23.07.2014

Candomino-kuoro, Mari Palo ja Rutterin Requiem huipentavat Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat

Lohtajan 36. Kirkkomusiikkijuhlat päättyvät loisteliaasti sunnuntai-iltana, kun espoolainen kamarikuoro Candomino, sopraano Mari Palo ja Kirkkomusiikkijuhlien orkesteri esittävät John Rutterin (s. 1945) Requiemin Juhani Lamminmäen johdolla Lohtajan kirkossa. Englantilaisen säveltäjän teos kuullaan ilmeisesti nyt ensi kertaa Kokkolan seudulla, vaikka se onkin yksi aikamme esitetyimpiä sielunmessuja.

Rutter on kertonut vuonna 1985 syntyneestä Requiemistään, että hän omisti sen edellisenä vuonna kuolleelle isälleen ja inspiroijana toimi suosittu Faurén Requiem. Faurélta saatuja vaikutteita ovat teoksen lyyrisyys, orkestraation kuulaus ja teoksen lyhyt kesto verrattuna esimerkiksi Verdin ja Berliozin vastaaviin teoksiin. Requiemin sävelkielestä löytää vaikutteita myös Mahlerilta ja Gershwiniltä sekä gregoriaanisesta laulusta. Rutter on sisällyttänyt perinteisten latinankielisten messun osien joukkoon myös anglikaanisissa hautajaisissa usein käytetyt psalmit Syvyydestä minä huudan Sinua, Herra ja Herra on minun paimeneni.  Näistä monista aineksista Rutter on luonut ehyen kokonaisuuden, joka kulkee alun tummansävyisestä ahdistuksesta lopun valoon ja rauhaan.

Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan Candomino-kuorolta valikoima psalmiteksteihin sävellettyä musiikkia Esko Kallion johdolla. Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1526–1594) motetti Sicut cervus on valoisuutensa ja kauniiden melodialinjojensa myötä yksi hänen esitetyimmistä moteteistaan. Leevi Madetojalta (1887−1947) kuullaan psalmi 121 Minä nostan silmäni vuoria kohti uruille ja sekakuorolle sekä hänen tunnetuimpiin kuorosävellyksiinsä kuuluva psalmi 23 Ei mitään multa puutu.

Cyrillus Kreekin (1889−1962) psalmisävellykset ovat lyöneet itsensä läpi kuorojen tietoisuuteen varsinaisesti vasta 1900-luvun lopulla, vaikka ne on sävelletty jo 1910-luvulla. Õnnis on inimene (Autuas se mies) pohjautuu psalmiin 1, ja sen musiikki rakentuu pitkille, kantaville harmonioille, rytmikkäälle tekstinkäsittelylle ja suurille dynaamisille tehoille. Hymnimäinen psalmi 104 (Minun sieluni ylistää Herraa) nousee lopulta suureen ylistykseen.

Kuten Kreekin psalmit, myös Edvard Griegin (1843–1907) Fire salmer -sarja on saanut inspiraationsa kansankoraalimelodioista. Sarjan ensimmäisessä osassa baritonisolistin huokausmaiset, tunteikkaat repliikit nousevat kuoron harmoniselta matolta, ja koko kappale nousee dramaattiseen huipennukseen. Mielenkiintoinen on myös suomalaistuneen kanadalaissäveltäjän, Matthew Whittallin (s. 1975) sarja Två psalmer vuodelta 2009, jonka tekstit ylistävät luonnon kauneutta.

Candomino on vuonna 1967 musiikkineuvos Tauno Satomaan perustama, nuorista aikuisista koostuva noin 30-henkinen kamarikuoro, joka tunnetaan korkeatasoisesta musiikin esittämisestä sekä tiiviistä ja puhtaasta soinnistaan. Candomino on palkittu niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kuorokilpailuissa ja se esiintyy säännöllisesti paitsi kotikaupungissaan Espoossa, myös muualla Suomessa ja ulkomailla. Seuraava ulkomaanmatka on Lohtajan konsertin jälkeen jo viikon kuluttua, kun Candomino esiintyy Etelä-Ranskassa Figeacin musiikkifestivaalilla. Ohjelmistossa on a cappella -teosten lisäksi Bachin h-mollimessu festivaalin kuoron ja orkesterin kanssa.

Lohtajalaislähtöisen, vuodesta 1999 freelance-laulajana toimineen Mari Palon kesään on kuulunut monia konsertteja ja festivaaleja, kuten Savonlinnan Oopperajuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Porin Kirjuri Classic, Pyhäniemi ja Iitin musiikkijuhlat. Kaudella 2013 – 2014 hän esiintyi Kansallisoopperassa Carmenissa Micaëlan roolissa ja La Bohemen Musettana. Viime aikoina hän on vieraillut myös mm. Vaasan Oopperan tuottamassa Franz Lehárin Iloinen Leski –operetissa 2013.

Kirkkomusiikkijuhlien viimeisenä päivänä on mahdollisuus vielä tutustua Tiina Mäki-Petäjän taidenäyttelyyn Valo kohti Lohtajan vastaremontoidussa pappilassa klo 12 – 18.30. Aamulla on kirkossa Olli Kortekankaan säveltämä Juhlamessu, jonka musiikista vastaa Esko Kallion ja Juhani Lamminmäen johdolla Candomino-kuoro, Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen (urut), Mika Viik (lyömäsoittimet) ja Emilia Kauppinen (huilu).

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään 30.7.-3.8.2014.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi