17.09.2021

April Jazz järjestetään lokakuussa: Joe Lovano ja Carmnho esiintyvät Espoossa

35. April Jazz järjestetään 27.-31.10. Espoon kulttuurikeskuksessa ja Espoon modernin taiteen museo EMMA:ssa. Festivaalin pääesiintyjinä nähdään Grammy-palkittu yhdysvaltalainen tenorisaksofonisti Joe Lovano, joka esiintyy puolalaisen Marcin Wasilewski Trion solistina sekä portugalilianen fado-laulaja Carminho. Vahvan kotimaisen ohjelmiston muodostavat muun muassa kaikki viisi vuoden 2020 jazz-Emma-ehdokasta, 25-vuotista taitelijauraa juhliva Lenni-Kalle Taipale, festivaalin isäntäorkesteri Espoo Big Band sekä soolokonsertissa esiintyvä pianisti Aki Rissanen. Liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa ja toimipisteissä.

Muita tapahtumassa esiintyviä ulkomaisia artisteja ovat ensimmäistä kertaa oman yhtyeensä kanssa Suomeen saapuva chileläinen saksofonisti Melissa Aldana, edellisellä April Jazz -visiitillään yleisön hurmannut norjalainen laulaja-lauluntekijä Bernhoft sekä tanskalainen lyömäsoittajalegenda Marilyn Mazur, jonka johtama kahdeksan naisen muodostama Shamania-yhtye esiintyy nyt ensi kertaa Suomessa.

Syystapahtuman aikatauluista on karsittu päällekkäisyydet, joten yleisöllä on mahdollisuus osallistua vaikka jokaiseen festivaalin kymmenestä konsertista. Useampaan konserttiin osallistumista helpottamaan tarjolle on tuotu myös edullisia päivälippuja, jotka sisältävät päivän molemmat konsertit. Perjantaina päivälippu tarjoaa tilaisuuden viiden yhtyeen jazz-Emma-maratoniin, joka alkaa Tapiolasalista kello 17.30 ja päättyy Louhisalissa kello 23 jälkeen.

– April Jazz on alusta lähtien ollut kansainvälinen jazzfestivaali, jossa ulkomaisten huippuesiintyjien rinnalle on nostettu vuosittain ajankohtaisimpia ja mielenkiintoisimpia kotimaisia kokoonpanoja. Suomessa tehdään valtavasti laadukasta jazzmusiikkia, ja nyt voimme jälleen tarjota yleisölle laajennetun ja monipuolisen kattauksen kotimaisten tekijöiden musiikkia, kertoo April Jazzin festivaalijohtaja Matti Lappalainen.

Yksi kotimaisen ohjelmiston kohokohdista nähdään perjantaina 29.10. kun Espoon kulttuurikeskuksessa esiintyvät kaikki viime vuoden parhaan jazzalbumin Emma-palkinnon voittajaehdokasta. Tapiolasalissa esiintyvät trumpetisti Verneri Pohjola sekä Mortality-yhtye. Klubitunnelmaisessa Louhisalissa lavalle nousevat Emma-voittaja Superposition sekä Riitta Paakin ja Jussi Lehtosen johtamat kvartetit.

Live-konserttien ohella festivaalitunnelmaan pääsee myös seuraamalla tapahtuman aikana esitettäviä konserttitallenteita.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

 

Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano

Marcin Wasiliewski Trio on yksi Puolan jazz-skenen kirkkaimmista tähdistä. April Jazzeilla tämä dynaaminen trio nähdään ensimmäistä kertaa yhdessä yhdysvaltalaisen Grammy-palkitun tenorisaksofonisti Joe Lovanon kanssa. Legendaarinen ECM-levy-yhtiö julkaisi viime vuonna kokoonpanon ”Arctic Riff” -albumin, joka on kerännyt erinomaisia arvosteluita maailman jazzlehdissä.

Joe Lovano, saksofonit (US)
Marcin Wasilewski, piano (PL)
Slawomir Kurkiewicz, kontrabasso (PL)
Michal Miskiewicz, rummut (PL)

Keskiviikko 27.10. kello 18.00, Tapiolasali
Liput alkaen 49/42 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa.

