14.12.2016

April Jazz tulee kansainvälisempänä kuin koskaan

Pääkaupunkiseudun suurin jazztapahtuma, järjestyksessään 31. April Jazz järjestetään Espoossa vappuviikolla 26.-30.4.2017. Kansainvälisiä pääesiintyjiä ovat jazzlaulaja Dianne Reeves, pianisti Michel Camilon ja flamencokitaristi Tomatiton muodostama latin jazzin superduo, maaginen tunisialainen laulaja-oudin soittaja Dhafer Youssef sekä Steve Gadd Band. April Jazz jatkaa perinteistä ainutlaatuisten kotimaisten tilausteosten sarjaa avajaiskonsertissa, jonka säveltäjinä toimivat Marzi Nyman, Annamari Kähärä sekä Jarmo Saari ja esiintyjinä heidän rinnallaan Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kuoro. Festivaaliohjelma täydentyy vielä loppuvuoden aikana. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteellä.

Ensi keväänä April Jazzin ohjelma on kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin ja festivaalilla esiintyy muusikoita yli kymmenestä maasta. Pohjoismaiden lisäksi edustettuina ovat ainakin Espanja, Iso-Britannia, USA, Dominikaaninen Tasavalta, Tunisia, Benin, Jemen ja Israel. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään muun muassa saksofonisti Jukka Perkon Tritone Goes Dizzy –albumin julkaisukonsertti, saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Aki Rissasen uusi pohjoismainen Nordic Twist –kvartetti sekä festivaalia isännöivä Espoo Big Band, jonka solistiksi saapuu englantilainen pianisti ja samettiääninen laulaja Anthony Strong.

April Jazz Goes EMMA & Otaniemi

Festivaali tekee tulevana keväänä ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kanssa ja vastaa pääesiintyjien tuomisesta Otaniemen kampuksella 19.4. järjestettävään ilmaistapahtumaan. Lisäksi April Jazzin ja Espoon modernin taiteen museo EMMA:n uuden yhteistyön avauksena kuullaan tilausteos vastikään vuoden jazzmuusikkona Yrjö-palkitulta saksofonisti Esa Pietilältä. Musiikillisen tilataideteoksen ensiesittely pidetään EMMA:ssa lauantaina 29.4.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten jazz- ja rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa sekä Leppävaaran Sellosali. Perinteiset jatkojamit järjestetään neljänä iltana April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa. Pääsymaksullisten konserttien lisäksi ohjelmaan sisältyy muun muassa ilmaiskonsertteja, yleisölle avoimia maailmantähtien pitämiä klinikoita, jamisessioita ja näyttelyitä. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.

Yli 100 esiintyjän avajaiskonsertissa tilausteoksia

April Jazz alkaa sinivalkoisella konsertilla, jossa yhdistyvät Tapiola Sinfoniettan ja Tapiolan kuoron voimat. Avajaiskonsertissa kuullaan Marzi Nymanin Jukka Eskolalle säveltämä trumpettikonsertto sekä uusia sävellyksiä ja sovituksia itsekin konsertissa esiintyviltä Annamari Kähärältä ja Jarmo Saarelta. Orkesterin kapellimestarina toimii Marzi Nyman ja kuoroa johtaa Pasi Hyökki.

Avajaiskonsertti Tapiolasalissa keskiviikkona 26.4.2017 klo 19. Liput Lippupisteestä alk. 29 €.

New Yorkin nousevien tähtien kokoonpano säestää maagista Dhafer Youssefia

Dhafer Youssef on tunisialainen laulajamuusikko ja musiikin tutkimusmatkailija. Youssefia pidetään yhtenä taidokkaimmista oudin, arabialaisen kielisoittimen uudistajista. Hän on tuonut oudin onnistuneesti sen perinteisen roolin ulkopuolelle ja muokannut käsitystä maailmanmusiikista ja jazzista. Soitin taipuu hänen käsissään yhtä lailla eteerisiin kuin rock-riffin tyyppisiin järistyksiin. Youssefin kuulas, mystinen lauluääni ja huikea rekisteri nostattaa kuulijat yläilmoihin, missä maailmat kohtaavat. Arvostuksesta kertoo äskettäin loppuunmyyty Lontoon Barbican, jossa täysi sali osoitti seisaaltaan suosiota.

