19.03.2009

Al Jarreau, elävä legenda April Jazzeille

Suuri osa jazzin kulta-aikojen nimistä on jo siirtynyt ajan tuolle puolen, tai jäänyt muulla tavoin unholaan. Taiteilijan elämäntavat ovat monelta vaatineet veronsa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt seitsenkertaiselle Grammy-voittajalle Al Jarreaulle. Time lehteä (15.9.2008) mukaillen, hän on monien kriitikkojen mukaan tämän päivän merkittävin elossa oleva jazzlaulaja.

Vaikka Jarreaun juuret ovat vankasti jazz musiikissa, hän on ainoana maailmassa saavuttanut urallaan Grammyja kolmessa eri kategoriassa, popissa, R & B:ssä ja jazzissa, neljänä eri vuosikymmenenä. Tästä hyvästä hänelle on kunnianosoituksena nimetty tähti Hollywoodin Walk of Famelle. Itse hän kuitenkin kehottaa ihmisiä suhtautumaan avoimesti musiikkityylien rajauksiin. Hän uskoo, että rajat on luotu palvelemaan markkinavoimia, ei ihmisiä varten.

Ensi vuonna 70-vuotis juhliaan viettävän Jarreaun ääni on edelleen joustava, dynaaminen ja monipuolinen. Kappaleet muovautuvat hänen käsissään toisinaan upeiksi rytmintäyteisiksi scat-sinfonioiksi, toisinaan herkiksi monisävytteisiksi tulkinnoiksi jazzballadeista. Laulajan intohimoinen ja kunnioittava asenne elämään ja musiikkiin pitävät hänet vireänä, vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Jarreau suhtautuu yleisöönsä todellisella kunnioituksella valmistautumalla jokaiseen esitykseen huolellisesti. Kuusi tuntia ennen lavalle nousua, hän alkaa pitkän voimistelutuokion ja äänenavauksen. Tämä työ tuottaa tulosta. Hänen konserttejaan ylistetään ympäri maailmaa.

Al Jarreau esiintyy April Jazzeilla lauantaina 25.4. Illan toisena esiintyjänä nähdään kotimainen klubijazzin vientivaltti The Five Corner Quintet. Heidän svengaava uutuuslevynsä ”Hot Corner” on juuri voittanut kaksi Emma palkintoa, vuoden 2009 Jazz-Emman, sekä Kriitikoiden valinta -palkinnon.

Al Jarreau & The Five Corners Quintet April Jazz teltassa lauantaina 25.4.

April jazz järjestetään 22.-26.4.2009.

http://www.apriljazz.fi