 

Carminho

Carminho lukeutuu sukupolvensa menestyneimpiin ja innovatiivisimpiin fado-laulajiin. Viiden albumin ja maailman joka kolkkaan ulottuneiden konserttikiertueiden myötä Carminhosta on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt yksi portugalilaisen musiikin kansainvälisimmistä artisteista.

Carminho, laulu (PT)
André Dias, portugalilainen kitara (PT)
Flavio Cardoso, kitara (PT)
Tiago Maia, basso (PT)
Pedro Geraldes, lap steel-kitara (PT)

Torstai 28.10. kello 18.00, Tapiolasali
Liput alkaen 49/42 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa.

 

Melissa Aldana Quartet

Grammy-ehdokas ja Thelonious Monk International Jazz Competitionin voittanut tenorisaksofonisti ja säveltäjä Melissa Aldana on saksofonimaailman nouseva tähti. Chilestä ponnistavan nuoren muusikon johtaman jazzkvartetin ensimmäinen albumi Visions julkaistiin ylistävien arvostelujen saattelemana toukokuussa 2019.

Aldana on ehtinyt jo juurruttaa nimensä lupaavien jazzmuusikoiden joukkoon. Vuonna 2019 parhaan improvisoidun soolon sarjaan Grammy-gaalassa nostettu ja DownBeat-lehden kriitikkojen ja yleisön äänestyksessä korkealle menestynyt muusikko teki historiaa voittaen vuonna 2013 arvostetun Thelenious Monk -palkinnon sekä ensimmäisenä naispuolisena että etelä-amerikkalaisena instrumentalistina.

Melissa Aldana, tenorisaksofoni (CL)
Mike Moreno, kitara (US)
Pablo Menares, basso (CL)
Kush Abadey, rummut (US)

 

Espoo Big Band & Jarmo Saari Republic:
Neandertal Grooves Revisited

Viime vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Jarmo Saaren säveltämän Neandertal Grooves -albumin julkaisusta. Levy on julkaistaan syksyllä uudelleen masteroituna ja konsertissa koko teos kuullaan EBB:n ja Jarmo Saari Republicin esittämänä.

Jarmo Saari Republic
Jarmo Saari, sävellykset, kitara, Theremin, Taurus Pedal, Chroma Harp
Mamba Assefa, perkussiot
Olavi Louhivuori, rummut

Espoo Big Band
Marzi Nyman, kapellimestari, kitara

Trumpetit:
Jukka Eskola, Tero Lindberg, Janne Toivonen, Sami Pöyhönen 

Pasuunat: 
Pekka Laukkanen, Jay Kortehisto, Heikki Tuhkanen, Juho Viljanen

Saksofonit:
Ari Jokelainen, Petri Puolitaival, Sampo Kasurinen, Jussi Kannaste, Mikko Innanen

Aksel Kiviniemi, baritonitorvi
Kenneth Ojutkangas, tuuba

Rytmisektio:
Lenni-Kalle Taipale, piano, Rhodes, koskettimet
Harri Rantanen, basso
Rami Eskelinen, rummut

Keskiviikko 27.10. kello 20.00, Café Louhi
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 3 h, väliaika.

 

Marilyn Mazur’s Shamania

Marilyn Mazur’s Shamania tuo April Jazzeille kiehtovan sekoituksen jazzia ja maailmanmusiikin sävyjä. Tanskalaisen lyömäsoittaja ja säveltäjä Marilyn Mazurin johtama yhtye on kokonaan naisista koostuva mittava kokoonpano skandinaavisen avantgardejazzin kentältä. Mazurin impressionistiset ja abstraktit sävellykset kohtaavat sanattoman laulun harmoniat, improvisaation ja vakuuttavan edustuksen lyömäsoittimia ja puhaltimia.

Mazurilla on takanaan kunnioitettava ura palkittuna perkussionistina, säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana muun muassa Primi Band, Six Winds ja Marilyn Mazur Group -yhtyeissä, minkä lisäksi Mazur kiersi maailmalla jo 1980-luvulla Miles Davisin, Gil Evans Orchestran, Wayne Shorter Quintetin ja myöhemmin norjalaisen saksofonisti Jan Garbarekin riveissä. Shamaniassa Mazurin rinnalla kuultavat muusikot ovat pohjoismaisen jazzin kentällä ansioituneita ja palkittuja soittajia.

