29.08.2013

BBC:n sinfoniaorkesteri Lontoosta vierailee Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla 2015

Festivaalikapellimestareina Kamu, Vänskä, Saraste, Oramo ja Segerstam

Vuonna 2015 musiikkimaailma juhlistaa Jean Sibeliusta, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Sinfonia Lahti viettää merkkivuotta järjestämällä kansainvälisen Sibelius-festivaalinsa tavanomaista laajamittaisempana niin ajankohtansa, ohjelmistonsa kuin esittäjävoimiensa puolesta. Viikon mittaisen festivaalin aikana 31.8.–6.9.2015 Sinfonia Lahden lisäksi esiintyvät Sibeliustalossa BBC:n sinfoniaorkesteri Lontoosta (BBC Symphony Orchestra) ja Helsingin kaupunginorkesteri.

16. kansainvälisen Sibelius-festivaalin kaikkiaan kuuden orkesterikonsertin kapellimestarit ovat tapahtuman taiteellinen johtaja Okko Kamu, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo ja Leif Segerstam. Näistä kapellimestareista Vänskä ja Saraste ovat omien kausiensa aikana kantaneet vastuun Sinfonia Lahden ja Sibelius-festivaalin taiteellisesta toiminnasta ennen Kamun vuonna 2011 alkanutta ylikapellimestarikautta. Erityisesti Vänskän kaksi vuosikymmentä kestäneen ylikapellimestarikauden aikana Sinfonia Lahti nousi maailmanmaineeseen pitkälti Sibeliuksen musiikin parissa tehdyn työn ansiosta.

BBC:n sinfoniaorkesteria johtavat kahdessa konsertissa Okko Kamu ja orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo, ja Helsingin kaupunginorkesterin konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari emeritus Leif Segerstam.

Festivaalikonserteissa kuullaan suurin osa Sibeliuksen keskeisestä orkesterituotannosta, mm. kaikki seitsemän sinfoniaa, Kullervo, viulukonsertto, Lemminkäis-sarja sekä useita sävelrunoja. Tämän lisäksi festivaalilla on kamarimusiikkikonsertteja ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa. Tarkempi ohjelma ja solistitiedot julkistetaan myöhemmin.

BBC:n sinfoniaorkesterilla ensivierailu Suomessa Sibeliuksen merkeissä jo vuonna 1956

”Vuoden 2015 festivaalilla Sibeliuksen musiikin ystäville tarjoutuu viikon aikana ainutkertainen tilaisuus kokea maailmalla Sibelius-tulkkeina mainetta niittäneiden kapellimestarien näkemykset säveltäjämestarin keskeisestä tuotannosta. Kapellimestarikollegat ovatkin olleet ilahduttavan yksimielisiä laatimastani ohjelmarungosta”, festivaalin taiteellinen johtaja Okko Kamu toteaa ja jatkaa: ”On upeaa, että jo 1950-luvulla Suomessa Sibelius-ohjelmalla esiintynyt BBC:n sinfoniaorkesteri otti kutsumme vastaan ja tulee Lahteen kiireisimpään Proms-festivaaliaikaan. On myös itsestään selvää, että kutsuimme mukaan vahvan Sibelius-historian omaavan Helsingin kaupunginorkesterin, jonka muusikkona isänikin ehti toimia Sibeliuksen aikana ja johon myös minulla on vahva henkilökohtainen suhde. Hienoa on myös, että pystymme tarjoamaan tämänkaltaiselle suurtapahtumalle itsestään selvät puitteet upeassa kotisalissamme Sibeliustalossa.”

“BBC:n sinfoniaorkesterille oli suuri kunnia saada kutsu esiintymään vuoden 2015 Sibelius-festivaalille Lahteen, erityisesti tällaisena Sibeliuksen musiikin juhlavuonna”, kertoo BBC:n sinfoniaorkesterin intendentti Paul Hughes ja jatkaa: ”Olemme erittäin innoissamme päästessämme esiintymään festivaalilla ylikapellimestarimme Sakari Oramon johdolla. On myös hienoa saada harvinainen tilaisuus työskennellä Okko Kamun kanssa esiintyen Sinfonia Lahden kollegojen kanssa samalla festivaalilla.” BBC:n sinfoniaorkesteri esiintyi ensi kerran Suomessa kesäkuussa 1956 Sir Malcolm Sargentin johdolla esiintyen Helsingissä kahdessa konsertissa pelkästään Sibeliuksen musiikista koostuvalla ohjelmalla. Orkesteri ja Sargent tapasivat myös säveltäjän itsensä tämän kodissa Ainolassa.

”Konserttikutsu Lahden maineikkaalle Sibelius-festivaalille kansallissäveltäjämme juhlavuonna on suuri ilo ja kunnia Helsingin kaupunginorkesterille”, sanoo Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambi. Robert Kajanuksen vuonna 1882 perustama Helsingin kaupunginorkesteri on kautta pitkän historiansa pitänyt kunnia-asianaan vaalia Kajanuksen ja Jean Sibeliuksen monikymmenvuotisen yhteistyön perintöä. Vuosina 1892–1923 Kajanuksen orkesteri kantaesitti valtaosan Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sibelius oli myös mukana orkesterin ensimmäisellä ulkomaankiertueella kesällä 1900, jolloin hänen musiikkinsa soi ensi kerran Keski-Euroopan konserttisaleissa.

Irtolipunmyynti vuoden 2015 Sibelius-festivaalille käynnistyy 1.9.2014, ryhmä- ja ennakkovarauksia otetaan vastaan jo keväällä 2014.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali

Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen (1865–1957) musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista.

Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan. Yleisöä festivaali on kerännyt niin ryhminä kuin yksittäisinä konserttimatkailijoina eri puolilta Eurooppaa sekä mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Australiasta. Parhaimmillaan n. 20 % lipuista on myyty ulkomaisille konserttivieraille.

Festivaali kiinnostaa vuosittain myös kansainvälistä lehdistöä, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.  Vuosien varrella festivaaliraportteja ovat tehneet myös mm. mm. The Times Lontoosta, Die Welt Berliinistä ja New York Public Radio (WNYC).

Vuosien 2013 ja 2014 Sibelius-festivaalit

Kuluvan vuoden Sibelius-festivaali käynnistyy Sibeliustalossa orkesterin ylikapellimestarin ja festivaalin taiteellisen johtajan Okko Kamun johdolla ensi torstaina 5.9.2013. Festivaalin teemana on Sibeliuksen näyttämömusiikki.

Vuoden 2014 Sibelius-festivaali järjestetään Sibeliustalossa Kamun johdolla 4.–7.9.2014. Festivaali valmistaa ohjelmistollisesti vuoden 2015 juhlaohjelmaa, ja sen runkona ovat Sibeliuksen orkesteriteosten, mm. viulukonserton ja viidennen sinfonian alkuperäisversiot.