04.07.2013

Artturi Rönkkä on Pori Jazzin vuoden taiteilija

Pianisti ja säveltäjä Artturi Rönkä (23) on valittu Pori Jazzin Vuoden taitelijaksi 2013. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta vuodesta 2009, pääaineenaan ensin pianonsoitto ja myöhemmin sävellys. Lukuvuonna 2012-2013 Rönkä täydensi opintojaan Pariisin konservatoriossa.

Rönkän oma yhtye Artturi Rönkä Quartet voitti Suomen Young Nordic Jazz Comets – kilpailun 2012. Samana vuonna kvartetti sijoittui toiseksi kansainvälisessä Jazz Hoeilaart – kilpailussa Belgiassa.

Helsinkiläinen Artturi Rönkä on menestynyt myös useissa sävellyskilpailuissa. Kohokohtina ovat ensimmäiset palkinnot Esko Linnavalli big band – sävellyskilpailussa 2011 ja kansainvälisessä Jazzverk – kilpailussa Luulajassa 2012.

Palkinnon perusteluissaan Pori Jazz katsoo Artturi Röngän olevan nuori ja jo kansainvälisesti palkittu muusikko ja säveltäjä.

-Artturi Rönkä on parin viime vuoden aikana noussut yhdeksi kiinnostavimmista nuorista suomalaisista jazzmuusikoista. Hänen musiikissaan voi kuulla vaikutteita niin modernin jazzin perinteestä kuin klassisestakin musiikista. Röngän kvartetissa kuuluu saumaton yhteissoitto ja vapaasti virtaava improvisaatio, sanoo Pori Jazzin taiteellisen työryhmän jäsen Jari Perkiömäki.

Artturi Röngän kvartettia ja hänen sävellyksiään kuullaan Pori Jazzissa Cafe Jazzissa 18. heinäkuuta.

Pori Jazzin Vuoden taiteilija -palkintoa on jaettu vuodesta 1990 ja sen ovat saaneet muun muassa Trio Töykeät, Jukka Perko, Severi Pyysalo ja Lenni-Kalle Taipale. Viime vuonna palkinnon sai jazz- ja soul-laulaja Nina Mya.

Porin 48. jazzfestivaali järjestetään 13. – 21. heinäkuuta.