12.04.2024
Musiikin aika tutkii osallisuutta ja osallistumista
Viitasaarella järjestettävä festivaali haastaa yleisön mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin ja mukaansatempaaviin konsertteihin. Kansainvälisiä huippuvieraita ovat muun muassa IEMA Ensemble ja Neko3 -trio.
Musiikin ajan avaa tiistaina 2.7. järjestettävä Musiikin aika soi edellä -teemakeskustelu, jossa puhujina ovat muun muassa professori Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta ja säveltäjä, Tampere Biennalen taiteellinen johtaja Minna Leinonen. Viitasaaren kaupungintalolla kello 16.30–19 pidettävä tilaisuus haastaa yleisön mukaan ideoimaan Musiikin ajan ja Viitasaaren kaupungin yhteistä Aikamme musiikki -instituuttia. Suunnitellun hankkeen tavoitteena on luoda Viitasaarelle ympärivuotinen keskus, joka järjestäisi muun muassa konsertteja sekä nykymusiikkiin liittyvää näyttelytoimintaa ja musiikkikasvatusta. Hankkeelle haetaan parhaillaan rahoitusta. Teemakeskustelun järjestää Viitasaaren kaupunki, ja siihen on vapaa pääsy.
Torstaina 4.7. kuultavassa avajaiskonsertissa esiintyy nuorista huippumuusikoista koostuva kansainvälinen IEMA Ensemble (International Ensemble Modern Academy) kapellimestarinaan Raimonda Skabeikaitė. Konsertissa esitetään muun muassa italialais-sveitsiläisen säveltäjän Oscar Bianchin teos Orango, joka tutkii esiintyjien ja yleisön välistä suhdetta. Teoksen esityksessä osallistuvan yleisön muodostavat Viitasaaren alueen musiikkiopiston järjestämän nuorten sävellysleirin opiskelijat. Avajaiskonsertti käynnistää koko viikonlopun kestävän tiiviin konserttiohjelman, johon sisältyy useita kansainvälisiä huippuvierailuja, kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä.
Musiikin ajan tämän vuoden teema Osallisuuspelit pohtii osallisuutta sekä taiteilijoiden ja yleisöjen roolia digitalisaation ja sosiaalisen median muovaamassa maailmassa. Teema näkyy niin festivaalin puheohjelmassa kuin konserteissa, joissa koetaan monia interaktiivisia teoksia.
Suomalais-tanskalainen Neko3 -trio kantaesittää perjantaina 5.7. säveltäjä Walter Sallisen ja dramaturgi-käsikirjoittaja Klaus Maunukselan installaatioteoksen Matrix of Modernity, jossa yleisö liikkuu esittäjien keskellä esityksen aikana ja pääsee vaikuttamaan teoksen muuntuvaan muotoon. Neko3:n jäsenet ovat lyömäsoittajat Kalle Hakosalo ja Lorenzo Colombo sekä kosketinsoittaja Fei Nie. Matrix of Modernity -teoksen esityksessä on mukana myös lyömäsoittaja Marta Soggetti.
Viitasaaren alueen musiikkiopisto järjestää Musiikin ajan yhteydessä valtakunnallisen nuorten sävellysleirin, jolla 13 vuotta täyttäneet nuoret voivat työstää omia sävellyksiään muusikoiden ja sävellysopettajien kanssa sekä tutustua nykymusiikkiin kansainvälisellä festivaalilla. Oppilailla on myös mahdollisuus osallistua Musiikin ajan avajaiskonsertin toteutukseen. Opettajina leirillä toimivat säveltäjät Sanna Ahvenjärvi ja Minna Leinonen. Leiri järjestetään Opetushallituksen hankerahoituksella yhteistyössä Suomen Säveltäjät ry:n ja Uuden musiikin lokakuu -festivaalin kanssa. Lisätietoja leiristä voit lukea osoitteesta www.nuortensavellysleiri.fi.
Musiikin ajan kesäakatemian kurssit alkavat tiistaina 2.7., ja osallistujat kursseille on jo valittu. Säveltäjä, oboisti ja kuraattori Cathy Millikenin “Iloksi” – Liikkuvat & osallistavat tilat -kurssille voi kuitenkin edelleen hakea.
Musiikin aika järjestetään 2.–7. heinäkuuta 2024.
Festivaalin sivuille