24.05.2010

Baritoni Jorma Hynninen Korsholman Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa

Korsholman Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa keskiviikkona 16.6. laulaa yksi suomalaisen laulutaiteen arvostetuimmista mestareista, baritoni Jorma Hynninen. Hynninen esittää Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, Juha Kankaan johdolla Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi –oopperasta laulut Ikävyys ja Sydämeni laulu. – Aleksis Kivi –ooppera on minulle henkilökohtaisesti erittäin merkittävä ja läheinen nykyooppera. Hienoa taidetta, toteaa Jorma Hynninen ja huomauttaa oopperan olevan Suomen Kansallisoopperan ohjelmistossa ensi vuonna. Hynninen laulaa oopperan nimiroolin.

Avajaiskonsertissa kuullaan myös Toivo Kuulan Neljä Eteläpohjalaista kansanlaulua. – Tämä oli alunperin Juhan (Kangas) idea ja Luullahan jotta on lysti olla –laulun raikkaan sovituksen on muuten tehnyt Jorma Panula, kertoo oopperalaulaja Hynninen. – Minulle on erittäin mieluisaa työskennellä Juha Kankaan ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, jatkaa Hynninen ja kertoo savolaisuudestaan huolimatta hengenheimolaisuuden pohjalaisiin syntyneen jo silloin, kun hän nuorena teki Pohjalaisia-oopperaa Ilmajoella.

Jorma Hynninen muistelee laulaneensa Korsholman Musiikkijuhlilla kerran aiemmin. Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, Marko Ylösen kanssa Jorma Hynninen on ollut yhteistyössä erityisesti levytysten yhteydessä. – Ensimmäisessä levytyksessä Marko oli vielä aivan pikkupoika, jolla oli sellosoolo hoidettavanaan, naurahtaa Hynninen.

Jorma Hynnisen kesäloma alkaa Korsholman Musiikkijuhlien jälkeen. Sitä ennen työtahti on kiireinen. Häntä kuullaan muun muassa Nivalan oopperagaalassa, Kymi Sinfoniettan solistina, Kaartin soittokunnan kanssa Salmelassa, Kalevi Kiviniemen kanssa Seinäjoella ja Kuopion sotaveteraanitapahtumassa. Konsertti Sorsakosken puhallinsoittokunnan kanssa on Leppävirran Sorsakoskelta kotoisin olevalle Hynniselle erityisen tärkeä. 130-vuotias soittokunta on Suomen vanhimpia puhallinsoittokuntia.

Hynnisten kesä kuluu Leppävirran loma-asunnossa, pienessä vanhassa kansakoulussa järven rannalla. Sen idyllissä vietetään kesäkuussa myös Hynniselle tärkeä luokkakokous. Kansakoulunopettajaksi valmistunut Hynninen aloitti luokkatovereidensa kanssa Heinolan seminaarissa 50 vuotta sitten.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 16.-23.6.2010.

http://www.korsholmmusicfestival.fi