26.07.2024

Crusell-viikon päättää sunnuntaina Nuorissa on tulevaisuus -konsertti ja uusikaupunkilaisen nuoren säveltäjän Kuura Klaavun teoksen kantaesitys

Vuoden 2024 Crusell-viikko lähestyy loppuaan. Viikolla on saatu nauttia mitä mahtavimmista konserteista. Keskiviikon Satakielen laulu -konsertti, sponsorinaan Vahterus Oy, keräsi kirkon täyteen yleisöä ja torstain Ilta Oopperassa -konsertti Uudessa kirkossa hurmasi myös runsaslukuisen yleisönsä tunteikkailla aarioillaan ja juhlallisilla ooppera-alkusoitoilla sekä Bachin tuplakonsertolla, joita tulkitsemassa olivat solisteina sopraano Mari Palo, viulisti Ilya Gringolts ja oboisti Anni Haapaniemi. Konserttia sponsoroi Uudenkaupungin kaupunki ja myöhäisillan Lyhtyjen yö, johon lämmin kesäilta ja viihdyttävä ohjelma veti runsaan yleisön, toteutettiin jälleen
yhteistyössä Uudenkaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Puupuhallinmusiikkiin painottuva Crusell-viikko päättyy sunnuntaina 28.7. Yhdessä-teema on
näkynyt viikolla muun muassa paikallisten yhteistyökumppanien kautta, nuorten läsnäololla niin
soittajina kuin Crusell-viikon kesätyöntekijöinä ja keskiviikosta lauantaihin toteutetuilla
hoivakotivierailuilla. Musiikillisesti teema on näkynyt myös kansanmusiikkivaikutteina, joita on
kuultu eri kansojen kulttuureista.

Perjantain konsertissa kurkotettiin menneeseen, kun Johanna Eränkö Hyytisen rekonstruoima Bernhard Henrik Crusellin kadonnut käyrätorvikonsertto sai suomen ensiesityksensä. Myös sunnuntain konsertissa ollaan yhtä niin menneen kuin tulevankin kanssa, kun nuoret mestarikurssien opiskelijat pääsevät lavalle muiden Crusell-viikon taiteilijoiden kanssa ja konsertissa esitetään musiikkia sadan vuoden takaa, mutta myös aivan tuore kantaesitys paikalliselta säveltäjältä.

”Viikko on sujunut aurinkoisissa ja vauhdikkaissa tunnelmissa. Kirkkokonsertit ovat keränneet mukavan yleisön ja yhdessä on koettu unohtumattomia hetkiä hyvän musiikin äärellä”, sanoo toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama.

Sunnuntai alkaa Crusell-viikolle tuttuun tapaan pääsymaksuttomalla Päivän puhalluksella Uudenkaupungin torilla kello 12.00. Sunnuntain päätöspuhalluksessa esiintyy klarinetisti Christoffer Sundqvist opiskelijoineen ja Crusell-viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi kertoo, miten viikko on mennyt ja suunnitelmia ensi vuodesta.

Iltapäivällä kello 13 alkaen Wallilan kartanossa pidetään puupuhallinopiskelijoiden mestarikurssit päättävä Pyöreä pöytä -keskustelutilaisuus. Erityisesti mestarikurssien opiskelijoille suunnatussa tilaisuudessa opettajat jakavat muusikon elämän hiljaista tietoa. Myös yleisölle on tilaisuuteen vapaa pääsy.

Crusell-viikon päättävässä suuressa Nuorissa on tulevaisuus -gaalakonsertissa Vanhassa kirkossa
kello 16.00 mestarikurssien oppilaat nousevat ansaitusti parrasvaloihin yhdessä kurssien opettajien ja festivaalin muiden taiteilijoiden kanssa. Konsertissa kuullaan Empathy-teoksen kantaesitys Kuura Klaavulta, uusikaupunkilaiselta nuorelta säveltäjältä.

”Empatia on tärkeämpää kuin koskaan jakautuvassa yhteiskunnassamme. Se luo perustan yhteisöllisyydelle ja kestävälle tulevaisuudelle, tehden maailmasta inhimillisemmän paikan elää. Nuorena ihmisenä olen usein pohtinut empatian merkitystä maailmassa, mikä inspiroi minua sävellystyössäni. Tahdoin kuvata teoksessani empatiaa monelta kannalta.” Klaavu kertoo.

”Halusin säveltää musiikkia, joka on laajasti ymmärrettävissä olematta liian yksinkertaista. Kappale nimeltä ”Empathy” ei saisi olla niin monimutkainen tai vaikeasti lähestyttävä, ettei valtaosa kuulijoista ymmärrä sitä. Toivon luoneeni jotain kaunista, josta mahdollisimman moni kuulija voi nauttia taustasta riippumatta.”

Liput Crusell-viikolle on saatavilla Lippu.fi:n verkkokaupasta ja toimipaikoista kautta maan sekä Uudenkaupungin matkailutoimistosta. Konserttien ovimyynti avataan konserttipaikoilla noin tunti ennen konsertin alkua. Käsiohjelmat ovat vapaasti luettavissa verkossa eikä konserteissa ole saatavilla paperisia käsiohjelmia.

www.crusell.fi

Festivaalin sivuille