21.04.2009

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan kauden teokset muuttuvat musiikiksi Viapori Jazzissa

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan kauden (1909-1911) maalaukset ja piirrokset saavat uuden elämän, kun niihin pohjautuva audiovisuaalinen ”Akseli Afrikassa” -konsertti saa kantaesityksensä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluvassa Viapori Jazzissa 26.8.2009. Nämä Gallen-Kallelan muusta tuotannosta värikylläisyydessään poikkeavat teokset ovat innoittaneet Jukka Perkon säveltämään uutta musiikkia ja Jenni Valorinnan luomaan niiden pohjalta videoteoksen.

Maantieteellisen, ajallisen ja kulttuurillisen etäisyyden kautta avautuva vapautumisen tunne on tämän audiovisuaalisen kokonaisuuden kantava ajatus. Samalla rekonstruoidaan uudesta näkökulmasta Gallen-Kallelan vaikuttumista 1900-luvun alun afrikkalaisesta aiheistosta, niin luonnosta kuin kulttuuristakin.

Säveltäjä Jukka Perko luonnehtii aiheeseen tarttumiseen johtaneita vaikuttimiaan: ”Koen syvää yhteyttä Gallen-Kallelan Afrikan-kauden tuotantoon ehkä juuri siksi, että olen itse aikoinaan syvästi vaikuttunut afrikkalaista alkujuurta olevasta jazz-musiikista. Jazzin monipolvinen rytmisyys vertautuu mielessäni Gallen-Kallelan Afrikassa käyttämään värimaailmaan, ja hänen piirroksensa näyttäytyvät minulle välähdyksenomaisina tilannekuvina, kuin parhaina hetkellisinä improvisaatioina. Juuri näiden piirteiden: leikittelevän rytmisyyden ja improvisointilähtöisen lähestymistavan avulla olen saanut omaan taustaani ja kulttuuriini tarpeellista etäisyyttä, jonka turvin olen myöhemmin kyennyt lähestymään jazzin keinoin omia juuriani ja kansallisromanttisia aiheita. Tämän Gallen-Kallelan Afrikan kauden tuotantoon perustuvan projektin kautta tunnen taas saavani ainutlaatuisen mahdollisuuden lähestyä suomalaisista lähtökohdista jazzin alkukotia, Afrikkaa, joka edustaa minulle suurta mysteeriä.”

Viapori Jazz -festivaali järjestetään Suomenlinnassa 26.-29.8.2009 ja sen ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 21.4.2009.

Viapori Jazz toimii yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Helsingin juhlaviikot järjestetään 13.-30.8.2009.

http://www.viapori.fi/jazz