08.11.2019

Avanti! ja Amos Rex: Nuoteista kankaalle 16.11.

Historian ensimmäinen Amos Rex -museon näyttelytiloissa järjestettävä konsertti tutkii taiteilija Birger Carlstedtin maalausten ja musiikin suhdetta. Kamariorkesteri Avantin solistina laulaa sopraano Mari Palo.

Nuoteista kankaalle -konsertti toteutetaan museon ja Kamariorkesteri Avantin yhteistyönä. Amos Rexissä meneillään oleva näyttely esittelee suomalaisen modernin kuvataiteen tärkeimpiin uranuurtajiin kuuluvan Birger Carlstedtin (1907-1975), jolle 1920-luvun Pariisi ja ajan musiikki olivat keskeisiä. Ekspressionistisia, kubistisia ja surrealistisia elementtejä kokeilleen taiteilijan teoksissa musiikkivaikutteet ovat ilmeisiä ja näkyvät mm. maalausten nimissä, tunnettuina esimerkkeinä Debussyn Uponnut katedraali ja Ravelin Noctuelles. Pariisin viime vuosisadan alkukymmenillä valloittanut jazz oli myös Carlstedtille tuttua.

Carlstedt avioitui tanskalaissyntyisen Chopin-tulkinnoistaan tunnetun pianistin France Ellegaardin kanssa 1949, mikä oli omiaan vahvistamaan musiikin ja Carlstedtin taiteen yhteyttä. Pariisilaistunnelmaa hän toi Suomeen mm. suunnitellessaan 1929 äitinsä omistaman Le Chat Doré -ravintolan interiöörin Helsingin Unionkadulla.

Kamariorkesteri Avantin konsertissa muodikas ja avantgardea huokuva Pariisi soi mm. Ravelin, Debussyn ja Stravinskyn lisäksi Jean Barraquén elektronisessa Étudessa ja Sidney Bechet’n jazzissa. Jazzin jälkeistä amerikkalaismaustetta antaa Buck Ramin ja The Three Sunsin Kun hämärtää (Twilight time).  Paikkansa saa myös Aarre Merikanto, jonka modernismia kotimainen media kohteli yhtä kaltoin kuin Carlstedtia. Avantin solistina laulaa monipuolinen tyylitaituri, sopraano Mari Palo.

 

Mari Palo, sopraano

Sopraano Mari Palo on monipuolinen laulaja, joka tarttuu pohjalaisella otteella kaikkeen, mitä tekee. Hän aloitti lauluopintonsa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta.

Mari Palo vierailee säännöllisesti kotimaisten alueoopperoiden ja vapaiden seurueiden produktioissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Lied-laulajana ja orkestereiden solistina hän on esiintynyt ympäri maailmaa.  Suomen Kansallisoopperassa hän on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999.

Täyden konserttikalenterinsa ohella Mari Palo siirtää osaamistaan myös tuleville kollegoille. Hän toimii laulun tuntiopettajana Kokkolan Ammattikorkeakoulussa.

 

Nuoteista kankaalle

16.11.2019 klo 14.00

Avanti! & sopraano Mari Palo

Amos Rex -museon Studio Rex

Konsertti päättyy n. 15.15, ei väliaikaa

Liput: 25€/15€

 

OHJELMA:

Frédéric Chopin: Valssi cis-molli op. 64 (1847)

Igor Stravinsky: Kolme kappaletta jousikvartetille (1914)

Jean Barraqué: Étude (1954)

Roger Sinclair – Henri Bataille: La Boîte à musique (1940)

Igor Stravinsky: Serenata balettisarjasta Pulcinella (1920)

Maurice Ravel: Noctuelles pianosarjasta Miroirs (1905)

Aarre Merikanto: Pianotrio (1917), osat II ja III

Buck Ram, Artie Dunn, Al & Morty Nevins: Kun hämärtää (Twilight time, 1944)

Sidney Bechet: Petite fleur (1952)

Claude Debussy: La cathédrale engloutie, 1. preludikirja (1910)