16.02.2022

April Jazzin koko ohjelma on valmistunut

Ensi kertaa peräti kolmelle viikolle huhtikuussa levittäytyvä espoolainen April Jazz -festivaali järjestetään 14.-30.4.2022. Järjestyksessään 36. festivaalin ohjelma on julkaistu kokonaisuudessaan ja liput ovat myynnissä Lippupisteellä.

Uusia lisäyksiä festivaalin ulkomaisiin esiintyjiin ovat ranskalaisyhtye Sarab, sveitsiläinen Trio Heinz Herbert, norjalainen Trondheim Jazz Orchestra sekä Espoo Big Bandin solistina esiintyvä pasunisti Robinson Khoury. Levynjulkaisua April Jazzeilla juhlistavat Mirja Mäkelä Trio, Ilkka Arola Sound Tagine, Maxxxtet sekä UMO Helsinki Jazz Orchestra. Muita nyt julkaistuja kotimaisia esiintyjiä ovat Timo Lassy Trio, Johanna Iivanainen, Elifantree, Anni Elifin ja Seppo Kantosen duo, Joonatan Henriksson Quintet sekä big band -leirille osallistuvat Ebeli Big Band, Junior All Star Big Band, Oulu Youth Jazz Orchestra sekä PMO Big Band.

Tapahtuman pääesiintyjiä ovat portugalilainen fado-laulaja Mariza, moninkertainen Grammy-voittaja, kuubalaispianisti Gonzalo Rubalcaba sekä kuusihenkinen a cappella-yhtye Accent. Festivaali päättyy vappuaattona laulaja Maria Ylipään ja Tapiola Sinfoniettan konserttiin. Kulttuuritehdas Korjaamolla, Helsingissä, esiintyy ruotsalaisyhtye Dirty Loops, jonka YouTube-videot popcovereista ovat keränneet miljoonia katsojia.

April Jazzin tapahtumapaikkoja ovat Espoon kulttuurikeskuksen Tapiola- ja Louhisali, Tapiolan kirkko, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Espoon kaupunginteatterin Revontulihalli Tapiolassa, Leppävaaran Sellosali, Trap Factory Otaniemessä sekä Helsingin Töölössä sijaitseva Kulttuuritehdas Korjaamo.

Big Band Boost! valtaa Sellosalin

Espoo Big Band ry:llä on pitkät perinteet nuorisotyön ja jazzkoulutuksen saralla. Vuonna 1981 yhdistys järjesti big band -leirin Espoossa ja siitä saakka koulutus on eri muodoissaan ollut tärkeä osa toimintaa myös April Jazzeilla. Tänä keväänä April Jazz tuo nuorisotyön ja koulutuksen entistäkin vahvemmin mukaan festivaalin ohjelmaan ja järjestää valtakunnallisen big band -leirin nuorille muusikoille Espoossa.

Sellosalin ohjelma rakentuu 22.-24.4. nuoriso-orkestereille järjestettävän Big Band Boost! -leirin ympärille. Leirin ohjaajina toimivat Espoo Big Bandin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran ammattimuusikot. Espoon musiikkiopiston pop-jazzlinja Ebelin big band, Suomen big band yhdistyksen alaisuudessa toimiva Junior All Star Big Band, Oulun konservatorion ja Madetojan musiikkilukion yhteinen Oulu Youth Jazz Orchestra sekä Pirkanmaan musiikkiopiston big band keräävät Espooseen yli 70 nuorta muusikkoa. Leiri huipentuu Sellosalissa sunnuntaina 24.4. järjestettävään konserttiin, jossa kukin yhtye esittää ammattilaisten opastuksella hiottua ohjelmistoa.

Perjantaina 22.4. Sellosalissa kuullaan UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisen johtajan ja pääkapellimestarin Ed Partykan sävellyksiä ja sovituksia UMO:n uuden Last Dance -levyn julkaisukonsertissa. Konsertin aloittaa Pop & Jazz Konservatorion Big Band solistinaan eurooppalaiseen blueseliittiin lukeutuva Pepe Ahlqvist.

Lauantaina 23.4. lavalle astuu ensimmäisenä saksofonisti Timo Lassyn johtama uusi triokokoonpano, jonka viime vuonna ilmestynyt debyyttialbumi sai innostuneen vastaanoton koti- ja ulkomaisissa jazzjulkaisuissa. Väliajan jälkeen esiintymisvuoron saa festivaalin isäntänä toimiva Espoo Big Bandin solistinaan virtuoottinen ranskalaispasunisti Robinson Khoury. Viime vuosina Khoury on saavuttanut menestystä useissa kilpailuissa niin solistina kuin yhtyeidensä kanssa.

Juhlakonsertti Tapiolan kirkossa

Tapiolan kirkon pari vuotta kestänyt mittava peruskorjaus on valmistunut ja kirkossa vietetään juhlaviikkoja sopivasti juuri April Jazzien aikaan. Sunnuntaina 24.4. oman lisänsä juhlatunnelmaan tuo yksi Norjan merkittävimmistä isoista jazzyhtyeistä, Trondheim Jazz Orchestra. Solistina esiintyvän Alf Hulbækmon säveltämä ”Barnlige gleder” -teos kuvaa fantasiamaailmaa, jossa on niin hyvää kuin pahaakin. Ihmeellisiä ja outoja asioita voi kuitenkin tarkkailla turvallisesti kaikessa rauhassa. Säveltäjä itse soittaa kirkkourkuja, joita laulu, puhaltimet, jouset ja perkussiot kommentoivat ja värittävät.

Varaslähtö vappuun Otaniemen Trap Factoryssa

Perjantain myöhäisillassa otetaan varaslähtö vapun juhlintaan. Otaniemen sydämessä, metroaseman läheisyydessä sijaitseva Trap Factory on uusi lisäys festivaalin konserttipaikkoihin. Rouheaan, industrial-henkiseen saliin sopivat erinomaisesti illan esiintyjät, joita yhdistävät syntetisaattorien ja erilaisten efektien ja konemusiikin elementtien käyttö.

Zürichista ponnistava Trio Heinz Herbert seikkailee elektronisen ja akustisen musiikin rajapinoilla. Hypnoottinen musiikki ammentaa inspiraatiota 1970-luvun free jazzin psykedeliasta ja elektronisesta musiikista. Syyskuussa 2019 trio voitti European Jazz Networkin lupaavan artistin Zenith Award -palkinnon. Elifantree on mystinen ja ennalta arvaamaton kokoonpano, jonka musiikissa liikutaan haavemaisista maisemista hikisiin kuumehoureisiin saman tahdin aikana.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

Festivaalin sivuille