25.05.2021

BRQ Vantaa Festival järjestetään 7.–15.8.2021

Nyt se on varmaa! Vanhan musiikin festivaali BRQ Vantaa Festival järjestetään tänä vuonna 7.–15. elokuuta. Kansainvälinen periodisoittimiin keskittyvä festivaali tuo jälleen Suomeen taiteellisen johtajan Markku Luolajan-Mikkolan valitseman kattauksen vanhan musiikin huippunimiä.

Festivaalin aloituskonsertissa viulistit Florence Malgoire ja Amandine Solano, gambistit Markku Luolajan-Mikkola ja Maija Lampela sekä cembalisti Laurent Stewart, yhdistävät voimansa BRQ Vantaa Ensembleksi. Luvassa on ranskalaisen barokin juhla François Couperin ”Le Grandin” sävelin.

Aapo Häkkinen ja Helsingin Barokkiorkesteri tulkitsevat Bachin ja hänen pohjoissaksalaisten edeltäjiensä musiikkia välittäen kuulijoille barokin kiihkoa, fantasiaa ja Itämeren rannoille ulottunutta perinnettä.

Rosetta Ensemblen ohjelmakokonaisuudessa sen sijaan täysbarokki kohtaa uuden musiikin. Konsertissa kuullaan täysbarokin ajan suurten säveltäjien kirkko- ja kamarisonaatteja sekä niiden lomassa uudempaa sävelkieltä Jukka Tiensuulta, Einar Engelundilta, Tore Bjørn Larsenilta sekä Rosetta Ensemblen Cecilia Damströmiltä tilaaman teoksen kantaesitys.

Suomalais-espanjalainen Amor Céu yhdistää ohjelmassaan Pyhän Marian cantigakset 1200-luvulta ja Cantiga d’Amigon, ”ystävän laulut” kokonaisuudeksi, jonka pääosassa on Cantiga d’Amigoon seitsemän laulua saanut trubaduuri Martin Codax. Hänen laulunsa ovat usein maallisia rakkausrunoja, ja niissä kertojana on useimmiten nainen.

Orkesterikonserttien lomassa yleisölle tarjoillaan raikas annos resitaaleja.  Aikamme kysytyimpiin ja kiitetyimpiin barokkiviulisteihin lukeutuvan Florence Malgoiren soittoa tahdittaa Bach edeltäjineen. Cembalisti Laurent Stewart tulkitsee konsertissaan todeksi François Couperin aikoinaan lausuman ajatuksen ”Tunnustan, että rakastan enemmän musiikkia, joka liikuttaa minua kuin sellaista, joka yllättää minut”. Petri Kumelan käsissä soivat 1800-luvun kitara ja mikrotonaalinen kitara ohjelman lainatessa barokin ajan tapaan musiikillisia ideoita ja motiiveja, kokonaisia teoksia tai niiden osia varsin villisti säveltäjien, teostyyppien ja eri instrumenttien välillä. Mitä jos? -konsertissaan gambataiteilija Markku Luolajan-Mikkola leikittelee ajatuksella, että suomalais–balttilainen kantele olisi löytänyt jollain tavoin tiensä Ranskaan ja Marin Marais’n musiikkiin.

Festivaalin päätöskonsertissa soi ainutkertainen, nyt ensimmäistä kertaa Vantaalla kuultava Buxtehude aikalaisineen -ohjelma. Ranskalainen Cecilia Bernardini konsertoi Nicolò Amatin vuonna 1643 valmistamalla barokkiviululla, Markku Luolajan-Mikkola Hendrik Jacobsin Amsterdamissa noin vuonna 1680 valmistamalla viola da gamballa sekä Aapo Häkkinen Bruce Kennedyn 2019 valmistamalla Mietke-cembalon kopiolla.

BRQ Vantaan ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kesäakatemian yhteistuotantona festivaalilla on lisäksi kuultavana Händelin Semele-oratorio sekä sopraano Johanna isokosken maisterikonsertti.

BRQ Vantaa Festivalin konsertit järjestetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa ja Tikkurilan uudessa kirkossa. Festivaalia tukevat Vantaan kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Aktiastiftelsen i Helsinge, Jenny ja Antti Wihurin säätiö ja Suomen kulttuurirahasto. Ohjelma ja liput: www.brq.fi, Facebook: BRQ Vantaa Festival