12.08.2013

Anu Komsin ja Marzi Nymanin improvisaatiota Espoon Urkuyö ja Aariassa torstaina 15.8.

Koloratuurisopraano Anu Komsin ja urkujen ääreen istahtavan kitaristi Marzi Nymanin yhteisesiintyminen Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertissa torstaina 15.8. vie mielenkiintoiselle musiikilliselle matkalle J.S.Bachista Duke Ellingtoniin. Improvisaatio on olennainen osa konsertin kulkua ja muusikoiden mukaan se voi yllättää esittäjät itsensäkin.

Konsertissa kuullaan improvisaatiota Jean Sibeliuksen hengessä ja J.S. Bachin koraalin Kristus valo valkeuden ja Sergei Prokofjevin Viulukonserton nro 2 D-duurin 2. osan teemoista. Nyman ja Komsi ovat myös tehneet sovituksen Maurice Ravelin Pianokonserton G-duurin 2. osasta, johon Komsi on lisännyt tekstin Laulujen laulusta. Anu Komsin kotimetsän mustarastas on päässyt säveltämään materiaalia Nymanin ja Komsin versioon Jonas Anderssonin tunnettuun lauluun Oi katsohan lintua oksalla puun.

Improvisoitujen teosten välissä hengähdetään J.S. Bach – Charles Gounod’n Ave Marian ja Usko Kempin Lennä mun lempeni laulun parissa. Konsertin päättää Duke Ellingtonin Sacred Concerts, josta kolmen teoksen kokonaisuudesta kuullaan muutama osa.

Marzi Nyman (urut) – Anu Komsi (laulu) -duon ensimmäinen yhteisesiintyminen tapahtui kesällä 2008 Sysmän Suvisoitossa ja sen jälkeen duo on kehittynyt hitaasti mutta varmasti noin yhden – kahden keikan vuosivauhtia esiintymällä muun muassa Ristijärven veisuufestivaaleilla, Kokkolan Oopperakesässä ja Temppeliaukion kirkossa. Duon ohjelmiston kulmakiveksi on muutaman tunnetun klassisen hitin ohessa muodostunut Duke Ellingtonin Sacred Concerts, ja duo kartuttaa ohjelmistoaan mitä mielikuvituksellisimmilla sovituksilla tunnetuista sävellyksistä.

Koko kesän jatkuvan Urkuyö ja Aaria- festivaalin konsertit pidetään aina torstaisin Espoon tuomiokirkossa (Kirkkopuisto 5) klo 22 (29.8. klo 21), kesto noin 1 tunti. Taiteilijatapaaminen klo 21 (29.8. klo 20) Pitäjäntuvassa. Pihakahvila on auki tuntia ennen konserttia.

Liput 15.8. konserttiin 13–28 € + palvelumaksu 2,50 € / lippu Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta www.lippu.fi sekä ovelta tuntia ennen.

www.urkuyofestival.fi