12.06.2019

Avantin Suvisoitto: Sävellyspaja muuttaa satavuotiset elokuvat visuaaliseksi musiikiksi

Ammattisäveltäjille suunnattu sävellyskurssi Sävellyspaja järjestetään vuosittain samaan aikaan Avantin Suvisoiton kanssa. Tänä vuonna kurssille osallistuu seitsemän säveltäjää Euroopasta, Aasiasta ja Amerikasta. Kurssin opettajina toimivat säveltäjät Jukka Tiensuu ja Tomi Räisänen.

Tärkeänä osana kurssia jokainen osallistuja on saanut tehtäväkseen säveltää kevään aikana uuden teoksen, jonka kamariorkesteri Avanti! esittää Suvisoiton yhteydessä pidettävässä konsertissa perjantaina 28.6. klo 16.00 kapellimestari József Hársin johdolla Taidetehtaan Tehdassalissa Porvoossa. Konserttiin on vapaa pääsy.

”Tehtävä on joka vuosi erilainen, mutta aina se pyrkii pakottamaan säveltäjät pois omalta mukavuusalueeltaan ja luomaan jotain sellaista, mitä he ovat ennen pyrkineet pikemminkin välttämään,” kertoo kurssin toinen opettajista Jukka Tiensuu. ”Tämän uudenlaisen haasteen kautta säveltäjien toivotaan löytävän itsessään piilevää uudenlaista luovuutta ‒ meidän kaikkien iloksi.”

Tänä vuonna tehtävänä oli säveltää musiikillinen vastine sadan vuoden takaiseen abstraktiin elokuvaan, joka jo itsessään edustaa ”visuaalista musiikkia”. Kurssilaisten valittavaksi annettujen elokuvien identiteettiä ei paljastettu, etteivät niiden tekijät tai muut historialliset dokumentaatiot vaikuttaisi sävellystyöhön.

Ihannetavoitteena on, että sävellys yksinään tuottaisi samanlaisen kokemuksen kuin alkuperäinen liikkuva kuva. Konsertissa nämä elokuvat esitetään niihin luotuihin musiikillisiin vastineisiin synkronoituina.

Sävellyskurssi järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Kurssilla ovat vuosien varrella opettaneet Magnus Lindberg, Jouni Kaipainen, Jukka Tiensuu, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen ja Tomi Räisänen. Kurssin järjestämistä tukemaan perustettiin vuonna 2006 Sävellyspaja-yhdistys ry.

Sävellyspajan verkkosivuilta löytyvät tämän vuoden osallistujat.

Sävellyspaja: Tuoretta äänimusiikkia satavuotiseen kuvamusiikkiin
Aika: perjantai 28.6.2019 16.00 (vapaa pääsy)
Paikka: Tehdassali, Taidetehdas, Porvoo

József Hárs, kapellimestari
Kamariorkesteri Avanti!

Avantin Suvisoiton koko ohjelma.

Avantin Suvisoitto järjestetän 26.-30.6.