08.07.2015

Boris Godunovin hetki lyö Olavinlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlien oma tuotanto, suurteos Boris Godunov saa ensi-iltansa 11.7. Olavinlinnassa. Produktiossa kohtaa kaksi suomalaista mestaria. Godunovin nimiroolin laulaa basso Matti Salminen ja musiikin johtaa maestro Leif Segerstam.

”Tunnelma on hyvä”, toteaa harjoituksista Matti Salminen.
Nimiroolin vastavoimana on Venäjän kansa, jonka tuntoja Oopperajuhlakuoro tulkitsee.

Boris Godunovista on olemassa monia versioita, säveltäjän itsensä ja hänen kuolemansa jälkeen muiden venäläissäveltäjien työstäminä. Ohjaaja Nicola Raabin työryhmineen on korostanut Musorgskin ensimmäisen, vuonna 1869 valmistuneen seitsemän kohtauksen libreton tiivistä rytmiä.

”Kolmas harjoitus orkesterin, kuoron ja kapellimestarin kanssa on menty läpi. Ilmaisu ja siirtymät näyttämöllä on harjoiteltu hyvin. Olemme lähes perillä eli lopputulos siintää näkyvillä mutta vielä on hienosäätöä tehtävänä. Pidämme energiatason korkeana. Produktio on lähdössä lentoon”, kehuu Raab.

Musiikillisesti Musorgskin Boris Godunov on venäläisyyden ydintä. Teos on miesten ooppera, jonka pääroolit Boris ja munkki Pimen, on kirjoitettu bassoäänelle. Luvassa on myös vahvoja kuorokohtauksia. Loistavien solistien lisäksi mukana ovat arvostetut Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri ja Oopperajuhlakuoro. Oopperajuhlakuoroa valmentaa Matti Hyökki ja lapsikuoroa Leena Astikainen.

Boris Godunovin merkitys tiedostetaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. ”Savonlinnan Oopperajuhlien kannalta hieno asia on, että oopperalaulaja Matti Salminen on mukana täällä sitoutuneena, vaikka on jo vuosikymmeniä esiintynyt muualla maailmanluokan taiteilijana. Emme aina ymmärrä kuinka suuri merkitys Suomelle Salmisen uralla on ollut. Godunoviin liittyy suuria suomalaislegendoja, kuten myös Martti Talvela”, painottaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Lavastussuunnittelija George Souglides on luonut Olavinlinnaan kultaisen kuution maailman. ”Kultainen kuutio kuvastaa tsaarinaikaista ja nykyistäkin Venäjää. Boris Godunov on ansassa kuution sisällä muistojensa ja tekojensa raskauttamana. Kaikki tsaariperheen sisäiset asiat tapahtuvat kuutiossa”, kuvailee Souglides.

Pukusuunnittelija Julia Müer on tehnyt tiivistä yhteistyötä Souglidesin kanssa. ”Historiaa on modifioitu venäläiseen tyyliin. Venäjän kansa on koko oopperan ajan lavalla samoissa väreissä Olavinlinnan kiviseinien kanssa”, lisää Müer.

Puškinin näytelmään pohjautuvaa teosta on esitetty Olavinlinnassa vuosina 1974-76 ja 1978 legenda Martti Talvela nimiroolissa Jack Witikan ohjauksessa. Viimeksi ooppera oli esillä Savonlinnassa vuonna 2007 Moskovan Bolshoi-teatterin esittämänä.

Henkilöt lavalla ovat: Matti Salminen (Boris Godunov), Anna Immonen (Ksenia), Artem Grutko (Feodor), Mika Pohjonen (Vale-Dimitri), Taras Shtonda 11.7., 22.7., 30.7. ja Jyrki Korhonen 15.7., 27.7. (Pimen) ja Christian Juslin (Šuiski) ja Heikki Kilpeläinen (Andrei Štšelkalov). Giorgi Kirof 11.7., 22.7., 30.7. ja Johann Tilli 15.7., 27.7. (Varlaam), Lasse Penttinen (Misail), Vuokko Kekäläinen (Majatalon emäntä), Dan Karlström (Vähämielinen), Hilke Andersen (Ksenian imettäjä), Heikki Aalto (Nikititsh poliisi), Niklas Spångberg (Mitjuha talonpoika), Joonas Eloranta (Pajari).

Valaistussuunnittelu on Linus Fellbomin.

Boris Godunov-oopperasta nähdään Olavinlinnassa viisi näytöstä, ensi-ilta 11.7. ja muut esitykset 15.7., 22.7., 27.7. ja 30.7. Näytös 22.7. on omistettu edesmenneelle Oopperajuhlien taiteelliselle johtajalle Martti Talvelalle. Boris Godunov -ooppera toteutetaan yhteistyössä Chorégies d’Orange -festivaalin kanssa.

Esityskieli on venäjä. Tekstitys on suomeksi ja englanniksi. Näytös alkaa klo 19 ja päättyy noin klo 21.45. Yksi väliaika.
Liput:
1. Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, p. 015 476 750, sales@operafestival.fi
2. Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22), www.lippu.fi

Huomatkaa, että kauden 2016 lipunmyynti on alkanut!

Savonlinnan Oopperajuhlat
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.
Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Savonlinnan kaupunki).