29.04.2016

Aulis Sallisen Linna vedessä -kantaesitys Savonlinnan Oopperajuhlille 2017

Kronikkamuotoinen, Lassi Nummen runokokoelmaan Linna vedessä perustuva teos juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on tilannut säveltäjä Aulis Salliselta uuden teoksen kesäksi 2017.

Linna vedessä kantaesitetään Olavinlinnassa 8.7.2017, sen johtaa Oopperajuhlilla debytoiva Ville Matvejeff ja kertojana on näyttelijä Kari Heiskanen.

Kantaesitettävää sävellystä Sallinen itse luonnehtii teoksen ensisivuilla seuraavasti: ”Kronikka lausujalle, neljälle laulajalle, orkesterille ja Olavinlinnalle.” Kyseessä on kaksitoistaosainen teos ja säveltäjän kokonaistuotannossa se sai opusnumeron 106. Syksyllä 2014 alkanut sävellysprojekti valmistui tämän vuoden helmikuun lopussa.

Aulis Sallisen oopperatuotanto on liittynyt olennaisena osana Savonlinnan Oopperajuhlien viime vuosikymmenien ohjelmistoon. Olavinlinnan 500-vuotisjuhliin v. 1975 valmistunut ooppera Ratsumies oli käänteentekevä teos niin Oopperajuhlille kuin suomalaiselle oopperataiteellekin. Ratsumiehen jälkeen Sallisen oopperoista on Olavinlinnan lavalla kantaesitetty Kuningas lähtee Ranskaan (1984) ja Palatsi (1995). Myös Punainen viiva ja Kullervo ovat olleet Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistossa, joten viiden oopperan ja kuuden produktion ansiosta Sallinen on esitettyjen teosten lukumäärä huomioiden Olavinlinnan suosikkisäveltäjälistalla kolmantena, heti Verdin ja Wagnerin jälkeen.

Linna vedessä, joka perustuu Lassi Nummen runokokoelmaan, on tarinansa osalta sukulaisteos Ratsumiehelle. Teos kertoo Olavinlinnan ja sitä ympäröivän seutukunnan historian eri vaiheet ihmisettömästä hiljaisuuden, rauhan ja rajattomuuden vaiheesta nykypäivään, hieman tulevaisuuttakin pohtien.

Lassi Nummen teksteissä historiaa kuvataan sekä yleisellä tasolla että henkilökohtaisten tarinoiden kautta.

Kullervo palaa uusin solistivoimin

Ohjaaja Kari Heiskasen johtaman tuotantoryhmän tulkinta Aulis Sallisen Kullervosta toissakesän Oopperajuhlilla oli suurmenestys. Kullervo palaa Olavinlinnaan kesällä 2017. Hannu Lintu jatkaa teoksen kapellimestarina, mutta solistikaarti uusiutuu kokonaisuudessaan.

Nimiroolissa debytoi Ville Rusanen ja Kimmon roolin laulaa Dan Karlström. Kullervon äidin ja isä-Kalervon rooleissa ovat Johanna Rusanen-Kartano ja Tuomas Pursio.

Timo Mustakallio -laulukilpailun 2015 voittajat Markus Suihkonen ja Sanna Matinniemi ovat mukana Kullervon paluussa.

Suomalaisuuden viikonloppu

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2017 avajaisviikonloppu rakentuu niin, että kaksi syvälle suomalaisuuteen pohjautuvaa teosta yhdistyy kokonaisuudeksi. Lauantaina 8.7. klo 15 alkavaa Linna vedessä -kantaesitystä seuraa samana iltana klo 19 Kullervo-oopperan ensi-ilta Olavinlinnassa.

Sunnuntain Linna vedessä -iltapäivänäytöksen 9.7. klo 15 jälkeen suomalaisen mieskuorolaulun kansainvälisesti tunnetuin edustaja, Ylioppilaskunnan laulajat (YL), juhlistaa viikonlopun kokonaisuuden Kerimäen kirkossa.

Oopperajuhlien avajaisviikonloppu 8. – 9.7.2017 on arvoisensa tapa juhlia 100-vuotiasta Suomea.