07.11.2012

Andriy Zholdakin Jevgeni Onegin –ohjaus Savonlinnan Oopperajuhlille

Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin on eräs oopperakirjallisuuden suosituimmista teoksista. Mihailovski-teatterin uusi 26. lokakuuta ensi-iltansa saanut toteutus on ylikapellimestari Mikhail Tatarnikovin ja ohjaaja Andriy Zholdakin käsialaa.

Ukrainalainen Andriy Zholdak on merkittävä teatteriohjaaja, jolle Jevgeni Onegin on ensimmäinen oopperaohjaus. Suomalaisyleisölle Zholdak on tuttu muun muassa Anna Kareninan ja Kirsikkapuiston ohjauksista Turun kaupunginteatteriin.

“Asetin itselleni tehtäväksi herättää yleisön sympatia ja empatia. Haluan antaa katsojalle mahdollisuuden seurata ihmissielun salaista elämää. Tuotantoa voisi kuvailla kahdella sanalla: aistillinen ja kaunis”, kertoo ohjaaja.

“Ajattelin aluksi oopperan olevan yksinkertainen ja selkeä tarina inhimillisistä tunteista, harmoniasta ja onnen kaipuusta, mutta siitä tuli asteittain monitahoisempi. Uskon, että ooppera koskettaa yleisöä”, sanoo ohjaaja.

Oopperan kapellimestari Mikhail Tatarnikov: “ Kun ohjauksellisesti haetaan uutta näkökulmaa tunnettuun oopperaan, minun tavoitteeni on löytää ohjaajan tulkinnan ja musiikkimateriaalin välinen symbioosi. Tässä oopperatuotannossa jokainen nyanssi, aksentti ja sävelkulku on tärkeä”. Mikhail Tatarnikov on ollut tammikuusta 2012 alkaen Mihailovski-teatterin musiikillinen johtaja ja ylikapellimestari.

“Otimme riskin kiinnittämällä ohjaajan, joka ei ole ennen ohjannut oopperaa. On kuitenkin ilmiselvää, että koko organisaatiomme on hyötynyt työskentelystä mestarin kanssa, joka on vapaa vanhoista tekemisen rutiineista ja jolla on valtava mielikuvitus ja sisäinen energia”, kertoo pääjohtaja Vladimir Kekhman.

Jevgeni Oneginin puvut on suunnitellut latvialainen muotitalo Mareunrol´s, jonka puvuissa on nähtävissä myös häivähdys tätä päivää.

Oopperan valaistuksesta vastaa A.J. Weissbard, joka on yksi maailman kysytyimmistä valaistussuunnittelijoista.

Mihailovski-teatteri vierailee Savonlinnan Oopperajuhlilla 30.7. – 3.8.2013.
Jevgeni Oneginin esitykset 30.7., 1.8. ja 3.8. klo 19.00.

http://www.operafestival.fi