12.11.2009

Annu Vertanen on Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori 2010

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattori on taiteilija Annu Vertanen (s. 1960). Hän on järjestyksessä viidestoista näyttelyn kokoaja, ja Mänttään on tulossa kysymyksiä herättelevä kokonaisuus, joka on mahdollisimman erilainen kuin edeltävät näyttelyt.

Vertanen on opiskellut mm. Kankaanpään Taidekoulussa, Helsingin yliopistossa, Lahden taideinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Uransa aikana hän on esittäytynyt lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä sekä saanut tunnustusta monien suomalaisten ja kansainvälisten palkintojen muodossa. Annu Vertanen toimii myös taideopettajana.

Ajankohtaisen luonteensa vuoksi Mäntän kuvataideviikot syntyy ikään kuin lennossa, ja Vertanen ajatteleekin näyttelyn olevan myös tekemisen paikka, ei vain esittelemisen. Kuraattorina olemisen hän näkee myös tilaisuutena oppia tuntemaan uusia taiteilijoita, tekemisen tapoja ja ajatuksia.

– Itse olen kuraattorina harrastelija, amateur; saan tehdä tätä leikisti! Tämä tarkoittaa sitä, että voin venytellä ehkä vapaammin ja ottaa esille skeemoja myös reunamilta. Katsotaan. Taiteilijaopettaja kutsutaan opettamaan mitä osaa, niin käsittääkseni taiteilijakuraattorikin, Vertanen kuvailee työnkuvaansa.

Näyttelyyn ei ole tulossa varsinaista teemaa, ellei sellaisena pidetä itse taiteilijavalintoja. Niissä kuraattori painottaa myös kokemusta ja sisäistynyttä näkemystä; tekijöitä, joiden työ on kiinnittänyt hänen huomionsa syystä tai toisesta aiemmin vuosien varrella. Tämä voi tarkoittaa nuorempiakin taiteilijoita. Vertanen sanoo tuntevansa entuudestaan usein vain työt, ei henkilöä. Hänelle itselleen uusiakin tekijöitä – aivan nuoria taiteilijoita ja ryhmiä – on toisaalta tulossa mukaan.

Annu Vertasta kiinnostaa taiteilijana kysymys teoksesta; missä se sijaitsee ja miten se määritellään. Tämä kysymys tulee näkymään tulevan kesän näyttelyssäkin. Jättämällä teeman pois hän antaa taiteilijoille tilaa työskennellä.

– Pyydän taiteilijoilta ainoastaan, että he tekevät työtään. Yksittäisten taiteilijoiden työt ja niiden sisällöt edustavat vain tekijöiden omia kiinnostusten kohteita. Olen välissä valitsemassa määrätyt teokset näyttelyssä esitettäviksi, Vertanen sanoo.

Vaikkei teemaa ole tulossa, jonkinlaisen otsikon näyttely saa, mutta sitä kuraattori ei vielä anna.
– Työnimenä ja ehkä kuvaavana ajatuksena näyttelylle on mielessäni Baabelin kirjasto, Borgesin novellin mukaan. Hän symboloi kirjaston idealla koko universumia. Mänttähän on suomalaisen nykytaiteen universumi!, Annu Vertanen kiteyttää.

XV Mäntän kuvataideviikot 13.6.–22.8.2010

http://mantankuvataideviikot.fi