02.05.2023

Tanssivirtaa Tampereella järjestetään suurempana kuin koskaan | 25.-31.5.2023, Tampere

Tanssivirtaa Tampereella esittelee 25.-31.5.2023 pääasiallisesti festivaalilla ennen näkemättömien taiteilijoiden ja ryhmien teoksia. Ohjelmistossa korostuu kansainvälisyys sekä monipuoliset yhteistyön muodot. Festivaalin aloittaa Razdedauch, teos, jonka työryhmä on osallistunut ensimmäisenä Tanssiteatteri MD:n käynnistämään kansainväliseen kesäresidenssitoimintaan. Näyttämöteosten lisäksi festivaali jatkaa tanssielokuvien ja nykytanssin globaalin saavutettavuuden edistämistä yhteistyössä tanssielokuvakuraattori Kati Kallion kanssa. Yhdessä Gitta Wigron (DE/EN) kanssa kuratoitu CONNECTED-näytös esittelee brittiläisiä sekä kotimaisia tanssielokuvia ja on jatkumoa viimevuotiselle suomalais-ranskalaiselle näytökselle. Festivaali järjestetään tänä vuonna suurempana kuin koskaan, kun Tampereen kaduilla nähdään kuuden taiteilijan/ryhmän, Tanssiteatteri MD:n sekä Tampereen konservatorion tanssinopiskelijoiden esityksistä koostuva Tanssi virtaa kaupungilla -ohjelmisto.

Tanssivirtaa-festivaali käynnistyy torstaina 25.5. kansainvälisellä Razdedauch ryhmäteoksella, joka liikkuu yhdessä yleisön kanssa ympäri Hällä-näyttämöä. Yli 45-vuotiaista tanssijoista koostuva taiteilijaryhmä haluaa juhlistaa ajatusta, että tanssi kuuluu kaikille ja kaiken ikäisille. Työryhmän ”BET – Body, Experience, Time through 45+ dancers” -projektissa on mukana tekijöitä seitsemästä maasta.

Perjantaina Hällä-näyttämöllä leikitellään pelaamisen sääntöjen vakiintumisella, muutoksella ja uudelleen järjestäytymisellä MMM-kollektiivin teoksessa Game Changer. Teos kutsuu katsojan raikkaan kuplivaan maailmaansa ja toivottaa jokaisen oman katsomisen tavan ja mielikuvituksen tervetulleeksi. Tätä leikkimielistä ja yllätyksellistä teosta saa kannustaa!

Lauantaina Favela Vera Ortizin koreografioima Animal Mal tuo lavalle kolme hybridiä, kolme tanssijaa, jotka vaeltavat ihmisen ja eläimen välillä kahdeksalle sellolle sävelletyn musiikin mahtipontisessa jousimassassa. Teos törmäyttää ihmiseläimet suunnistamaan muuttuvassa maisemassa ja tarkastelee kysymyksiä ihmisenä olemisen tavoista sekä luontosuhteestamme. Animal Mal liittyy Ortizin teossarjaan, jonka inspiraationa ovat Margaret Atwoodin dystooppiset maailmat.

Sunnuntai-iltana nähtävä tanssiteos Be the Ocean on Maija Nurmion ja työryhmän ruumiillinen puheenvuoro luonnon tasavertaiseen kohtaamisen puolesta. Teos on upotus valtameren näkymättömän pinnan alle, tuntu veden tiheydestä. Maisema, jossa vedenalaisnäön vääristämät kehot, loppumaton liike ja maatuva aines synnyttävät uutta elämää.

Tiistaina Hällä-näyttämöllä koetaan TADaCollectiven, Taideyliopiston tanssitaiteen opiskelijoiden, kolmiosainen esitysilta. Illan jokainen kolmesta esityksestä voi olla itsenäinen teoksensa, mutta yhdessä ne tuottavat triptyykin – joka koskettaa, maistaa, tuntee, kuulee ja näkee maailman tietyllä tavalla.

