31.03.2017

Cecilia Zilliacus Korsholman Musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi

Korsholman Musiikkijuhlien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus (synt. 1972). Hän seuraa tässä tehtävässä pianisti-professori Henri Sigfridssonia, joka on festivaalin peräsimessä vielä kesän 2017 festivaalilla. Cecilia Zilliacuksen kausi on kolmivuotinen ja se alkaa 1.10.2017. Hän kuitenkin esiintyy ja esittäytyy Korsholman Musiikkijuhlilla jo tänä kesänä.

Zilliacus on vanha Korsholman-kävijä, sillä hän esiintyi ensimmäistä kertaa juhlilla jo vuonna 1997. Sen jälkeen hän on käynyt Musiikkijuhlilla vuosina 2005 ja 2014, jolloin hän molempina kertoina esiintyi myös osana ZilliacusPerssonRaitinen-jousitrioa. Zilliacus on toiminut ahvenanmaalaisen Katrina-kamarimusiikkitapahtuman taiteellisena johtajana syksystä 2014. Hänellä on sukujuuria Vaasan pohjoispuolella Oravaisissa ja Pohjanmaa on ollut osa hänen kesiään lapsuudesta lähtien.

Cecilia Zilliacus on juuri konsertoinut Joensuussa yhdessä kapellimestari Anna-Maria Helsingin ja Joensuun kaupunginorkesterin kanssa Saint-Saëns-ohjelmalla. Huhtikuussa hän konsertoi yhdessä viulisti Mihaela Martinin ja Korsholman Musiikkijuhlien entisen taiteellisen johtajan, sellisti Frans Helmersonin kanssa ZilliacusPerssonRaitinen-trion konserttisarjassa Äntligen måndag Tukholman konserttitalossa. Hän johtaa myös piakkoin Trondheimin solisteja Pekingissä ja jatkaa nykymusiikkia, kansanmusiikkia ja Johann Sebastian Bachia yhdistäneen Dansa-levyn tuottanutta yhteistyötä laulaja Lena Willemarkin kanssa kiertueella Ruotsissa.

Korsholman Musiikkijuhlat toivottaa Cecilia Zilliacuksen tervetulleeksi ja odottaa suurella innolla ja mielenkiinnolla yhteistyötä hänen kanssaan!

Cecilia Zilliacus kuuluu Ruotsin eturivin viulutaiteilijoihin. Hän esiintyy säännöllisesti merkittävimmillä kansainvälisillä konserttilavoilla ja hänen monipuolinen ohjelmistonsa solistina ja kamari- muusikkona on vuosien mittaan johtanut yhteistyöhön lukemattomien säveltäjien ja orkestereiden kanssa. Hänen kiinnostuksensa nykymusiikkiin on johtanut moniin nimenomaan hänelle sävellettyihin teoksiin.

Solisti- ja kamarimusiikkitehtävien ohella Cecilia Zilliacus toimii viululehtorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja hän on Ruotsin Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen. Hän itse sai koulutuksensa Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa professori Harald Thedéenin oppilaana sekä Kölnin musiikkikorkeakoulussa professori Mihaela Martinin johdolla.

Zilliacuksen ura lähti vauhtiin vuonna 1997, kun hän voitti Kuninkaallisen musiikkiakatemian maineikkaan Solistpriset-kilpailun sekä Pohjoismaisen solistibiennaalin Trondheimissa. Vuosina 2001-2002 hänet valittiin Ruotsin edustajaksi kansainväliseen Rising Star -projektiin, joka on lukuisten maailman merkittävimpien konserttitalojen yhteishanke. Zilliacus on tehnyt joukon levytyksiä, joista monelle on myönnetty Ruotsin musiikkialan Grammis-palkinto. Hänen viimeisimmät albuminsa Dansa (BIS, 2016) sekä Contemporary Violin Concertos (dB Productions, 2017) olivat myös Grammis-ehdokkaina. Zilliacuksen soittimena toimii Järnåker-säätiön omistama Nicolò Gagliano -viulu.

www.korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 26.7.-2.8.2017.