09.08.2017
Alpo Aaltokoski Täydenkuun Tanssien taiteelliseksi johtajaksi
Pyhäsalmen Tanssi ry:n hallitus on kutsunut Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi kokeneen festivaalijohtaja Alpo Aaltokosken. Pyhäjärveltä lähtöisin oleva Alpo Aaltokoski aloittaa taiteellisena johtajana 1.9.2017 ja hänen sopimuksensa on kolmevuotinen sisältäen option jatkosta.
Aaltokoski on toiminut aiemmin Täydenkuun Tanssien taiteellisena johtajana vuosina 1995-98 ja 2010-12. Henkilökohtaisen ja kiistattoman korkeatasoisen taiteellisen uransa rinnalla Aaltokoski on toiminut laaja-alaisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina, pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana. Aaltokoski on luonut yli viisikymmentä koreografiaa ja hänen teoksiaan on esitetty 30 eri maassa.
Taiteen Keskustoimikunta nimitti hänet taiteilijaprofessorin virkaan vuonna 2003. Tasavallan Presidentti myönsi Aaltokoskelle vuonna 2013 Pro Finlandia -mitalin, joka on suomalaisille poikkeuksellisen ansioituneille taiteen ja tieteen tekijöille vuodesta 1945 myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki.
Kirsi Törmi toimi Täydenkuun Tanssien taiteellisena johtaja vuoden ja vastasi tämän vuoden festivaalin ohjelmistosta. Hän päätti kuitenkin irtisanoutua kesken kolmevuotisen sopimuksensa henkilökohtaisista syistä 1.9.2017 lukien.
Näin Kirsi Törmi sanoo itse päätöksestään: ”Irtaudun festivaalista ristiriitaisissa tunnelmissa. Näen tapahtuman potentiaalin ja sain täyteläisen kokemuksen lämminhenkisestä ja onnistuneesta festivaalista. Koen kuitenkin eettisesti kestämättömäksi olla jakamassa niukkuudesta käsin niukkuutta toisille taiteilijoille. Taidetanssin rahoitus Suomessa on kestämättömällä pohjalla, tämä ei ole vain festivaalin ongelma. Vuosi vuodelta supistuva rahoitus heijastelee yhteiskuntamme kovenevia arvoja ja toimimalla tässä kentässä osallistun tahtomattani arvojen allekirjoittamiseen ja ylläpitämiseen. Jättäytymällä järjestäytyneen toiminnan reunamille olen vapaampi ajattelemaan kyseistä ilmiötä ja vapaampi toimimaan taiteilija-tutkijan roolista käsin.”