Marilyn Mazur, lyömäsoittimet, sävellykset (DK)
Josefine Cronholm, laulu, lyömäsoittimet (SE)
Hildegunn Øiseth, trumpetti, vuohitorvi (NO)
Lotte Anker, saksofonit (DK)
Lis Wessberg, pasuuna (DK)
Makiko Hirabayashi, piano, koskettimet (JP)
Ida Gormsen, basso (DK)
Lisbeth Diers congas, lyömäsoittimet (DK)

 

OK:KO

OK:KO on rumpali Okko Saastamoisen luotsaama yhtye voitti Young Nordic Jazz Comets 2016 -kilpailun, jossa yhtye äänestettiin myös yleisön suosikiksi. Tänä syksynä OK:KO julkaisee kolmannen albuminsa, jonka ilmestymistä juhlistetaan April Jazzeilla.

Jarno Tikka, saksofoni
Toomas Keski-Säntti, piano
Mikael Saastamoinen, basso
Okko Saastamoinen, rummut

Torstai 28.10. kello 20.00, Café Louhi
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alk.aen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 2 h 45 min, väliaika.

 

Verneri Pohjola

Eurooppaa ja Amerikkaa myöten ansioitunut trumpetisti on voittanut kaksi Emma-palkintoa albumeistaan Aurora (2009) ja Bullhorn (2015) sekä Suomen korkeimman jazzmuusikolle myönnettävän tunnustuksen, Yrjö-palkinnon vuonna 2017. Pohjola tunnetaan soolotuotantonsa lisäksi Ilmiliekki Quartet, Quintessence ja Q-Continuum -yhtyeistä sekä Animal Image -duostaan.

Illan konsertissa kuullaan Pohjolan keväällä 2020 julkaistun albumin The Dead Don’t Dream materiaalia. Viiden tähden arvioita saaneella levyllä hän yhdistää vaikutteita edelliseltä kolmelta julkaisultaan kauniiksi ja hienosti rakennetuksi kokonaisuudeksi. Pohjolan kanssa soittavat Tuomo Prättälä (piano), Mika Kallio (rummut) ja Eero Tikkanen (basso). Lisäksi illan erikoisvieraana kuulla saksofonisti Pauli Lyytistä.

Verneri Pohjola, trumpetti
Tuomo Prättälä, piano, elektroniikka
Mika Kallio, rummut
Eero Tikkanen, basso
Pauli Lyytinen, saksofoni

 

Mortality

Mortality on kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva supergroup, joka yhdistää progressiivisen rockin konseptitaide-estetiikan jazzin soundimaailmaan, harmoniaan ja improvisatorisuuteen. Vuonna 2019 julkaistu esikoislevy Mortality käsittelee nimensä mukaisesti kuolevaisuutta ja ihmiselämän rajallisuutta. Aihe syntyi kappaleiden säveltäjän Tapio Ylisen oman perhetragedian pohjalta. Albumia varten kukin yhtyeen jäsen otti sovitettavakseen yhden Ylisen sävellyksistä päämääränään luoda yhteisen teeman alle syntyvä kokonaistaideteos. Raskaasta aihepiiristään huolimatta albumin ja yhtyeen musiikki on herkkää, melodista ja toiveikasta.

Verneri Pohjola, trumpetti
Pauli Lyytinen, saksofonit
Seppo Kantonen, koskettimet
Jori Huhtala, basso
Mika Kallio, rummut
Jere Haakana, kitara
Tapio Ylinen, sävellykset

Perjantai 29.10. kello 17.30, Tapiolasali
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 2 h, väliaika.

