24.04.2012

Avantin XXVII Suvisoitto 27.6.-1.7. Porvoossa

Kesän 2012 Suvisoiton konsertit ovat pääosin Porvoon Taidetehtaan täysin uusituissa tiloissa. Festivaalin alotsikko on MIX. Taiteellinen suunnittelija, kapellimestari Susanna Mälkki perustelee nimivalintaansa näin:

Ohjelmisto heijastaa oman aikamme musiikkikentän rikkautta ja monien erilaisten vaikutteiden sekoitusta: niin avant-gardea kuin jazziakin, sekä akustista että elektronisesti manipuloitua ääntä, sekä sävellettyä että hetken hurmiossa improvisoitua musiikkia.

Teemasäveltäjänä on brittiläinen Jonathan Harvey, jonka musiikissa yhdistyvät kiehtovalla tavalla uusin teknologia ja tuhansien vuosien takainen viisaus.

Kapellimestareina festivaalilla ovat Susanna Mälkki, Clement Power ja Dima Slobodeniouk. Suvisoittoon liittyvä Sävellyspajan konsertti saa johtajakseen Dalia Stasevskan.

Festivaali ottaa perinteisesti varaslähdön Pernajan kirkossa järjestettävällä konsertilla keskiviikkona 27.6. Siellä kuullaan Jonathan Harveyn ja Kimmo Hakolan kamarimusiikkia. Torstain avajaiskonsertin ohjelmassa Pariisin ensemble intercontemporainin huippusolisti Hidéki Nagano esittää Avantin solistina Jonathan Harveyn teoksen ”Bird Concerto for Pianosong”, jossa piano-osuuden lisäksi solisti soittaa elektroniikan kanssa linnunlaulua. Luciano Berion, 1900-luvun jälkipuoliskon ehkä merkittävimmän edelläkävijän orkesteriteos Rendering taas kutoo yhteen Schubertin luonnokseksi jääneen sinfonian säveliä kuin vanhan freskon rekonstruoija.

Perjantaina hollantilainen trumpettivirtuoosi Marco Blaauw on Avantin solistina Bernd Alois Zimmermannin konsertossa ”Nobody knows de trouble I see….” – myös Zimmermann oli ennakkoluulottomuudessaan huimasti aikaansa edellä yhdistäessään jo 1950-luvulla jazz-elementtejä ja negro spiritual -säveliä teokseensa. Jonathan Harveyn meditatiivinen Bhakti taas kutsuu buddhalaiseen maailmaan. Myöhäiskonsertti Porvoon tuomiokirkossa kertaa Pernajan kirkon ohjelman.

Lauantaina Taidetehdas täyttyy monenlaisesta ilotulituksesta. Ohjelma kasvaa iltaa kohti alkaen Marco Blaauwin sooloista elektroniikan kanssa, edeten avantilaisten kamarimusiikin kautta iltasessioon jossa jo kulttimaineessa olevan HumppAvantin solistina on amerikkalainen jazz-saksofonistilegenda Dave Liebman.

Sunnuntai-iltapäivänä kuullaan Hidéki Naganon soolokonsertti jonka ohjelmassa on huikea kokonaisuus pianopoetiikkaa, ja päätöskonsertti huipentaa festivaalin Harveyn, Stravinskyn ja Berion sävelin. Solistina viimemainitun teoksessa Corale esiintyy Jaakko Kuusisto.

Etusivu