06.04.2022

Alda svengaa lauantaina 9.4.2022 Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan konsertissa Hiukkavaaran Kulttuurikasarmilla

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan kevätkaudella saadaan nauttia kotimaisen jazzin ja kansanmusiikin huippukokoonpanoista. Kauden kruunaa ranskalaisen Sarāb-yhtyeen vierailu Suomeen. Konserttisarjan taiteellisena johtajana toimii saksofonisti Jukka Perko.

Oulun Musiikkijuhlien kevään Jazz & Etno -konserttisarjan seuraava konsertti kuullaan lauantaina 9.4. Hiukkavaaran Kulttuurikasarmilla kun Alda saapuu Suomen Kansanmusiikkiliiton kiertueella Ouluun.

Trion kosketinsoittaja Timo Alakotila kertoo Aldan musiikista. ”Pyrimme grooveen. Se on ajatustapa rytmistä ja poljennosta. Groove on yhteinen hengittävyys tässä musiikissa, melodiaa ja harmoniaa unohtamatta”, Alakotila määrittelee.

Aldaan ei sisälly rumpalia tai perkussionistia, sillä Alakotilan lisäksi yhtyeessä soittavat Veera Kuisma viulua ja Elias Frigård sopraanosaksofonia. Taiteilijaprofessori Alakotila kertoo, että melodiasoittaja luo biiseihin rytmin yhdessä muiden kanssa. Kolmen soittimen kokonaiskudos tuo biiseihin sykkeen.

”Pianistina tuon mukaan vastarytmejä ja vapaata säestystä. Yhtyeemme on hyvin rytmikästä musiikkia”, hän arvioi.

Neljä vuotta toiminut Alda julkaisi ensilevyn Nine Worlds viime vuonna. Lauantain konsertista Alakotila paljastaa: ”Siellä esitetään Eliaksen ja Veeran sävellyksiä, trad-materiaalia ja svengaavaa musiikkia sooloilla maustettuna. Nopeiden kappaleiden ohessa kuullaan muun muassa triolipolskaa ja hidasta materiaalia.”

”Improvisaatio yhdistää musiikkiamme jazziin, vaikka se tapahtuu kansanmusiikkiestetiikan kautta. Kaikilla soittajillamme on sooloja. Muuntelemme melodioita, vaihtelemme ääniä ja nuottien pituuksia”, Alakotila valaisee.

Oulu on Alakotilalle tuttu keikkapaikka vuosien varrelta, sillä hän on työskennellyt paikallisten muusikkojen kanssa. Tällä hetkellä hänellä on oululaisen Maarit Saarenkunnaan kanssa yhtye nimeltä Linko, jossa myös Elias Frigrård soittaa.

Taiteilijaprofessorin mielestä keikalla on parasta, jos yleisö intoutuu tanssimaan.

”Groove on yhteydessä tanssiin. Pelimannimusiikki on alunperin ohjelmamusiikkia, jota on soitettu tansseissa, häissä ja hautajaisissa. Jos sitä keikalla tanssitaan, on se mukava bonus muusikoille”, Alakotila naurahtaa.

Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan konsertti järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin alueellisten kulttuuripalveluiden kanssa.

— —

Kansanmusiikkiliiton kiertue
ALDA
Lauantaina 9.4. kello 19
Kulttuurikasarmi Hiukkavaara (Hiukanpiha 9)
Liput 20/11/8 €
Jazz-20 ry:n jäsenet 11 €
Ticketmaster Suomi kautta maan. Hinnat sisältävät käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Valveen lippumyymälä. Konserttiin käy Kaikukortti, paikkoja on rajoitettu määrä.

 

Veera Kuisma | viisikielinen viulu
Elias Frigård | sopraanosaksofoni
Timo Alakotila | piano

 

Yhteistyössä:
Oulun kaupungin kulttuuripalvelut
Suomen Kansanmusiikkiliitto

 

Liput:

https://www.ticketmaster.fi/event/305085

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.03.2023

Svengaava Svängfonia ilahduttaa huuliharppukvartetin ja Oulu sinfonian yhteissoitolla 16.3.

Oulun Musiikkijuhlilla kuultavassa Svängfoniassa soi balkan-rytmit, sinfonian soitto sekä huuliharppusvenggi Oulun Musiikkijuhlat 2023 -festivaali on täydessä vauhdissaan. Ensimmäisellä festivaaliviikolla kuultava Svängfonia -konsertti yhdistää Oulu Sinfonian ja huuliharppukvartetti Svängin soiton. Huuliharppukvartetti Sväng on ihastuttanut jo lähes…

Lue lisää

28.02.2023

Oulun Mu­siik­ki­juh­lat tuo maa­lis­kuus­sa Ouluun 23 upeaa kon­sert­tia: mukana ko­ti­mai­sia ja kan­sain­vä­li­siä huip­puar­tis­te­ja

Tänä keväänä 12.–26.3.2023 jo 33. kerran järjestettävän festivaalin teema kulkee nimellä Näkyjä – Visions, ja sen ohjelmistoon kuuluu laaja kirjo klassisen ja rytmimusiikin konsertteja, kansainvälisiä vierailuja sekä nykysirkusesityksiä. Vuoden 2023 festivaalilla juhlistetaan myös pohjoismaista yhteistyötä…

Lue lisää

24.01.2023

Oulun Musiikkijuhlat täyttää Madetojan salin upeilla orkesterikonserteilla maaliskuussa

Oulun Musiikkijuhlien maaliskuisen festivaalin monipuoliseen ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan useampia suuressa Madetojan salissa järjestettäviä orkesterikonsertteja. Festivaalin avajaiskonsertissa 12.3.2023 ruotsalainen Norrlandsoperanin sinfoniaorkesteri saapuu Ouluun osana Perämeren kiertuettaan. Kahta muuta festivaalin isoa orkesterikonserttia puolestaan tähdittävät tänä vuonna Samuli Edelmann sekä huuliharppukvartetti Sväng…

Lue lisää