 

Superposition

Räjähtävällä energiallaan vakuuttava Superposition ammentaa musiikissaan free jazzin ja improvisaation perinteestä. Rumpali Olavi Louhivuoren kokoamassa kvartetissa soittaa ryhmä mitä lahjakkaimpia nuoria suomalaisia muusikoita, joita kaikkia yhdistää musiikillinen seikkailunhalu sekä pyrkimys etsiä ennakkoluulottomasti uutta. Vuoden jazzalbumin Emma-palkinnon voittaneen debyyttilevynsä yhtye julkaisi maaliskuussa 2020 We Jazz Recordsille.

Olavi Louhivuori tunnetaan omaäänisenä rumpalina ja säveltäjänä, jonka omiin projekteihin kuuluvat mm. Svart Recordsille tehdyt soololevyt sekä maailmallakin mainetta niittänyt Oddarrang-yhtye. Lisäksi Louhivuori on tehnyt yhteistyötä mm. edesmenneen trumpetistilegenda Tomasz Stankon kanssa ja lukuisissa laatuyhtyeissä kuten SUN Trio, Joona Toivanen Trio ja Elifantree. Bändissä mukana ovat mm. Moposta tuttu Linda Fredriksson ja Katu Kaikussa soittavat Adele Sauros ja Mikael Saastamoinen.

Adele Sauros, tenorisaksofoni
Linda Fredriksson, altto-, ja baritonisaksofoni
Mikael Saastamoinen, basso
Olavi Louhivuori, rummut

Jussi Lehtonen Quartet

Vahvasti jazzin traditionaalisissa virtauksissa kulkeva Jussi Lehtonen Quartet on Yrjö-palkitun rumpalin johtama huippukokoonpano. Rumputyöskentelystä ja sävellyksistä vastaavan Lehtosen lisäksi kvartetin täydentävät mm. kansainvälisen jazz-supertähden Chris Bottin yhtyeessä työskentelevä pianisti Holger Marjamaa, kontrabasisti Heikko Remmel sekä saksofonisti Joonatan Rautio. Syyskuussa 2020 julkaistu Connection -albumi sementoi kvartetin yhdeksi parhaista tyylilajinsa edustajista pohjoismaissa.

Jussi Lehtonen, rummut, sävellykset
Joonatan Rautio, saksofoni
Holger Marjamaa, piano (EE)
Heikko Remmel, basso (EE)

Riitta Paakki Quartet

Pianisti Riitta Paakki on alansa ansioituneimpiin lukeutuva jazzmuusikko, jonka teokset huokuvat kypsää näkemystä sekä valoisaa asennetta. Vuonna 2019 Paakki sai kotimaisen jazzalan arvostetuimman tunnustuksen, Yrjö-palkinnon, ja hän on Suomen ensimmäinen jazzmusiikin tohtorintutkinnon suorittanut pianisti.

Vuonna 2013 perustettu Riitta Paakki Quartetin debyyttialbumi Live at Koko Jazz Club keräsi mainetta myös Japanissa. Tuorein pitkäsoitto ja Emma-ehdokas Piste (2020, Flame Jazz Records) yhdistää Paakin sävellysten pohjoiset sävyt yhtyeen vastustamattoman vaivattomaan svengiin. Kvartetin yhteissoitossa loistaa musiikin ilo, joka tarttuu myös kuulijoihin.

Riitta Paakki, piano
Manuel Dunkel, saksofoni
Antti Lötjönen, basso
Joonas Riippa, rummut

Perjantai 29.10. kello 20.00, Café Louhi
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 3 h 10 min, 2 väliaikaa.

 

Bernhoft

Vuoden 2016 April Jazzeilla yleisönsä hurmannut Bernhoft esiintyy jälleen sooloartistina April Jazzeilla. Kriitikoiden ylistämä ja palkittu multi-instrumentalisti on saavuttanut Grammy-ehdokkuuden sekä vetänyt kymmenen vuoden ajan salit täyteen kiertueillaan.

Vastikään julkaistu ”Dancing On My Knees” on Bernhoftin seitsemäs täyspitkä albumi, jota hän kuvailee tähänastisista levyistään henkilökohtaisimmaksi. Kappaleiden teemoissa esiintyvät niin rakkaus ja sydänsurut kuin maailman nykytila. Hänen pojilleen omistettu ”Call Out Kids” on albumin sydän. Laulu on energinen julistus ehdottomasta rakkaudesta, joka saa sinut tanssimaan. Jaloillasi tai polvillasi!