Youssef tuo Suomeen mukanaan New Yorkin jazzympyröistä kootun huippukovan trion, jonka jäsenet kuuluvat sukupolvensa tarkasti seurattuihin nouseviin tähtiin. Pianisti Aaron Parks liittyi jo alle 20-vuotiaana trumpetisti Terence Blanchardin yhtyeeseen, jonka kanssa tehdyistä kolmesta albumista viimeisin toi Parksille Grammyn. Sittemin hän on levyttänyt muun muassa Joshua Redmanin, Kurt Rosenwinkelin ja Ambrose Akinmusiren kanssa. Basisti Ben Williams puolestaan tunnetaan muun muassa kitaristi Pat Methenyn Unity Groupista, jonka jäsenenä hänet palkittiin Grammylla vuonna 2013. Yhtyeen varsinainen dynamo, rumpali Justin Faulkner täyttää ennen April Jazzeja vasta 26 vuotta, mutta on ehtinyt kiertää maailmaa jo vuodesta 2009 saakka saksofonisti Branford Marsaliksen yhtyeessä.

Dhafer Youssef Tapiolasalissa torstaina 27.4.2017 klo 19. Liput Lippupisteestä alkaen 29 €.

Kuningatar palaa Espooseen

Yhdysvaltalainen Dianne Reeves on yksi maailman suosituimmista jazzlaulajista. Hän on sielukas ja akrobaattinen esiintyjä, joka on palkittu peräti viidesti Grammylla parhaasta lauletusta jazzalbumista. Palkinnoista kolme tuli peräkkäisille albumeille, mihin ei vielä yksikään toinen laulaja ole pystynyt. Myös Reevesin viimeisin albumi ”Beautiful Life” voitti vuoden 2015 parhaan lauletun jazzlevyn Grammyn. Vierailijoina levyllä olivat Lalah Hathaway ja Esperanza Spalding sekä April Jazzeiltakin tutut Gregory Porter ja Robert Glasper.

Dianne Reeves esiintyi ensimmäisen kerran April Jazzeilla vuonna 1995. Tuolloin hän oli ehtinyt julkaista viisi albumia ja tähti oli vasta syttymässä kirkkaimpaan loistoonsa. Helsingin Sanomat nimesi Reevesin festivaalin kuningattareksi. Vuonna 2006 April Jazz vietti 20-vuotisjuhliaan ja Reeves hurmasi täyden Tapiolasalin niin, ettei suosionosoituksille meinannut tulla loppua. Nyt kuningatar palaa Espooseen seuranaan luottomiehistönsä – pianisti Peter Martin, kitaristi Romero Lubambo, basisti Reginald Veal sekä rumpali Terreon Gully.

Dianne Reeves Tapiolasalissa perjantaina 28.4.2017 klo 19.30. Liput Lippupisteestä alkaen 39 €.

Steve Gadd Bandilla kaksi konserttia Espoossa

Rumpali Steve Gadd on yksi maailman kysytyimmistä studiomuusikoista, todellinen jazzin supertähti ja monen rumpalin suuri esikuva. Hänen poikkeuksellinen taitonsa tuoda jokaiseen kappaleeseen sopivalla tavalla oma tunnistettava tyylinsä ja energiansa on synnyttänyt satoja musiikkihistorian rytmillisesti innostavimpia äänitteitä, genrerajoista riippumatta. Esimerkkeinä mainittakoon Gaddin kehittämä marssimainen groove Paul Simonin hitissä ”50 Ways To Leave Your Lover” ja Steely Danin legendaarisimman ”Aja” -albumin nimikkokappale. Gadd on tehnyt pitkään yhteistyötä muun muassa James Taylorin, Eric Claptonin ja Chick Corean kanssa.

