15.09.2023
Tampereen Teatterikesä: MiniTeatterikesä marraskuussa Serlachiuksella – ohjelmisto julkistettu
Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden yhteinen MiniTeatterikesä järjestetään jälleen marraskuussa Mäntässä. Teatteria, kuvataidetta ja musiikkia yhdistävä festivaali tarjoaa 17.–19.11. neljä kotimaista esitystä ja kuusi näytöstä Serlachius-museo Göstassa ja Ravintola Göstassa.
Näyttelijä Virpi Rautsiala herättää Sara-näytelmässä eloon muodin liikenaisena ja nykytaiteen kerääjänä tunnetun Sara Hildénin (1905–1993). Rautsiala antaa äänen ja hahmon niin Hildénille kuin noin kymmenelle muullekin henkilölle ja kuljettaa katsojan läpi Hildénin monivaiheisen elämän. Esitys sai ensi-iltansa Kuopiossa yhteistyössä kaupunginteatterin kanssa vuonna 2022. Kuopiossa Saraa esitettiin myös taidemuseossa. Lisäksi se nähtiin Teatterikesän pääohjelmistossa tämän vuoden elokuussa. Esitykset Mäntässä ovat perjantaina 17.11. kello 18 sekä sunnuntaina 19.11. kello 13 ja 16.
Hella Wuolijoen klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä. Parrasvaloissa on naisen tarina. Näytelmä on pitkittäisleikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta 1800-luvulta sotien väliseen aikaan saakka. Näyttelijäkaksikon Ella Mettäsen ja Eero Ojalan tulkinta on huoneteatteria parhaimmillaan. Esitys nähdään lauantaina 18.11. klo 14. Kiinnostava yhteys Serlachius-museoihin syntyy parhaillaan esillä olevasta taiteilija Elena Näsäsen videoteoksesta Yö ja päivä, jossa esiintyy niin ikään Ella Mettänen.
Petriikka Pohjanheimon esittämä monologi Toukka-akka pohjaa Selja Ahavan kirjaan Nainen joka rakasti hyönteisiä. Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647–1717) henkilöstä ammentava monologi tuo katsojan eteen hyönteisiä tarkkailevan ja havaintojensa kautta elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta pohtivan Marian. Johdantona esitykseen Selja Ahava esittelee kirjansa taustoja ja Maria Sibylla Merianin henkilöä. Toukka-akka nähdään lauantaina 18.11. kello 18.
Lauantai-illan päättää Maarit Hurmerinta duon keikka Ravintola Göstassa kello 20 alkaen. Maarit Hurmerinnan ura esiintyvänä artistina käynnistyi jo vuonna 1972. Se on kantanut vahvana peräänantamattomuuden, hienojen kappaleiden ja upean äänen ansiosta. Maaritin uralle mahtuu valtava määrä hienoja lauluja ja lukuisia hittejä Jäätelökesästä alkaen.
”Vahva yhteistyömme Serlachius-museoiden kanssa on synnyttänyt minifestivaalin, pienen helmen marraskuuhun. Olemme iloisia ja kiitollisia, että eri taiteenalojen yhteentörmäyttäminen on jälleen mahdollista pandemiavuosien jälkeen. MiniTeatterikesä on tuulahdus aurinkoa ja valoa pimeään aikaan esitysten ja musiikin voimin upeissa Serlachius-museoiden tiloissa. Tervetuloa nauttimaan jälleen marraskuun kesästä”, Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl toteaa.
”Tänä vuonna MiniTeatterikesä hemmottelee paitsi teatteritaiteen myös kuvataiteen ystäviä, kun yleisö saa tutustua samalla vierailulla merkittäviin suomalaisiin mesenaatteihin: näyttämöllä Sara Hildénin tarinaan ja näyttelyissä Serlachiuksen kokoelmiin. Tarjoamme MiniTeatterikesän lipun ostaneille vapaan pääsyn museoihin tapahtuman aikana”, Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski kertoo.
Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa Miniteatterikesän toteuttavat Ravintola Gösta ja Autokeskus Tampere. Tapahtuma on järjestetty aiemmin vuosina 2017 ja 2019.
Koko ohjelma on nähtävillä Serlachius-museoiden sivuilla: https://serlachius.fi/tapahtumat/miniteatterikesa/
MiniTeatterikesän lippuja myydään Serlachius-museoiden verkkokaupassa: https://serlachius.fi/osta-verkosta/
Lippuja voi ostaa myös tuntia ennen esitystä ovelta, jos niitä on jäljellä.
Festivaalin sivuille