02.02.2024

April Jazzeilla joukko Grammy-voittajia sekä New Yorkin jazz-skenen kuumimpia nimiä

38. April Jazz -festivaali kokoaa huhtikuussa Espooseen vaikuttavan joukon New Yorkin jazz-skenen tämän hetken kuumimpia nimiä kuten Espoo Big Bandin solistina esiintyvä alttosaksofonisti Immanuel Wilkins, Grammy-palkittu basisti Linda May Han Oh, tenorisaksofonisti James Brandon Lewis, trumpetisti Peter Evans sekä vibrafonisti Joel Ross. Muita lisäyksiä ohjelmaan ovat muun muassa eteläafrikkalainen afro-soul-laulaja Nomfusi, pianisti Eve Risserin johtama 12-henkinen Red Desert Orchestra, rumpali Anton Egerin ja kosketinsoittaja Morten Schantzin muodostama powerhouse-duo RKDIA sekä espanjalaisen Daniel Garcian ja englantilaisen Alexander Hawkinsin pianotriot.

April Jazz järjestetään 19.-27.4.2024. Aikaisemmin julkaistuja pääesiintyjiä ovat 8-kertainen Grammy-voittaja, basisti Christian McBride, niin ikään Grammylla palkittu R&B-laulaja Ledisi, joka esiintyy Vantaan Viihdeorkesterin solistina Helsingin Kulttuuritalossa ja Lahden Sibeliustalossa, sielukas soul-artisti Shayna Steele sekä Suomen suosituimmat a cappella -yhtyeet, yhdessä 11-henkisen erikoiskokoonpanon muodostavat Club For Five ja Rajaton.

April Jazzeilla nähdään tänä keväänä kolme levynjulkaisukonserttia. Pianisti Kari Ikosen ja belgialaisen saksofonisti Manuel Hermian johtama ”kuun kansallisorkesteri” Orchestra Nazionale Della Luna julkaisee keväällä kolmannen albuminsa Selene’s View. April Jazzin päätöskonsertissa puolestaan juhlitaan 75 vuotta täyttävän Olli Ahvenlahden uuden The Poet Vol.2 -albumin julkaisua. Emma Salokosken ja Maria Ylipään Omani uni -projektin uuden Kauniita piikkejä -albumin julkaisukonsertissa laulajien, jazztrion ja jousikvartetin muodostama kokoonpano täydentyy kahdella erikoisvieraalla, kun bändiin liittyvät saksofonisti Jukka Perko ja haitaristi Niko Kumpuvaara.

UMO Helsinki Jazz Orchestra tuo April Jazzeille tuulahduksen Espanjasta, kun Tanssin talon jättimäiselle lavalle nousevat täysikokoinen big band, flamencomusiikin ja flamencotanssin huippuosaajat Espanjasta sekä nuorten suomalaisten flamencoryhmä.

Valmistuneen ohjelman viimeistelee kaksi nuoren kotimaisen laulaja-lauluntekijän yhtyettä. Vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnettu Selma Savolainen tuo April Jazzeille Horror Vacui -sekstettinsä. Päätöskonsertissa esiintyvän Helmi Antilan kvartetti on hurmannut yleisön livekeikoilla ja sen debyyttialbumi julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Espoossa konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa ja Leppävaaran Sellosali. Lisäksi festivaali vierailee Kulttuuritalossa ja Tanssin talossa Helsingissä sekä Sibeliustalossa Lahdessa. Pääsymaksuttomista jatkojameista pääsee nauttimaan April Jazz Clubilla Tapiola Gardenissa.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

Ledisi Sings Nina Simone & Vantaan Viihdeorkesteri

Torstaina 25.4. kello 19, Kulttuuritalolla Helsingissä.
Perjantaina 26.4. kello 19, Sibeliustalossa Lahdessa

Ledisi on karismaattinen vokalisti, Grammy-voittaja ja moninkertainen Grammy-ehdokas, jonka menestyksekäs ura on kestänyt yli kaksi vuosikymmentä. Hän saapuu vihdoin ensimmäistä kertaa Suomeen ja esiintyy kahdessa konsertissa Vantaan Viihdeorkesterin kanssa.

