08.12.2023

Christian McBride, Ledisi ja Shayna Steele esiintyvät April Jazzeilla

38. April Jazz -festivaali järjestetään Espoossa ja Helsingissä 19.-27.4.2024. Tapahtuman ulkomaisia pääesiintyjiä ovat 8-kertainen Grammy-voittaja, basisti Christian McBride, niin ikään Grammylla palkittu R&B-laulaja Ledisi, joka esiintyy Vantaan Viihdeorkesterin solistina, sekä sielukas soul-artisti Shayna Steele. Lipunmyynti alkaa Lippupisteellä perjantaina 8.12.

Kotimaisista artisteista April Jazzeilla nähdään ensi keväänä muun muassa Suomen suosituimmat a cappella -yhtyeet Club For Five ja Rajaton, jotka muodostavat yhdessä 11-henkisen erikoiskokoonpanon. Emma Salokosken ja Maria Ylipään Omani uni -projektin uuden Kauniita piikkejä -albumin julkaisukonsertissa laulajien, jazztrion ja jousikvartetin muodostama kokoonpano täydentyy kahdella erikoisvieraalla, kun bändiin liittyvät saksofonisti Jukka Perko ja haitaristi Niko Kumpuvaara.

Christian McBridea pidetään laajalti 2000-luvun jazzbasistien lipunkantajana. Yhdysvaltalaisen jazzlehti DownBeatin lukijat ja kriitikot äänestivät McBriden vuonna 2023 tämän hetken parhaaksi kontrabasistiksi. Huhtikuussa 2024 hän tuo Eurooppaan uuden projektinsa – nousevista nuorista instrumentalisteista kootun kvintetin, johon kuuluvat saksofonisti Nicole Glover, kitaristi Ely Perlman, pianisti Mike King ja rumpali Savannah Harris. McBride lukeutuu jazzhistorian eniten levyttäneiden artistien joukkoon. Hän on esiintynyt reilusti yli 300 äänitteellä monien jazzin maineikkaimpien hahmojen, kuten Sonny Rollinsin, McCoy Tynerin, Freddie Hubbardin, Joe Hendersonin, Chick Corean ja Pat Methenyn kanssa. Hän on tehnyt myös yhteistyötä niinkin erilaisten artistien kanssa kuin Sting, The Roots-yhtyeestä tunnettu Questlove ja oopperalaulaja Kathleen Battle.

Ledisin menestyksekäs ura käynnistyi R&B- ja jazz-artistina, lauluntekijänä ja musiikkituottajana 1990-luvun puolivälissä. Yhdeksän julkaistun albumin, Grammy-voiton ja 14 Grammy-ehdokkuuden sekä useiden loppuunmyytyjen konserttikiertueiden myötä hän on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa menestyneimmistä laulajista. Eräs vahvimmin Ledisiin vaikuttaneista idoleista on ollut laulaja Nina Simone. Vuonna 2021 Ledisi saavutti yhden suurista unelmistaan julkaistuaan Ledisi Sings Nina -albumin omalla levymerkillään. Levyllä Ledisin kanssa esiintyvät Jules Buckleyn johtama Metropole Orkest, Adonis Rosen johtama The New Orleans Jazz Orchestra sekä laulajat Lizz Wright, Lisa Fischer ja Alice Smith. Levy keräsi ylistystä ja Ledisi saavutti sen myötä viimeisimmän Grammy-ehdokkuutensa. Ledisi tuo Suomeen oman jazztrionsa ja esiintyy sen kanssa Vantaan Viihdeorkesterin solistina Nina Simone -tribuuttiohjelmistolla Helsingin Kulttuuritalon lisäksi myös Lahden Sibeliustalossa.

Shayna Steelen monipuolisuus jazz-, soul- ja blueslaulajana on vanginnut yleisön huomion maailmanlaajuisesti niin isoilla festivaalilavoilla, intiimeillä jazzklubeilla kuin hänen esiintyessään Pohjois-Amerikan suurimpien sinfoniaorkestereiden solistina. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Steele on valtavan dynaaminen laulaja, jonka luontainen kyky heittäytyä vaivattomasti erilaisiin tyyleihin studiossa, lavalla ja valkokankaalla, on nostanut hänet alan kysytyimpien laulajien kärkeen. Uransa aikana Shayna on lainannut kykyjään monille huippuartisteille. Hän on mukana muun muassa Mobyn menestyskappaleilla Raining Again, Disco Lies ja Extreme Ways. Michael League valitsi Shaynan Gone Under -kappaleen Snarky Puppyn Family Dinner, Volume 1 -hittilevylle. Shayna on esiintynyt myös Broadway-musikaaleissa ja laulanut elokuvien soundtrackeilla.

Festivaaliohjelma valmistuu kokonaisuudessaan tammikuussa, jolloin julkaistaan loput tapahtumat ja esiintyjät. Tapiolassa sijaitsevan Espoon kulttuurikeskuksen ja Leppävaaran Sellosalin lisäksi April Jazz -konsertteja järjestetään tulevana keväänä muun muassa Helsingin Kulttuuritalossa ja tapahtuma vierailee myös Lahden Sibeliustalossa.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

Festivaalin sivuille