19.03.2009

Ahvenanmaan Katrina-kamarimusiikkifestivaalilla kymmenvuotisjuhla

Katrina-kamarimusiikkifestivaali järjestetään Ahvenanmaalla 3.-8.8.2009 kymmenennen kerran. Juhlaohjelmassa on kymmenen konserttia Maarianhaminassa ja muualla Ahvenanmaalla sekä yleisölle avoimia harjoituksia ja festivaalitaidenäyttely.

Vuoden teema on latvialaisen Pēteris Vasksin kamarimusiikki. Viikon aikana kuullaan mm. Vasksin neljäs jousikvartetto, pianokvartetto, huilu- ja kitarasonaatit, puhallinkvintetto sekä viulukonsertto. Yleisöllä on useana päivänä mahdollisuus seurata säveltäjän ja muusikoiden workshop-työskentelyä Maarianhaminan uudessa kulttuuri- ja kongressikeskus Alandicassa.

Festivaaliohjelmassa näkyy myös moni juhlavuottaan viettävä säveltäjä, kuten Haydn, Mendelssohn, Purcell ja Armas Launis. Lisäksi ohjelmassa on mm. ahvenanmaalaissyntyisen säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) muistokonsertti Saltvikin kirkossa. Viikko huipentuu päätöskonserttiin Jomalan kirkossa, jossa John Storgårds ja Juha Kankaan johtama Tallinnan kamariorkesteri tulkitsevat Vasksin viulukonserton ”Tala gaisma”.

Festivaalin taiteilijoihin kuuluvat pianistit Ieva Jokubaviciute ja Naoko Ichihashi, viulisti John Storgårds, sellisti Marko Ylönen, klarinetisti Harri Mäki, kitaristi Petri Kumela, Il Vento -puhallinkvintetti, Tempera-kvartetti sekä Tallinnan kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla.

Viikon konserttipaikkoja ovat Maarianhaminan, Saltvikin ja Jomalan kirkot, taidekäsityökeskus SALT ja Sjöfararkapellet Maarianhaminan Merikorttelissa sekä Kvarnbo Gästhem Saltvikissa. Maarianhaminan kaupunginkirjastossa on esillä fagotisti-kuvataiteilija Bridget Allaire-Mäen maalauksista koostuva näyttely 3.-15.8.

Kymmenvuotisjuhlinta jatkuu 18.8. Maarianhaminan kulttuuri-ja kongressikeskus Alandicassa, jossa maailmankuulu mezzosopraano Anne-Sofie von Otter konsertoi yhdessä pianisti Bengt Forsbergin ja sellisti Svante Henryssonin kanssa.

Katrina-kamarimusiikkifestivaali on Finland Festivals -ketjun jäsen. Tapahtuman järjestää Kulturföreningen Katrina, ja sen taiteellinen johtaja on Tiila Kangas.

http://www.katrina.ax