Ledisin menestyksekäs ura käynnistyi R&B- ja jazz-artistina, lauluntekijänä ja musiikkituottajana 1990-luvun puolivälissä. Yhdeksän julkaistun albumin, Grammy -voiton ja 14 Grammy -ehdokkuuden ja useiden loppuunmyytyjen konserttikiertueiden myötä hän on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa menestyneimmistä laulajista. Ledisin fanikuntaan lukeutuvat muun muassa presidentti Obama, Natalie Cole, Stevie Wonder ja Chaka Khan sekä lukematon joukko muita Yhdysvaltojen ikonisia muusikoita ja eri alojen kuuluisuuksia.

Eräs vahvimmin Ledisiin itseensä vaikuttaneista idoleista on ollut laulaja Nina Simone. Vuonna 2021 Ledisi saavutti yhden suurista unelmistaan julkaistuaan Ledisi Sings Nina -albumin omalla levymerkillään. Levyllä Ledisin kanssa esiintyvät Jules Buckleyn johtama Metropole Orkest, Adonis Rosen johtama The New Orleans Jazz Orchestra sekä laulajat Lizz Wright, Lisa Fischer ja Alice Smith. Levy keräsi ylistystä ja Ledisi saavutti sen myötä viimeisimmän Grammy-ehdokkuutensa.

Ledisi on tehnyt viime vuosina merkittäviä elokuva- ja televisiorooleja esittäen muiden muassa gospel-laulaja Mahalia Jacksonia sekä kahta suurta soul-laulajaa Gladys Knightia ja Patti LaBellea. Lisäksi hän on julkaissut kirjoja, käsikirjoittanut näytelmiä ja toimii nyt levy-yhtiönsä toimitusjohtajana. Ledisi tekee intohimoisesti töitä taiteen puolestapuhujana, nuorten muusikoiden lobbaajana sekä luovien alojen tekijäoikeuksien puolustajana.

Vantaan Viihdeorkesteri (VVO) on Suomen monipuolisin täysimittaisella sinfoniaorkesterikokoonpanolla esiintyvä viihdeorkesteri. Orkesterin muusikot ovat rockin, klassisen musiikin ja jazzin huippuosaajia. Kevyen musiikin klassikoista elokuvamusiikin helmiin ulottuvaan laaja ohjelmisto kattaa myös lukuisia kotimaisia kantaesityksiä. Konserttien ohella VVO on tullut suomalaisille tutuksi TV-esiintymisistä katsotuimmissa musiikkiohjelmissa. VVO:n ylikapellimestarina toimii lukuisia nimekkäitä sinfoniaorkestereita eri puolilla maailmaa johtanut Nick Davies ja taiteellisena johtajana maineikas säveltäjä-basisti Lauri Porra. April Jazz -konserteissa orkesteria johtaa kapellimestari Teemu Takanen.

Ledisi, laulu (US)
Vantaan Viihdeorkesteri
Teemu Takanen, kapellimestari

Club for Five & Rajaton

Keskiviikkona 24.4. kello 18, Tapiolasalissa

Yleisön rakastamat, Suomen suosituimmat a cappella -yhtyeet Club For Five ja Rajaton muodostavat yhdessä 11-henkisen erikoiskokoonpanon!

Club For Five

Vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye Club For Five on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin alueella. Club For Five on saanut vaikutteita kansainvälisestä popista ja jazzista, mutta juurtunut myös pohjoismaiseen musiikkiperinteeseen. Ympäri maailmaa kiertäessään yhtye haluaa sisällyttää ohjelmaansa jäisen pohjoisen ääniä.

12 albumia julkaisseen “Clubin” pyrkimys tähdätä jatkuvasti korkeimpaan laatuun ja samalla olla ottamatta itseään liian vakavasti, on suuri osa bändin vetovoimaa. Yhtye yksinkertaisesti viihtyy lavalla ja suurilla festivaaleilla esiintyminen käy Clubilta yhtä luontevasti kuin akustinen kirkkoesitys. Club For Fiven monipuolisuus onkin johtanut yhteistyöhön artistien ja yhtyeiden kanssa aina jazztrioista sinfoniaorkestereihin.