April Jazzeilla Steve Gaddin rinnalla nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa varsinainen unelmakokoonpano; kitarassa Michael Landau, bassossa Jimmy Johnson ja trumpetissa Walt Fowler, kaikki kitaristilegenda James Taylorin all-star bandin jäseniä. Kokoonpanon täydentävä, koskettimia soittava Kevin Hays on esiintynyt yli 60 albumilla, työnantajanaan muun muassa Chris Potter, Joshua Redman, Nicolas Payton, Sonny Rollins sekä Al Foster. Steve Gadd Band esiintyy Oulussa torstaina 27.4. ja Espoossa kahdesti perjantaina 28.4.

Steve Gadd Band Café Louhessa perjantaina 28.4.2017 klo 19.00 ja klo 21.30. Liput Lippupisteestä alkaen 29 €.

Latin jazzin nimekkäin duo ensi kertaa Suomeen

Dominikaanisesta tasavallasta lähtöisin oleva Michel Camilo ja espanjalaiskitaristi Tomatito, konsertoivat huhtikuussa ensimmäistä kertaa duona Suomessa. Molemmat ovat instrumenttiensa mestareita ja moninkertaisia Latin Grammy -voittajia. Camilon edellisestä Suomen vierailusta on jo lähes 20 vuotta ja kaikkien aikojen parhaimpiin flamencokitaristeihin lukeutuvalle Tomatitolle kyseessä on ensiesiintyminen Suomessa. Kaksikon ensimmäinen yhteinen albumi ”Spain” palkittiin Latin Grammylla ja toinen levy ”Spain Again” oli niin ikään ehdolla palkinnon saajaksi. Sarjan uusin, vuonna 2016 ilmestynyt ”Spain Forever” sisältää sovituksia muun muassa Chick Corean, Astor Piazzolan, Django Reinhardtin, Ennio Morriconen ja Luis Bonfán kappaleista. Jazzin, flamencon ja klassisen musiikin sävyjä maagisesti yhdistelevät konsertit ovat valloittaneet yleisöä ympäri maailmaa ja nyt tuota taikaa pääsee nauttimaan April Jazzeilla.

Nykyajan jazzpianisteista etenkin Herbie Hancock, Keith Jarrett ja Chick Corea ovat olleet Camilon suuria vaikuttajia. Camilo on palkittu muun muassa kolmella Latin Grammylla. Vahvasta klassisen musiikin vaikutuksesta Camilon soittoon kertoo, että yksi Latin Grammy -palkinnoista tuli vuoden parhaasta klassisesta albumista. Camilon tunnetuimmasta sävellyksestä ”Why Not” on tullut Latin Jazz –standardi ja siitä on levytetty lukuisia versioita.

Espanjalainen flamencokitaristi Tomatito nousi suuren yleisön tietoisuuteen esiintyessään yhdessä Paco de Lucían ja flamencolaulaja Camarón de la Islan kanssa ja kolmikko julkaisi yhdessä neljä albumia. Kaksi vuosikymmentä kestänyt yhteistyö de la Islan päättyi laulajan kuollessa vuonna 1992. Heidän viimeinen levynsä ”Paris ’87” ilmestyi vasta vuosia myöhemmin ja se palkittiin Latin Grammylla parhaana flamencoalbumina vuonna 2000. Yhteensä Latin Grammyja Tomatitolla on jo viisi.

Michel Camilo & Tomatito Tapiolasalissa lauantaina 29.4.2017 klo 19.00. Liput Lippupisteestä alkaen 42 €.

 

Seuraa festivaalin tiedotusta:

Web: www.apriljazz.fi

Facebook: www.facebook.com/apriljazzfestival