27.03.2012

Avishai Cohen ensimmäistä kertaa Suomeen April Jazzeille

Kriitikoiden ylistämä, yleisöt kautta maailman valloittanut, israelilainen basisti-laulaja Avishai Cohen saapuu ensikertaa Suomeen April Jazzeille 25.4. Jo kaksitoista soololevyä julkaissut basisti tunnetaan maagisena live-esiintyjänä, joka yhdistelee kiehtovasti synnyinseutunsa äänimaisemaa ja sen monipuolisia rytmejä jazzmusiikkiin. Konserttisalit kautta maailman ovat olleet täynnä jo pitkään, ja maine koskettavana, intensiivisenä ja elämyksellisenä artistina on kiirinyt keikkabussin edellä.

Basisti-säveltäjä Avishai Cohen on yksi ensimmäisistä Israel-syntyisistä jazzmuusikoista, jotka ovat nousseet suureen suosioon Yhdysvalloissa ja toisaalta ollut luomassa nousevaa jazzkulttuuria kotimaassaan. New Yorkissa vuodesta 1992 asunut Cohen aloitti esiintymisuransa nimekkäiden opiskelutovereittensa, kuten pianisti Brad Mehldaun kanssa. Cohen kasvatti mainetta soittajana joka yhdisti soitossaan jazz- ja lattarimusiikkia autenttisella tavalla. Pian hän pääsikin yhden arvostetuimmista pianisteista Danilo Perezin trioon.

Todellisen läpimurtonsa Cohen saavutti kuitenkin vuonna 1996, kun Chick Corea pyysi häntä soittamaan kanssaan. Hänestä tuli yksi Corean Origin -sekstetin perustajajäsenistä. Yhtyeessä Cohen soitti aina vuoteen 2003 asti, jolloin hän alkoi keskittyä yhä tiiviimmin oman musiikkinsa säveltämiseen ja soittamiseen.

Kymmenen soololevyn jälkeen säveltäjä-basisti lisäsi muutama vuosi sitten itselleen haasteita ja alkoi laulaa yhtyeensä solistina. Cohenin seesteinen ja kaihontäyteinen ääni sopii erinomaisesti hänen melankolisiin sävellyksiinsä. Viime vuonna julkaistu Seven Seas on jo toinen levy jolla hän kunnostautuu myös laulajana. Niin levy, kuin kiertueetkin ovat saaneet erinomaisia arvioita.

Avishai Cohen Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 25.4. klo 19.30
Liput 35/25€

April Jazz Espoo järjestetään 25.-29.4.2012.

http://www.apriljazz.fi