20.02.2014

Bob Dylan Pori Jazziin

Musiikkihistorian legendaarisimpiin artisteihin lukeutuva Bob Dylan saapuu ensi kesänä Pori Jazziin. Bob Dylan esiintyy Kirjurinluodon konserttipuistossa Euroopan-kiertueensa päätteeksi torstaina 17. heinäkuuta.

Uransa jo 1960-luvulla aloittanut Bob Dylan on yksi aikamme merkittävimmistä musiikintekijöistä. Dylan tunnetaan parhaiten folk- ja rocklaulajana, mutta hän on kattanut runsaassa tuotannossaan koko amerikkalaisen musiikin tyylikirjon. Esimerkiksi musiikkilehti Rolling Stone on rankannut Dylanin kaikkien aikojen tärkeimpien artistien listalla toiseksi heti The Beatlesin jälkeen. Sanoitustensa ansiosta Dylan on noussut myös yhdeksi nykyajan merkittävistä runoilijoista, ja hänelle onkin ehdotettu Nobelin kirjallisuuspalkintoa.

Bob Dylan on julkaissut pitkällä urallaan 33 studioalbumia. Hänen tuoreista levytyksistään Modern Times (2006) ja Together Through Life (2009) nousivat Yhdysvaltain albumilistan ykköseksi. Dylanin lukemattomien klassikkokappaleiden joukosta löytyvät muun muassa “Blowin’ in the Wind”, “Like a Rolling Stone”, “Knockin’ on Heaven’s Door”, “All Along the Watchtower” ja “Mr. Tambourine Man”.

Arvostetun Grammy-palkinnon Dylan on saanut yksitoista kertaa. Rock and Roll Hall of Fameen hänet aateloitiin 1988. Vuonna 1998 Dylan sai ensimmäisenä rock-muusikkona Pulitzer-palkinnon vaikutuksestaan populaarimusiikkiin ja amerikkalaiseen kulttuuriin. Barack Obama myönsi Dylanille presidentin vapaudenmitalin vuonna 2012.

Bettye LaVette samassa konsertissa

Dylanin ohella Kirjurinluodossa esiintyy 17. heinäkuuta myös toinen legendaarinen yhdysvaltalainen artisti. Hän on soul-laulajatar Bettye LaVette, jonka ura alkoi jo 1960-luvulla. Välillä unohduksissa ollut LaVette on tehnyt 2000-luvulla menestyksekkään paluun, kun hän on julkaissut useita hyvän arvostelumenestyksen keränneitä albumeita. LaVetten nykyistä arvostusta kuvaa hyvin hänen saamansa esiintymiskutsu presidentti Barack Obaman virkaanastujaisjuhliin. Viimeisellä albumillaan Thankful N’ Thoughtful LaVette tulkitsee myös Bob Dylanin kappaleen ”Everything Is Broken”.

Muita uusia kiinnityksiä torstain 17.7. Pori Jazz -konserttiin ovat Tuomari Nurmion johtama kokoonpano Dumari ja Spuget & Blosarit, Rudresh Mahanthappa’s Gamak, kitaristi Jukka Tolosen tuotantoa esittävä yhtye Kämäräinen, Toppola, Viinikainen Play Tolonen sekä Raoul Björkenheim Ecstasy. Jo aiemmin konserttiin on kiinnittetty Larry Carlton ja Dave Holland Prism.

Pori Jazzin pääkonsertit (17.–19.7.) uudistuvat ensi kesänä, kun musiikki soi päivittäin kolmelta eri lavalta ja 12–14 eri artistin tai yhtyeen esittämänä. Kaikkien pääkonserttien ohjelmaa täydennetään kevään mittaan useilla lisänimillä. Perjantain ja lauantain konserteissa esiintyvät muun muassa James Blunt, Patti Smith, Jamie Cullum ja Mac Miller.

Pori Jazz järjestetään 12.-20.7.2014.

www.porijazz.fi