääsevät kokeilemaan suomalaisia perinnesoittimia, laulamaan, tanssimaan ja tekemään rytmiä.

Festivaalin käsiohjelma on ilmestynyt ja se on luettavissa verkkosivuilla: www.sastamalagregoriana.fi.

Konsertteihin järjestetään myös linja-autokyydityksiä Tampereelta ja Sastamalan keskustasta.

www.facebook.com/sastamalagregoriana

www.twitter.com/sastamalamusic

www.instagram.com/sastamalagregoriana

Sastamala Gregoriana -festivaali soi vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla Sastamalassa, Rautaveden ikiaikaisissa kulttuurimaisemissa. Sastamala Gregoriana tunnetaan ainutlaatuisena ja tunnelmallisena vanhan musiikin tapahtumana, jossa huipputason konsertit yhdistyvät persoonallisiin esityspaikkoihin ja järjestäjien vieraanvaraisuuteen. Se on vanhan musiikin kohtauspaikka, jonne niin taiteilijat kuin kuulijatkin haluavat tulla yhä uudelleen. Konserttisaleina toimivat pääosin Sastamalan keskiaikaiset kivikirkot, joiden tunnelmassa ja akustiikassa vanha musiikki soi aitona ja täydellisenä. Monipuolisessa ohjelmistossa tarjotaan yleisölle musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta, niin keskiajalta kuin barokin ja renessanssin kausiltakin, esitellen laajasti sekä vokaali- että instrumentaalimusiikkia. Esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä vanhan musiikin huippuja. Konserttisarjaa täydentää kansainvälinen mestarikurssi. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields. Sastamala Gregoriana -festivaali järjestetään ensi kesänä 22. kerran. Finland Festivals nimesi tapahtuman Vuoden festivaaliksi 2016.