Maija Sariola, sopraano
Saima Haapanen, altto
Jouni Kannisto, tenori
Juha Viitala, baritoni
Tuukka Haapaniemi, basso

Rajaton

On vaikea kuvitella yleisöä, jolle Rajaton ei voisi laulaa, tai musiikkityyliä, jota se ei voisi tehdä omakseen. Jäsenten musiikilliset taustat vaihtelevat klassisesta musiikista kansanmusiikkiin, iskelmään ja rockiin. Vaikutteiden laaja kirjo luo pohjan Rajattoman soinnin monimuotoisuudelle. Laaja skaala ei kuitenkaan ole itseisarvo, sillä musiikillinen sisältö on yhtyeelle aina tärkeämpää kuin muoto. Aivan omanlaisensa yhtye Rajaton onkin ennen kaikkea omien laulujensa ansiosta.

Rajaton on julkaissut yhteensä kuusitoista keskenään hyvin erilaista albumia. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, albumeita yhdistävänä tekijänä on, että materiaali on suurimmalta osin Rajattomalle sävellettyä ja sovitettua ja esitetään a cappella, ilman instrumenttisäestystä.

Aili Ikonen, sopraano
Essi Wuorela, sopraano
Soila Sariola, altto
Antti Annola, tenori
Ahti Paunu, baritoni
Jussi Chydenius, basso

Nomfusi

Perjantaina 26.4. kello 18, Tapiolasalissa

Nomfusi punoo yhteen afrosoulin ja gospelin säveliä eteläafrikkalaisten rytmien kanssa!

Eteläafrikkalainen laulaja-lauluntekijä, Nomfusi on tunnettu energisistä live-esityksistään ja kyvystään luoda yhteys yleisön kanssa. Hän on esiintynyt arvostetuilla festivaaleilla eri puolilla maailmaa, ja jakanut lavan suurten tähtien, kuten Angelique Kidjon, Hugh Masekelan ja Lionel Richien kanssa. Nomfusi tanssitti Huvilateltan yleisöä Helsingin juhlaviikoilla vuonna 2016. Nyt hän saapuu ensi kertaa Espooseen.

Nomfusin musiikissa yhdistyy Etelä-Afrikan rikas kulttuuriperimä ja moderni, väliin soulahtavakin soundi. Englanninkielen lisäksi Nomfusi sanoittaa kappaleensa äidinkielellään xhosaksi, joka antaa lauluille aivan oman sävynsä, napsahdusääniä myöten. Hän kertoo tarinaa, joka laittaa jalan liikkeelle.

Nomfusi Ngonyama, laulu (ZA)
Mark Williams, kitara (ZA)
Lukas Pamminger, basso (AT)
Klaus Brennsteiner, rummut (AT)
John Amoako, koskettimet (GH)

Christian McBride

Lauantaina 27.4. kello 18, Tapiolasalissa

8-kertainen Grammy-voittaja, basisti Christian McBride saapuu Espooseen uuden huippumuusikoista kootun, monipuolisen yhtyeensä kanssa.

Christian McBridea pidetään laajalti 2000-luvun jazzbasistien lipunkantajana. Yhdysvaltalaisen jazzlehti DownBeatin lukijat ja kriitikot äänestivät McBriden vuonna 2023 tämän hetken parhaaksi kontrabasistiksi. Huhtikuussa 2024 hän tuo Eurooppaan uuden projektinsa – nousevista nuorista instrumentalisteista kootun kvintetin, johon kuuluvat saksofonisti Nicole Glover, kitaristi Ely Perlman, pianisti Mike King ja rumpali Savannah Harris.

McBride lukeutuu jazzhistorian eniten levyttäneiden artistien joukkoon. Hän on esiintynyt reilusti yli 300 äänitteellä monien jazzin maineikkaimpien hahmojen, kuten Sonny Rollinsin, McCoy Tynerin, Freddie Hubbardin, Joe Hendersonin, Chick Corean ja Pat Methenyn kanssa. Hän on tehnyt myös yhteistyötä niinkin erilaisten artistien kanssa kuin Sting, The Roots-yhtyeestä tunnettu Questlove ja oopperalaulaja Kathleen Battle.

McBride on johtanut erilaisten ryhmien kavalkadia studiossa ja kiertueella 90-luvun puolivälistä lähtien. Pienempien kokoonpanojen ohella Christian McBride johtaa omaa big bandiaan, jonka vuonna 2011 julkaisu The Good Feeling voitti saman vuoden Grammy-palkinnon parhaasta suuresta jazzyhtyeen albumista.

Christian McBride, basso (US)
Ely Perlman, kitara (IL)
Mike King, koskettimet (US)
Nicole Glover, saksofoni (US)
Savannah Harris, rummut (US)

Festivaalin sivuille