Bernhoft, laulu, kitara, piano (NO)

Peela

Peelan musiikissa vahvat melodiat, mukaansa tempaavat rytmit ja improvisaatio ovat keskeisessä roolissa. Kitaristi-säveltäjä Johannes Granrothin käsialaa olevissa kappaleissa on vaikutteita jazzista, funk-rockista ja neo-soulista ja kosketinsoittaja Maja Mannilan virtuoosimaiset lauluosuudet koristavat muutoin instrumentaalipainotteista musiikkia. Granroth on maininnut musiikillisiksi innoittajikseen jazzkitaristi Pat Methenyn sekä Snarky Puppyn. Aktiivisesti keikkaileva yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ”Layers” vuonna 2018 ja EP ”Stepping Stones” ilmestyi viime syksynä.

Maja Mannila, koskettimet, laulu
Johannes Granroth, kitara
Severi Sorjonen, rummut
Sami Leponiemi, saksofoni
Oliver Karttunen, basso
Mikko Antila, perkussiot

Lauantai 30.10. kello 19.00, Café Louhi
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 2 h 45 min, väliaika.

April Jazz Goes EMMA: Aki Rissanen

Aki Rissanen on eräs tämän hetken seuratuimmista jazzmuusikoistamme myös kansainvälisesti. Rissanen juhlistaa April Jazzin konsertissa kesällä 2021 ilmestynyttä soololevyään Divided Horizon. Konsertissa Rissanen soittaa flyygelin lisäksi ainutlaatuista Omniwerk-kosketinsoitinta, joka on yhdistelmä kahdesta historiallisesta kosketinsoittimesta: Leonardo da Vincin kehittelemästä jousisoittimesta viola organistasta ja barokin ajan luuttusoittimesta lautenwerkistä. Soittimia on maailmassa vain yksi kappale ja sitä ei ole kuultu jazzmusiikissa koskaan aikaisemmin.

Aki Rissanen, piano, Omniwerk

Sunnuntai 31.10. kello 15.00, EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Sisäänpääsy museolipulla 0–12 €.
Kesto noin 1 h.

Lenni-Kalle Taipale & Törkypojat feat. Jukka Perko

Lenni-Kalle Taipale esiintyi April Jazzeilla ensimmäisen kerran trionsa kanssa 25 vuotta sitten. Vaikuttavan artistiuransa aikana hän on soittanut lukemattomien tähtiesiintyjien rinnalla sekä esiintynyt monissa suosituissa tv-ohjelmissa kuten The Voice of Finland, Elämäni biisi sekä Bumtsibum. Lenni-Kallen 25-vuotista taiteilijauraa juhlistavassa April Jazzien päätöskonsertissa kuullaan hänen sooloalbumeiltaan tuttuja kappaleita, jotka saavat fuusiokäsittelyn erikoiskokoonpanon käsissä. Lenni-Kallen seuraan lavalle nousee Törkypojat-yhtye ja orkesterin täydentää vierailevaksi tähdeksi kutsuttu saksofonisti Jukka Perko, joka on palkittu muun muassa vuoden parhaasta jazzlevystä ja valittu vuoden parhaaksi jazzmuusikoksi.

Lenni-Kalle Taipale, koskettimet
Kasperi Kallio, koskettimet
Jukka Perko, saksofoni
Joonas Kaikko, rummut
Ossi Maristo, kitara
Osmo Ikonen, basso

Sunnuntai 31.10. kello 19.00, Café Louhi
Liput alkaen 29/24 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 1 h 30 min, ei väliaikaa.

 

Ebeli in Concert

Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebeli täyttää tänä lukuvuonna 25 vuotta! Juhlakonsertissa lavalle pääsevät Ebelin nuoret ja lahjakkaat muusikot erilaisissa kokoonpanoissa. Mukana myös Ebelin huikeita alumneja!

Sunnuntai 31.10. kello 13.00, Café Louhi
Liput alkaen 11,50/6,50 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €) / Lippu.fi
Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa.