07.12.2022

April Jazz Festivaalin pääesiintyjät julkaistu: Billy Cobham, Lizz Wright ja Mnozil Brass

37. April Jazz -festivaali järjestetään Espoossa 21.-29.4.2023. Festivaalin pääkonserteissa esiintyvät fuusiorumpali Billy Cobham, ensi kertaa oman yhtyeensä kanssa Suomeen saapuva laulaja Lizz Wright, maailman johtaviin vaskiyhtyeisiin lukeutuva itävaltalainen Mnozil Brass, fadon nouseva maailmantähti Sara Correia sekä kaksi uutta konserttoa esittävä Tapiola Sinfonietta. Lipunmyynti alkaa Lippupisteellä keskiviikkona 7.12.

Kaikkien aikojen parhaiden fuusiorumpaleiden joukkoon lukeutuva Billy Cobham on jättänyt kädenjälkensä fuusiomusiikin varhaisimpiin levytyksiin kuten Miles Davisin ja Mahavishnu Orchestran uraauurtavat albumit sekä Cobhamin debyyttialbumi Spectrum. Tässä konsertissa Cobham esittää tunnetuimpia kappaleitaan ansiokkaan uransa ajalta. Edellisen kerran Cobham esiintyi April Jazzeilla Espoo Big Bandin solistina vuonna 2005. Konsertissa kuvattua materiaalia on mukana Mika Kaurismäen ohjaamassa Sonic Mirror -elokuvassa (2008), jossa seurataan Billy Cobhamin työskentelyä Espoon lisäksi Brasiliassa ja Sveitsissä.

Yhdysvaltalaislaulaja Lizz Wright saapuu Suomeen ensi kertaa oman yhtyeensä kanssa. Vuonna 2019 täyden Huvilateltan lumonneen tummaäänisen Wrightin sielukkaassa soinnissa kuuluvat vahvojen gospel-vaikutteiden lisäksi myös jazz, blues ja R&B. Debyyttialbumi Salt nousi nykyjazz-listan kärkeen ja siitä tuli yksi vuoden 2003 arvostetuimmista albumeista. Kaksikymmentä vuotta ja kuusi albumia myöhemmin voidaan sanoa, että Lizz Wrightin on osoittanut olevansa sekä huipputason lauluntekijä että verraton laulujen tulkitsija.

Itävaltalainen Mnozil Brass on esiintynyt täysille katsomoille ympäri maailman yli 130 esityksen vuosivauhdilla ja valloittanut yleisön virtuoottista soittoa ja ohjattua teatterikomediaa yhdistävillä esityksillään. Mnozil Brass saapuu Suomeen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se on vieraillut aiemmin kolmesti Lieksan Vaskiviikolla, jossa kaikki yhtyeen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä. Pääkaupunkiseudulla Mnozil Brassia ei aiemmin ole kuultu, joten April Jazz -yleisölle on tarjolla erityisen odotettu ensi kohtaaminen.

Maailmanmusiikin merkittävimmän kansainvälisen ammattilaistapahtuma Womexin yleisön viime lokakuussa hurmannut Sara Correia saapuu Suomeen ensi kertaa. Correian laulutyylissä on vaikutteita perinteisen fadon ja sen modernin, kepeämmän muodon lisäksi myös ranskalaisesta chansonista. Sara Correia julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa vuonna 2018 ja pian häntä jo ylistettiin uuden sukupolven fado-laulajien äänenä. Seuraava albumi Do Coração (2020) toi Correialle Latin Grammy -ehdokkuuden sekä Portugal Music Awards -palkinnon vuoden parhaasta fado-levystä.

Tapiola Sinfoniettan väliajallisessa konsertissa kuullaan kahden konserton kantaesitykset. Alexi Tuomarilan säveltämän Between Dark And Light -teoksen solistina on Emma-palkittu Alexi Tuomarila Trio ja Jukka Linkolan säveltämän flyygelitorvikonserton solistina esiintyy vuonna 2022 Yrjö-palkinnon voittanut trumpetisti Jukka Eskola. Kapellimestarina toimii Jukka Iisakkila.

Espoon kulttuurikeskuksen lisäksi April Jazz -konsertteja järjestetään muun muassa Leppävaaran Sellosalissa, Espoon modernin taiteen museo EMMAssa sekä G Livelabissa Helsingissä. Festivaaliohjelma valmistuu kokonaisuudessaan tammikuussa, jolloin julkaistaan loput tapahtumat ja esiintyjät.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

Tapiola Sinfonietta: Alexi Tuomarila Trio, Jukka Eskola, tiistaina 25.4. kello 18, Tapiolasalissa

Väliajallisessa konsertissa kuullaan kahden konserton kantaesitykset!

Alexi Tuomarilan säveltämän Between Dark And Light -teoksen tulkitsevat Alexi Tuomarila Trio ja Tapiola Sinfonietta kapellimestarinaan Jukka Iisakkila. Suomijazzin kansainvälisesti arvostetuimpiin nykytekijöihin kuuluvan Tuomarilan triossa mukana ovat norjalaisbasisti Mats Eilertsen ja rumpali Olavi Louhivuori. Trio on julkaissut neljä albumia, joista viimeisin Sphere (Edition Records) palkittiin vuoden parhaana jazzlevynä vuoden 2020 EMMA-gaalasssa.

Jukka Linkolan säveltämän flyygelitorvikonserton solistina esiintyy vuonna 2022 Yrjö-palkinnon voittanut Jukka Eskola. Hän on soittanut vierailijana sadoilla suomalaisilla levyjulkaisuilla, ollut mukana sessiomuusikkona useissa television viihdeohjelmissa ja soittanut useiden isojen orkesterien solistina. Eskola on tuttu näky myös Espoo Big Bandin riveissä.

50-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä Jukka Linkola on suomalaisen musiikkielämän monipuolinen ammattilainen, jonka laaja tuotanto kattaa useita tyylejä jazzista klassiseen ja elokuvamusiikkiin. Pianoa pääinstrumenttinaan soittava Linkola sai Jazzliiton Yrjö-palkinnon jo vuonna 1979.

Konsertin kapellimestarina toimiva Jukka Iisakkila on vieraillut säännöllisesti Euroopan merkittävien uuden musiikin yhtyeiden ja sinfoniaorkesterien johtajana. Hän on työskennellyt useiden koti –ja ulkomaisten artistien kanssa sekä instrumentalistina että säveltäen ja sovittaen niin klassista musiikkia kuin populaari-, viihde- ja jazzmusiikkia. Nykyisin Iisakkila toimii hollantilaisen The Metropole Orchestran sekä norjalaisen Stavangerin sinfoniaorkesterin vierailijana ja orkesterin johtamisen apulaisprofessorina Stavangerin yliopiston musiikkikorkeakoulussa.

Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa kansainvälisesti tunnettuna kamariorkesterina. Rohkeat ohjelmistovalinnat ja vivahteikkaat tulkinnat ovat saaneet kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta. Orkesteri onkin kuin kotonaan taiteidenvälisen cross-over ohjelmiston parissa. Tapiola Sinfonietta on jo pitkään ollut April Jazzille tärkeä yhteistyökumppani, jonka kanssa pystytään luomaan genrerajoja ylittäviä, yleisölle yllättäviä ja uusia elämyksiä tarjoavia konserttikokemuksia.

Tapiola Sinfonietta
Jukka Iisakkila, kapellimestari

Alexi Tuomarila Trio
Alexi Tuomarila, piano, sävellys
Mats Eilertsen, basso (NO)
Olavi Louhivuori, rummut

Jukka Eskola, flyygelitorvi

Liput 35/29 € + tilausmaksut (alkaen 1,50 €), Lippu.fi.

Kesto noin 2 tuntia, väliaika.

Sara Correia keskiviikkona 26.4. kello 18 Tapiolasalissa

Fadolaulaja Sara Correian Suomen debyytti!

Maailmanmusiikin merkittävimmän kansainvälisen ammattilaistapahtuma Womexin yleisön viime lokakuussa hurmannut Sara Correia saapuu Suomeen! Fadistan lumovoima käy selväksi, kun kuuntelee hänen viimeisintä albumiaan Do Coraçao. Correian intensiivisessä ja intohimoisessa äänessä virtaavat niin ilot kuin surutkin ja musiikki avaa näkymän portugalilaiseen sielunmaisemaan. Correian laulutyylissä on vaikutteita perinteisen fadon ja sen modernin, kepeämmän muodon lisäksi myös ranskalaisesta chansonista.

Sara Correia julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa vuonna 2018 ja pian häntä jo ylistettiin uuden sukupolven fado-laulajien äänenä. Seuraava albumi Do Coração (2020) toi Correialle Latin Grammy -ehdokkuuden sekä Portugal Music Awards -palkinnon vuoden parhaasta fado-levystä.

Sara Correia varttui fadista -perheessä ja ollessaan vain 13-vuotias, hän voitti laulukilpailu Grande Noite do Fadon nuorten sarjan. Pian voiton jälkeen hänet kutsuttiin laulamaan Casa de Linharesiin, joka on yksi Lissabonin tärkeimmistä fado-konserttitaloista. Siellä nuori laulaja pääsi ammentamaan vaikutteita joiltakin suurimmista fado-laulajista kuten Celeste Rodrigues, Jorge Fernando ja Maria da Nazaré.

”Pidän tällaisia taloja fadistan korkeakouluina”, Correia julistaa. ”Siellä opit käyttämään ääntäsi, rakennat identiteettiäsi ja laulat ilta toisensa jälkeen ikään kuin se olisi elämäsi viimeinen päivä. Fado-taloissa ovat kouliutuneet kaikki historiamme suuret fadistat.”

Sara Correia laulu (PT)
Diogo Clemente, kitara (PT)
Ângelo Freire, portugalilainen kitara (PT)
Frederico Gato, basso (PT)

Liput 45/39 € + tilausmaksut (alkaen 1,50 €), Lippu.fi.

Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia, ei väliaikaa.

Mnozil Brass torstaina 27.4. kello 18 Tapiolasalissa

Itävaltalainen Mnozil Brass on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman johtavista vaskiyhtyeistä. Se on esiintynyt täysille katsomoille ympäri maailman yli 130 esityksen vuosivauhdilla ja valloittanut yleisön virtuoottista soittoa ja ohjattua teatterikomediaa yhdistävillä esityksillään. Musiikkimaailman Monty Pythoniksi kutsuttu Mnozil Brass on kerännyt GOLD-ohjelmaan parhaat numeronsa lähes 30 vuoden uraltaan. Monipuolinen ohjelmisto pitää sisällään niin klassisia kuin kevyempiäkin teoksia.

Yhtyeen nimi viittaa Wienin kuuluisassa 1. Bezirk-korttelissa, konservatoriota vastapäätä, sijaitsevaan Gasthaus Mnoziliin. Vuonna 1993 seitsemän nuorta vaskipuhaltajaa osallistui ravintolassa säännöllisesti järjestettyjen konserttien sarjaan. Näiden iltamien myötä sai alkunsa Mnozil Brass. Sen huolella rakennetut esitykset sisältävät niin sanatonta sketsihuumoria ja teatteria kuin jazzia, pop-hittejä, tyypillistä vaskipuhallinmusiikkia, oopperaa ja operettia. Huikean taitavien soittajien väliajallinen koko illan show on kokonaisvaltaisen viihdyttävä kokemus kaiken ikäisille katsojille.

Mnozil Brass saapuu Suomeen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se on vieraillut aiemmin kolmesti Lieksan Vaskiviikolla, jossa kaikki yhtyeen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä. Pääkaupunkiseudulla Mnozil Brassia ei aiemmin ole kuultu, joten April Jazz -yleisölle on tarjolla erityisen odotettu ensi kohtaaminen.

Thomas Gansch, trumpetti (AT)
Robert Rother, trumpetti (AT)
Roman Rindberger, trumpetti (AT)
Leonhard Paul, pasuuna & bassotrumpetti (AT)
Gerhard Füßl, pasuuna (AT)
Zoltan Kiss, pasuuna (HU)
Wilfried Brandstötter, tuuba (AT)

Liput 45/39 € + tilausmaksut (alkaen 1,50 €), Lippu.fi.
Kesto noin 2 tuntia, väliaika.

Lizz Wright perjantaina 28.4. kello 18 Tapiolasalissa

Lizz Wright saapuu Suomeen ensi kertaa oman yhtyeensä kanssa!

Vuonna 2019 täyden Huvilateltan lumonnut tummaääninen laulajatar esiintyy huhtikuussa April Jazzeilla Espoossa.

Kuten monet merkittävät amerikkalaiset vokalistit, Lizz Wright aloitti laulamisen kirkossa. Hänen isänsä toimi musiikillisena johtajana pienessä kirkossa Georgiassa ja Wright nautti suunnattomasti seurakunnan yhteislaulusta ja gospelmusiikki vei mukanaan. Kotona Wright altistui monimuotoiselle musiikille, erityisesti jazzille ja soulille. Pian hän jo kahlasi läpi The Great American Songbookia matkallaan kohti maineikasta laulajan uraa. Wrightin sielukkaassa soinnissa kuuluvatkin vahvojen gospel-vaikutteiden lisäksi myös jazz, blues ja R&B.

Wright muutti Atlantaan 1990-luvun lopulla opiskellakseen Georgia State -yliopistossa ja lauloi enimmäkseen jazzia sekä soolona että osana suosittua paikallista In The Spirit -yhtyettä. Hän niitti mainetta muissa osissa maata vuonna 2002 kiertäessään konserttilavoja Billy Holiday -tribuuttishow’n kanssa ja hurmatessaan yleisön koskettavalla esiintymisellään. Seuraavana vuonna Wright solmi levytyssopimuksen Verve Recordsin kanssa. Debyyttialbumi Salt nousi nykyjazz-listan kärkeen ja siitä tuli yksi vuoden 2003 arvostetuimmista albumeista. Kaksikymmentä vuotta ja kuusi albumia myöhemmin voidaan sanoa, että Lizz Wrightin on osoittanut olevansa sekä huipputason lauluntekijä että verraton laulujen tulkitsija.

Lizz Wright, laulu (US)
Kenny Banks Sr., piano (US)
Adam Levy, kitara (US)
Ben Zwerin, basso (FR)
Michael Jerome Moore, rummut (US)

Liput 55/49 € + tilausmaksut (alkaen 1,50 €), Lippu.fi.
Kesto noin 1  tunti 30 minuuttia, ei väliaikaa.

Billy Cobham Band lauantaina 29.4. kello 18 Tapiolasalissa

Kaikkien aikojen parhaiden fuusiorumpaleiden joukkoon lukeutuva Billy Cobham on jättänyt kädenjälkensä fuusiomusiikin varhaisimpiin levytyksiin kuten Miles Davisin ja Mahavishnu Orchestran uraauurtavat albumit sekä Cobhamin debyyttialbumi Spectrum. Tässä konsertissa Cobham esittää eurooppalaisista ja etelä-amerikkalaisista huippumuusikoista kootun yhtyeensä kanssa tunnetuimpia kappaleitaan ansiokkaan uransa ajalta. Edellisen kerran Cobham esiintyi April Jazzeilla Espoo Big Bandin solistina vuonna 2005. Konsertissa kuvattua materiaalia on mukana Mika Kaurismäen ohjaamassa Sonic Mirror -elokuvassa (2008), jossa seurataan Billy Cobhamin työskentelyä Espoon lisäksi Brasiliassa ja Sveitsissä

Panamassa syntynyt William C. Cobham innostui lyömäsoittimista jo hyvin nuorena seurattuaan serkkunsa musisointia. Perhe muutti New Yorkiin Billyn ollessa 3-vuotias ja ensimmäisen kerran hän esiintyi lyömäsoittajana isänsä rinnalla vain 8-vuotiaana. 1960-luvun lopulla Cobham liittyi rumpaliksi Horace Silverin yhtyeeseen, josta hän siirtyi Miles Davisin fuusioyhtyeeseen. Lopulta Cobham erosi Davisin ryhmästä työskennelläkseen Mahavishnu Orchestrassa, jossa hän pystyi vapaammin kehittämään tekniikkaansa ja fuusiotyyliään. Cobhamin perustaman uuden yhtyeen debyyttialbumi Spectrum (1973) yllätti niin hänet kuin hänen levy-yhtiönsä kohotessaan Billboard-lehden Jazz Albums -listalla kärkipaikalle.

Cobhamin ura on jatkunut menestyksekkäästi ja tuotteliaasti jo 1960-luvulta lähtien. Hän toiminut esikuvana lukemattomille rumpaleille ja lyömäsoittajille paitsi tekniikan ja tyylin kehittäjänä myös osoittamalla miten tärkeää on nauttia soittamisesta. Vuonna 2001 Modern Drummer -lehti nimesi Cobhamin maailman 25 vaikutusvaltaisimman rumpalin joukkoon ja hänet on kutsuttu myös lehden Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Billy Cobham, rummut (PA/US)
Camelia Ben Naceur, koskettimet (FR)
Emilio Garcia, kitara (CL)
Victor Cisternas, basso (CL)
Steve Hamilton, koskettimet (GB)

Liput 45/39 € + tilausmaksut (alkaen 1,50 €), Lippu.fi.
Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia, ei väliaikaa.

Festivaalin sivuille