Sonja Karoliina Aaltosen, Maja Kalafatićin ja Jacqueline Aylwardin teos …like crazy liikkuu pirstaloitujen tuntemusten välimaastossa. Halusta ja intuitiosta rakentuva teos mukautuu, taipuu ja luisuu erinäköisten olettamusten välillä. a

Arttu Halmetojan (koreografi-tanssi) ja Lauri Hietalan (valosuunnittelu) In Concert syntyi yrityksen ja erehdyksen kautta. Teos tuo tanssin ja valosuunnittelun yhteen tavalla, joka luo tanssille tilan liikkua näkymisen, ruumiillisten resonanssien ja tunnistettavuuden äärellä.

Iris Blaubergin sooloteos Löydettyjä, Unohdettuja Rakastettuja on rakentunut löydetyistä materiaaleista. ”Löytäjä saa pitää Pitäkööt hyvänään. hyvähän tää jo on.”

Festivaalin viimeisenä iltana nähdään Tanssiteatteri Rimpparemmin Atte Herdin koreografioima Asetelmia, joka on samaan aikaan hillitty ja räjähtävä abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Teoksen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Mahdollisuuksien määrä on loputon ja lopulta tila itsessään alkaa muovaamaan tapahtumia.

Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös kaksi tanssielokuvanäytöstä. Perjantaina Arthouse Cinema Niagarassa nähtävä CONNECTED – Suomalaisen ja brittiläisen tanssielokuvan näytös kutsuu yleisön astumaan jonkun toisen kokemukseen ja todistamaan yhteyden tapahtuvan, tapahtuipa se sitten ympäristön tai muiden olentojen kanssa. Näytös on kuratoitu kahden tanssielokuvan kuraattorin, Gitta Wigron ja Kati Kallion, vuoropuheluna.

Keskiviikon tanssielokuvanäytös DANCESCAPES – maailmojen pyörteissä rakentuu kahdeksasta kotimaisesta tanssielokuvasta. Näytöksen elokuvat hakevat yhteyttä yleisöönsä erilaisin keinoin ja estetiikoin. Elokuvat käsittelevät niin luontosuhdetta, kuin suhdetta omiin sisäisiin maailmoihin. Elokuvanäytöksen on kuratoinut Kati Kallio.

Festivaalin aikana järjestetään myös Ways of Looking -tanssielokuvatyöpaja Gitta Wigron kanssa. Työpajassa osallistujat tutkivat tapoja tarkastella tanssielokuvaa – mikä muiden tekijöiden töissä koukuttaa? Mitä tietoa poimit omaa työtäsi varten? Kuraattori ja kouluttaja Gitta Wigro kutsuu elokuvantekijöitä muuttamaan näkökulmia siihen, miten hahmotamme tanssielokuvaa.​

Esitykset Hällä-näyttämöllä

Torstaina 25.5. kello 19 Project 45+: Razdedauch
Perjantaina 26.5. kello 19 MMM-kollektiivi: Game Changer
Lauantaina 27.5. kello 19 Favela Vera Ortiz: Animal Mal
Sunnuntaina 28.5. kello 19 Maija Nurmio: Be the Ocean
Tiistaina 30.5. kello 19 TADaCollective: kolmiosainen esitysilta
Keskiviikkona 31.5. kello 19 Atte Herd: Asetelmia

Muu ohjelmisto

Perjantaina 26.5. kello 17 CONNECTED-tanssielokuvanäytös | Arthouse Cinema Niagara
Lauantiaina 27.5. kello 13-16 Ways of Looking – tanssielokuvatyöpaja | Kulttuuritalo Laikku
Keskiviikkona 31.5. kello 17 DANCESCAPES-tanssielokuvanäytös | Arthouse Cinema Niagara
Tanssi virtaa Tampereella -kaupunkitilaohjelmisto julkaistaan viikolla 19.

 

Hällä-näyttämö | Hämeenkatu 25 | 33200 Tampere | www.tanssiteatterimd.fi

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.instagram.com/tanssiteatterimd

www.vimeo.com/tanssiteatterimd

www.lippu.fi/tanssiteatterimd

#TanssiteatteriMD #Hällänäyttämö

 

Festivaalin sivuille